Jdi na obsah Jdi na menu
 


CYKASOVÉ OPOJENÍ v La Orotava (TENERIFE 23)

30. 3. 2009

ObrazekStarobylé město La Orotava patří k architektonickým perlám ostrova Tenerife, a při procházkách malebnými uličkami jeho staré části je stále patrné, jak bohaté muselo kdysi být. Jméno města nese i stará botanická zahrada v Puerto de la Cruz, ale přímo v La Orotava je ještě další. Město s 40000 obyvateli jsme navštívili v neděli odpoledne, a botanická zahrada byla v té době zavřena. Ani nám to příliš nevadilo, protože času bylo málo, a objektů k prohlídce mnoho. A navíc na náměstí zrovna probíhala fiesta, pojatá podobně jako naše pouť.
Hned vedle zdejší botanické zahrady bylo další zařízení podobného charakteru, které neslo tradičně dlouhý název Jardínes del Marquesado de la Quinta Roja. Objekt pocházel z 19. století, a sestával se z řad záhonů  nádherně upravených ve francouzském stylu. Na první pohled až kýčovité uspořádání této zahrady s mramorovým altánem na vrcholu však skrývalo neuvěřitelné množství zajímavých rostlinných druhů. Celá zahrada stála v poměrně prudkém svahu, končícím až takřka u hlavního náměstí Plaza Constitución. Obrazek
Samotná zahrada připomínala ty zámecké z historických filmů. Samá ulička lemovaná bílými obrubníky, terasami nebo živým plotem. Všude absolutní pořádek, a taky klid, protože všichni místní i jejich hosté se veselili o kousek dál mezi stánky s nejrůznějšími pochutinami. Mezi docela běžnými rostlinami, jakých můžete v ulicích měst na Tenerife vidět tisíce, jsme občas narazili na exkluzivní kousky. Snad úplně nejkrásnějším zážitkem z této zahrady byl starý strom Chorisia speciosa (dočtete se o něm někdy později v povídání o kmenových náčelnících ostrova Tenerife), jehož kmen úctyhodných rozměrů byl porostlý nějakým popínavcem, snadno šplhajícím po husté záplavě hrozivých trnů. Pohled na kmen zblízka byl hotovou pastvou pro oči milovníka krásných detailů.
ObrazekPředevším nás zde totiž  zaujaly cykasy. Jsou to sice rostliny dnes už běžné i v našich domácnostech a supermarketech, ale tady jsme měli doslova na dosah rostliny značného stáří, které si ani v botanických zahradách zpravidla takhle zblízka prohlédnout  nelze. Rostliny s nádhernými kmeny a hustými rosetami listů byly v několika případech na vrcholu ozdobeny květenstvím či vyzrávajícími semeníky. Stačilo se jenom naklonit, a člověk mohl nahlédnout hezky zblízka přímo do cykasové kuchyně. Velká semena tam byla naskládána jako červená velikonoční vajíčka, naštěstí docela dobře ukrytá před zraky nenechavých turistů. Dovedu si představit jak by dopadly podobné rostliny, kdyby stály v přímořském parku kousek od pláže.Obrazek
Od altánu na kopci byl na město La Orotava nádherný pohled. Zdejší domy jsou opravdu výstavní, a zeleně je v ulicích a na náměstích mezi nimi ještě podstatně více než jinde na ostrově. Na pořádnou obhlídku Orotavy si musíte rezervovat alespoň půl dne (a my se k ní dostaneme v některém z dalších pokračování), a nejlépe je přijet sem ve všední den. Je to zvláštní, ale v sobotu a neděli mají zavírací dobu nejenom ve zdejší oficiální botanické zahradě Hijuela del Botánico, ale také v některých dalších městských památkách.
Hned vedle francouzské zahrady s nádhernými cykasy byla ještě jedna menší, zakončená na vrcholu krásnou restaurací, připomínající pohádkový zámeček. Nebýt cedule s německy psanou nabídkou guláše, ani bychom nevěřili kde se to vlastně nacházíme. ObrazekNa ostrově je na každém kroku vidět, že hromady peněz z turistického ruchu jsou účelně vynakládány na opravu památek a postupné zpřístupňování dalších. La Orotava je toho živým důkazem. Pokud se na Tenerife vydáte, toto město byste vynechat rozhodně neměli, zvláště pokud  máte rádi exotické rostliny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář