Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ani RYBA, ani RAK

8. 2. 2023
O kristátních růstových formách sukulentních rostlin jsme psali na našem webu už několikrát. A stejně tak o beznadějnosti pokusů o jejich tvarování k obrazu svému, které je vzhledem k svéhlavosti této růstové formy takřka nemožné a připomíná spíše krocení divé zvěře. V neposlední řadě jsme zmínili i nestálost kristát, které vytvářejí třeba celé roky nádherné hřebeny (kristátní=hřebenový), aby se poté rozhodly pro návrat ke kořenům a začaly růst úplně normálně jako drtivá většina jejich příbuzenstva. Mezi pěstiteli se tomuto jevu říká neustálenost. Návraty k normálu bývají někdy jenom částečné, jakoby se kristátní rostliny v půli zpáteční cesty zastavily a vše si nakonec rozmyslely. 

dscn8971.jpg

Pokud jsou v takových případech „normální“ přírůstky ojedinělé, z hřebenů je obvykle odstraňujeme a posléze využíváme k dalšímu množení. Pokud naopak začnou převažovat, vypreparujeme z trsu kristátní části a k množení použijeme ty nejzdařilejší a nejkompaktnější, u nichž existuje alespoň nějaká šance ustálenosti. V posledních letech jsme se setkali s jedním případem, kdy nové přírůstky jsou už delší dobu tak napůl. Ani ryba, ani rak, dalo by se říci. Nějaký čas v trsu mírně převažují kristátní hřebeny, zatímco o něco později mají navrch zase normální růžice. A tak se to střídá pořád dokola už hezkých pár let. 

dscn0823.jpg

Jedná se o letitý trs Echeveria ‚Ramillete‘, což je kříženec s kompaktními růžicemi tuhých sytě zelených listů s červenajícími okraji a záplavou oranžových kvítků na tenkých, krátkých stvolech, které se pod tíhou květů často ohýbají směrem k zemi. ‚Ramillete‘ nepřerůstá do výšky, takže ani po letech pěstování není nutné její zmlazování, jak jsme tomu zvyklí u spousty jiných druhů, kříženců či kultivarů rodu Echeveria. Rostlina dokonce zůstává dlouhou dobu soliterní, ale nakonec pár odnoží přece jenom vytvoří. Už si přesně nepamatuji, jak ten zmíněný trs kdysi vznikl. S největší pravděpodobností ale z nějaké kristáty, protože si nemohu vybavit, že bych kdy samotnou ‚Ramillete‘ v její normální podobě odněkud dostal nebo kupoval. Všechny velké květuschopné a také každoročně hojně kvetoucí rostliny v naší sbírce totiž pocházejí právě ze zmíněného trsu.

dscn8970.jpg

Nejasný je i původ křížence. Ani na seriozních webech si nejsou zcela jisti identitou rodičů. Na nejspolehlivějším www.crassulaceae.ch uvádějí, že rodiči jsou Echeveria ‚Tippy‘ a Echeveria setosa var. ciliata, ale zase si nejsou jisti rodiči zmíněného křížence ‚Tippy‘. Ať už je to jak chce, jedná se o rostlinu sice nijak mimořádně zajímavou, zato velmi odolnou a hojně i výrazně kvetoucí. V kristátní podobě se rostlinám s normálním růstem podobá jen minimálně, což dokumentují i některé ze snímků v tomto článku.

dscn1918.jpg

Na tom úvodním je zmíněný trs, v němž se střídají kristátní místa s normálními ve vzácné rovnováze. Na druhém jsou dvě mladé rostliny ‚Ramillete‘, které jsme si z trsu odebrali a zakořenili. Vlevo je rostlina kristátní, vpravo normální růžice. Na třetí fotografii je dospělá kvetoucí rostlina Echeveria ‚Ramillete‘ a na závěr ještě jeden detail jejích nádherných jarních květů.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář