Jdi na obsah Jdi na menu
 


NOLINA RECURVATA (Sloní noha v uvozovkách)

30. 8. 2008

ObrazekPředstavovat tuto rostlinu může někomu připadat jako mrhání časem i energií. Když rostliny prodáváme v ZOO Jihlava, píšeme k nim, že jsou takřka nezničitelné, což je v podstatě pravda. Vzhledem k tomu, že se neustále dobře prodávají, nabízejí se pro tento jev dvě vysvětlení. Buď její pěstování všichni zvládli a rostlina se jim natolik zalíbila, že si k ní pořizují ještě další, nebo ji opravdu zahubili, což je ovšem husarsý kousek. My tuto rostlinu pěstujeme samozřejmě také, a především ta naše nejstarší už patří k inventáři sbírky.
Pořídili jsme si ji někdy v roce 1987, možná o rok později. V Brně tehdy otevírali s velkou slávou první samoobsluhu s pokojovými rostlinami, která byla umístěna v těsné blízkosti autobusáku na Zvonařce. Dlouho jsme neváhali a vypravili se na místo činu, abychom zde trochu doplnili nové přírůstky do naší panelákové botanické zahrádky. Když jsme si vzali košíky a vstoupili do prodejního skleníku, naše nadšení neznalo mezí. Najednou jsme všude kolem viděli kytky, o kterých se nám dosud mohlo jenom zdát. Utratili jsme připravené peníze do poslední koruny a ověšeni taškami jsme se vraceli pár stovek metrů k našemu autobusu, kterým jsme se vraceli domů. Mezi rostlinami byla také Nolina recurvata, jejíž kmínek měl průměr asi tři centimetry.Obrazek
Dovezli jsme rostlinu domů a začali se o ni starat přesně v intencích rad v tehdejší literatuře. Postupem času jsme ale zjišťovali, že tahle kytka nám je ochotná odpustit prakticky jakýkoliv pěstitelský hřích. Po celou dobu jsme ji ale pěstovali zvolna a pomalu. Kdybychom ji hnali množstvím vody, kterou docela miluje, byla by možná dnes ještě o hodně větší. Jenomže od nás dostávala vždy jenom o málo větší nádobu, než byl průměr stále narůstajícího kmene.
Dnes je z ní rostlina, na kterou jsme pyšní, a bez níž si už jeden kout naší zahrady od jara do příchodu přízemních mrazíků nedovedeme představit. Její osud ponecháváme na přírodě, jen v období dlouho trvajících veder bez kapky vody z oblohy jí zaléváme. Občas samozřejmě vezmeme konev o polijeme ji přímo do středu listové rozety a pořádně spláchneme i listy. To děláme většinou večer, a než se druhý den dostane k nolině sluníčko, voda už je dávno pryč.
Na zimu ji stěhujeme na nejméně osluněné místo ve skleníku, ale mohli bychom ji umístit prakticky kamkoliv jinam a všude by byla spokojená. Ačkoliv snáší i největší sluneční žár, spokojí se také s polostínem nebo různě rozptýleným světlem, kde jsou její listy mohutnější a tmavší. Přes zimu starou rostlinu zalijeme obvykle jenom jednou, a to ještě mírně. 
ObrazekMladší rostlinky zaléváme v tomto období 1x za měsíc a pokud jsou zimovány v bytě, tak dvakrát častěji. Zato od jara do podzimu se z nich stávají nejnáročnější konzumenti vody mezi našimi sukulenty. Zaléváme je klidně i dvakrát týdně a pěstujeme v polostínu nebo při rozptýleném světle pod korunami stromů. Slabší mrazíky na podzim snesou, pokud je ovšem substrát zrovna suchý. Podzimní zálivky už nejsou tak časté, čímž rostliny postupně připravujeme na zimní vegetační odpočinek s občasnou udržovací zálivkou.
Protože se jedná o živý organismus, existuje  také možnost jejího úhynu, ale k tomu musí současně přispět mnoho negativních faktorů najednou. Nejnebezpečnější je při letnění používání podmisek (to platí všeobecně pro všechny rostliny), v nichž zůstane delší dobu stát voda. Pokud se k tomu přidá ještě chladné ráno s teplotami kolem bodu mrazu, pak je zaděláno na hlilobu podmáčených kořenů. V teplém prostředí se suchým vzduchem lze mladé rostlinky s průměrem kmínku menším než tři centimetry také usušit, ale je k tomu třeba absence zálivky minimálně v délce dvou a více měsíců. Jinak se nolině nic podstatného stát nemůže.
Kmínky mladých nolin se po extrémně dlouhém suchu zmenší třeba na polovinu, a totéž se týká v tomto případě počtu listů, ale stačí mírná zálivka a v krátkém čase je zase vše při starém a rostlinka prosperuje. Jenom obnova jejích listů je pak vcelku zdlouhavou záležitostí.
Mezi laiky i obchodníky se vžil receptářový název „Sloní noha“, který pěstitelé sukulentů používají pro zcela jinou rostlinu (Testudinaria či Dioscorea elephantipes). My to při letním prodeji v Zoo nebo na výstavách řešíme tak, že k nolinám napíšeme cedulku „tzv. Sloní noha“. Beztak jsme ale čas od času poučeni, že když ji takto kdysi označil Přemek Podlaha se svým receptářováým hostem, musí to sedět. Na opravdovou dioscoreu hledí s despektem a podobně i na nás. Obrazek
Noliny se množí výhradně výsevem semen. Zdravé rostliny obvykle nikdy neodnožují, a když se tak nějakým nedopatřením stane (a stává se), je nesmysl odnože odlamovat a kořenit. Výsledek je nejasný a pěstitel se tak připraví o raritu, kterou nevidí každý den. Noliny se dají pořídit dnes už takřka všude, takže nemusí riskovat, že oddělením odnože zničí následně i mateční rostlinu nebo na jejím krásném kmeni způsobí ošklivou ránu, která se bude hojit proklatě dlouho. Výsev nolin není obtížný, ale důležité je získat zdravá semena. I tak se ale jedná o poměrně zdlouhavý proces. Jakmile však kmínky semenáčků dosáhnou velikosti třešně, je už zpravidla vyhráno. Rostlinky už mají určitou schopnost  vodozásoby, takže snášejí v poněkud menším měřítku podobná pěstitelská příkoří jako v budoucnu dospělé rostliny.
Pokud je Nolina recurvata pěstována zvolna a její nárůst je přirozený, pak se pěstitel dočká po nějaké době nádherného kmene, zvrásnělého mnoha záhyby a děleného do neuvěřitelných obrazců. V kombinaci s nádhernou rozetou listů nahoře je to úchvatná podívaná, která nám snad nikdy nezevšední. Protože naše stará rostlina z brněnské prodejny u Zvonařky nebyla několik let přesazena, rozhodli jsme se jí letos konečně dát větší mísu, na což reagovala poměrně intenzivním nárůstem nových listů. Protože její kmen má obvod  78 centimetrů, na přesazování jsme už potřeba oba dva. Jak se nám to povedlo můžete vidět na posledním snímku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ulomený vrchol

(Iva, 16. 12. 2023 11:00)

Dobrý den, přítel mi při zalévání ulomil vrchol rostliny. Mám ji 32 let a bajím se, že uhyne. Dolní obvod kmene je 70 cm. Je šance, že přežije? Děkuji za odpověď, Iva

Re: Ulomený vrchol

(Jandová, 18. 2. 2024 8:26)

Dobrý den, podívejte se na články Nolina 2 a 3, tam uvidíte, že jsme vrchol rostliny uřízli, a ta potom krásně obrazila.

Re: jak ji zastrihavat?

(Pavel, 30. 6. 2021 15:08)

Lze Nolině sestřihávat vršek, aby nebyla tak vysoká?

Re: květy

(alena 17 5 2021, 17. 5. 2021 21:27)

kvetouci nolina je nejkrasnejsi odmena pro pestitele mne vykvetla kvet je dlouhy skoro 1 metr

Hydroponie sloni noha

(MartinaR, 20. 1. 2020 19:59)

Prosím, byl by tu někdo kdo rozumí pěstování palem - konkrétně sloní nohy (nolina, beaucarnea recurvata)
mám 1 menší už několik let, ale bohužel neprosperovala (slabé listy, moc se nerozrůstala)
Dnes jsem jí tedy vysypala z květináče a skoro nemá kořeny..jen krátké přímo u kmenu
Je vhodná pro hydroponii..chci to zkusit, ale nevím, jak na to v tomto případě.

Mám doma ještě jednu..už 11 let..tu mám v květináči Lechuza..což je napůl hydroponie a napůl zemina.
Prosperuje skvěle..má přes metr a bohatou korunu.
A to je v paneláku.

Neporadil by někdo jak na založení té hydroponie?
Prosím.

Re: Hydroponie sloni noha

(MP, 22. 3. 2021 20:38)

Mám Nolinu vypěstovanou ze semínka, a je spokojená i v malé hydroponické nádobě. Těch je dnes na výběr dost, Substrát mám složený ze tří částí...Perlit, kokosové vlákno a keramzit. (V nádobách např. žardina Siesta terakota) zaplním "vzlínací dutiny Perlitem, na dno nádoby přidám cca 5-8mm kokosového vlákna. Rostlinu podložím kouskem polystyrenu, aby "neseděla" přímo na kokosovém vlákně, a zasypu keramzitem. Na dno, přidám několik "peletek" granulovaného hnoje. V nádobě neudržuji trvale hladinu vody...i v létě stačí doplnit tak jednou za měsíc...

usychající listy

(ingrid, 19. 10. 2009 8:38)

Dobrý den, potřebuji poratit co mám dělat s nolinou. Mám ji 2 roky byla nádherně zelená. Měří asi 1m a teď začala usychat.Pěstuji ji v panelovém bytě.

Re:totalni ztrata listu?

(Valerie, 28. 3. 2016 11:41)

Prosim o radu, mnoho let nolina dobre rostla, ve stejnych pidminkach zcela nahle ztratila vsechny listy, co delat? Dekuji.

Re: usychající listy

(Nataša, 10. 1. 2018 8:57)

nolina

(Jiří Janda, 24. 11. 2016 10:09)

Nevím přesně, zda jsem Váš dotaz pochopil. Pokud chcete mít nolinu zhruba toho vzhledu a velikosti jako na fotkách v článku, tak musíte mít hlavně trpělivost a pár let počkat. I po čtvrtstoletí to ale zase bude "koulička" s listy, jen trochu větších rozměrů. Tahat ji rok co rok na podzim pod střechu je sice čím dál namáhavější, ale co bychom pro tu naši oblíbenkyni neudělali! Jak ji pěstujeme my se dočtete v tom článku. J.J.

jak vypestovat kmínek ze semenáčku

(Jiřina, 23. 11. 2016 18:21)

Dobrý den,mužete mi poradit jak dosáhnu toho aby mi ze semínka noliny vyrostla sloní noha jak má být.Podařilo se mi z 10 semen vypěstovat 2 rostlinky. Zatím jsou to jen kouličky s listy.Děkuji za odpověd Jiřina

řez noliny

(Marie Löwyová (marielöwy@seznam.cz ), 5. 3. 2016 16:58)

Dobrý den, mám 2 asi 13leté noliny a teď na jaře bych ráda provedla řez. Viděla jsem, že po seříznutí špičky udělala více chocholek, podobně, jako u juky. Použila bych štěpařský vosk na začištění rány. Nevím, jestli si to můžu dovolit, abych je nezničila. Děkuji za odpověď.

květy

(Jiří Janda, 1. 4. 2014 20:31)

Myslím si, že to chce mít ideální pěstitelské podmínky a několik desetiletí trpělivosti. Pak možná přijdou květy. Zatím jsem se s nimi v kultuře nesetkal, jen v parcích nebo bot. zahradách v Makaronésii. J.J.

Re: květy

(Zdenek, 25. 12. 2014 17:55)

Me nakonec letos vykvela. Asi po 12 letech co ji mam doma.

Re: Re: květy

(Zdenek, 25. 12. 2014 17:58)

... Mne...

Samozavlažovací květináč

(Hana, 7. 8. 2014 0:38)

Dobrý den, nemohu sehnat květináč o průměru alespoň 50 cm a zároveň vysoký jen 30 cm. Mohu nolinu přesadit dosamozavlažovacího kvěnináče? Nevadilo by jí vhko, které jde zespoda ke kořenům??

nolina

(Naďa, 1. 4. 2014 11:28)

Dobry den. Tuto rostlinku doma mam. Nasla jsem ale obrazky, kde je rozkvetla. Co potrebuje proto aby zacala kvest?

hniloba

(Jiří Janda, 11. 2. 2014 9:58)

Nám se stalo před lety něco podobného, o léčbě rostliny jsme psali v rubrice "Základy pěstování" v článku "Uzdravení velkého kulicha" (4.6. 2011). Každopádně pokud je uhnilý vrchol, je nutno ho odstranit, jak to uvidíte i na fotografiích ve zmíněném článku. Řezat postupně, dokud nebude řez naprosto čistý. Pokud rostlina nemá kořeny, zalévejte ji raději častěji, ale vždy jen v malých dávkách, jinak hrozí hniloba znovu. A každopádně ji ponechte v teple. Mnoho zdaru. J.J.

pomoc uhnité kořeny

(Marie, 11. 2. 2014 9:12)

Dobrý den, dostala jsem nolinu starou cca 25 let,ale asi za měsíc ji odpadl vrchní list a zjistila jsem, že byla pod vrchními lístky kousek i nahnitá,nolinu jsem vyndala z květináče, odstranila skoro všechny kořeny, byla nahnité, do květináče jsem dala keramzit, pak novou zeminu a na ni jsem nolinu posadila, mírně obsypala zeminou do výše, jak byla původně.... můžu ještě pro její záchranu něco udělat??? Děkuji za odpověď.

sloní noha

(J.Janda, 28. 4. 2013 20:54)

Dejde jí sukulentářský substrát, buď kupovaný, nebo smíchejte jakýkoliv zahradnický z obchodu s pískem nebo nějakou drtí. Nádobu raději menší než příliš velkou, ať substrát rychleji vysychá. Většinou sázíme aby zůstal po obvodu kmene prostor 2-3cm! J.J.