Jdi na obsah Jdi na menu
 


BÁJEČNÝ PSÍ ŽIVOT se sukulenty

11. 4. 2010

ObrazekDivili byste se, co všechno mohou mít společného sukulenty se životem obyčejného pejska. On to ale je spíše pejsek neobyčejný a řeč bude o jeho bydlení, tedy psí boudě (také neobyčejné!). K napsání tohoto článečku mne přiměla příhoda z jedné letní výstavy květin na chátrajícím zámku v Pohledu u Havlíčkova Brodu.
Prodávali jsme tam mimo jiné i mrazuvzdorné sukulenty, kterých si několik vybrala i jedna paní s tím, že svému pejskovi zase alespoň trochu vylepší boudu. Tázavě jsem se na ni podíval a dostalo se mi okamžitého vysvětlení. Ten pes má totiž boudu, jejíž střechu jeho panička postupně osazuje netřesky a jinými mrazuvzdornými sukulenty, zvláště pak těmi, které nerostou příliš vysoko, spokojí se s minimem substrátu a dobře snášejí plné slunce.
Vzpomněl jsem si na tu paní a její vysvětlení zrovna docela nedávno při pohledu na sadbovač zarostlý nejrůznějšími netřesky (Sempervivum). Ačkoliv rostou v minimu substrátu (už téměř v žádném!), jsou schopny se v něm dokonale uchytit a přilnout k hladkému podkladu z plastu, z něhož bývají sadbovače vyrobeny. ObrazekKdyž jsou schopny porůst tento povrch, na střeše psí boudy, ať už má sklon jakýkoliv, to pro ně musí být hračka! Takže se mi při pohledu na ty netřesky vybavila ona paní, zvelebující svému miláčkovi jeho obydlí ryze přírodním způsobem.
O krytí střech netřesky a jinými sukulenty z čeledi Crassulaceae jsem už hodně četl, a na internetu viděl i spoustu fotografií velkých budov s takto ozeleněnými střechami, ale psí boudu ještě nikdy. Mrzelo mne, že jsem na té paní nevyžumral adresu a nepožádal ji o zaslání alespoň jedné fotografie inkriminovaného psího obydlí. Třeba příště, až se zase někde kvůli kytičkám potkáme.
Chtěl bych se jí totiž zeptat, jak vůbec její miláček vnímá zlepšování svého životního prostředí, a jestli mu nezatéká do chalupy. A hlavně jak se mu v ní bydlí?  Skoro bych se vsadil, že tam spává jenom přes den! ObrazekNechce se mi totiž věřit, že panička která tolik myslí na svého pejska a tak bohulibě mu zvelebuje bydlení, by ho na noc nebrala pod vlastní střechu, i když tu jeho mu může každý jenom tiše závidět. Jsem si téměř jistý, že ta sukulentní stříška je pouze součástí psího letního bytu! S jistotou to ale tvrdit nemohu, to se možná dozvím až se paní objeví příště a bude zase vybírat nové doplňky té pestrobarevné krytiny, což mi připomíná, co jsem vám také chtěl něco připomenout.
Sezóna mrazuvzdorných sukulentů právě začíná a velice brzy se také objeví v naší nabídce rostlin. Bude se opět jednat o pestrobarevné směsi ze samých druhů, které na psí ani jiné střeše ostudu rozhodně neudělají. A v kamenných korytech, miskách nebo na skalce už vůbec ne!  Barevných odstínů nabízejí tyto mimořádně odolné rostliny mnohem pestřejší škálu než kterákoliv prodejna stavebnin! Jarní slunce už čím dál usilovněji pracuje na jejich výsledných barvičkách, kvůli nimž je máme rádi stejně jako jejich méně otužilé příbuzenstvo ve sklenících nebo za okny bytů. Život s nimi je příjemnější a snesitelnější. Dokonce i ten psí!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář