Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRIGHAMIA INSIGNIS

30. 1. 2008

ObrazekKdyž jsme tuto nádhernou rostlinu z Havajských ostrovů objevili mezi běžným sortimentem jednoho brněnského zahradnictví, byli jsme štěstím bez sebe. Do té doby jsme ji viděli pouze na fotografiích nebo v menším vydání ve sbírkách našich přátel.
Ta naše už byla v době koupě pořádná, a její tlustý kmen svým vzhledem i povrchem ve své spodní části připomínal starší adénia. Směrem vzhůru se zužoval a jeho tmavě zelený povrch byl v těchto partiích zdoben světlými stopami po opadaných listech. Dohromady je to kombinace, která rostlinu jednoznačně posouvá do kategorie kmenových náčelníků.
V zahradnictví byla stoprocentní vlhkost, takže svěže zelené listy, uspořádané do růžice, byly krásně napnuté. To se změnilo záhy po jejím umístění do naší zimní zahrady, kde sice mísy z masožravkami zlepšují klima, ale bylo to asi málo. Listy se zprohýbaly, ale rostlina zanedlouho nasadila množství květních stvolů, takže ještě téhož roku na podzim jsme se těšili z prvních květů. Vzhledem k tomu, že jich bylo neuvěřitelné množství, také naše radost byla dlouhotrvající.Obrazek
Brighamie světlo sice potřebuje, ale nějaký větší sluneční žár nevyhledává. Vzhledem ke svému přírodnímu původu vyžaduje celoročně teplejší stanoviště, a tak se s příchodem zimy stěhovala do bytu. Zde zaujala místo na západním okně, kde docela dobře prosperuje společně s rostlinami Zamia furfuracea. Na sklonku letošního léta vykvetla znovu, takže se zdá, že jí pobyt v naší domácnosti jde k duhu.
ObrazekNemohu posoudit, jak choulostivé jsou semenáčky této rostliny, ale jako dospělá se za dodržení výše uvedených podmínek jeví jako bezproblémová. Po prvním odkvětu se její růstový střed rozdvojil. Zprvu to vypadalo divně, ale časem jsme si zvykli, a jakmile nové větve konečně zesílily, rostlina získala nevídaný glanc. Kvetla letos z obou středů zároveň, ale květů bylo dohromady asi stejné množství jako v předchozím roce. Vyrůstaly opět po pěti až sedmi z jednotlivých stvolů a vydržely kvést 3-4 dny. Za rok nové výhony vyrostly jen asi o 6cm, což bude zřejmě tím, že je podobně jako ostatní rostliny příliš neženeme. Zaléváme 1x týdně po celý rok. Po odkvětu vždycky opadá spodní polovina listů, což je při pohledu na obrázky rostlin z přírody naprosto normální.
Když jsme tuto rostlinu z čeledi zvonkovitých (Campanulaceae) kupovali, byla opatřena papírovou vinětou s návodem na pěstování a webovou adresou na organizaci, zaštiťující její záchovný program (IUCN). Také se na lístečku skvěl nápis, hlásající že jsme právě zakoupili havajskou palmu. Má s palmou společného stejně málo jako ta „madagaskarská“(Pachypodium lamerei), ale co naděláme. Hlavně když hezky roste a pravidelně kvete. Jen kdyby nebyla takovým silným magnetem na svilušky. Když se objeví poupata, je jich najednou všude plno, a my musíme chtě nechtě použít chemii, které se jinak snažíme co nejvíce vyvarovat.Obrazek
Brighamie také čas od času vytváří u báze tlustého kmene mladé odnože, které bez milosti odstraňujeme ostrým nožem. Většinou se tento jev už na stejném místě neopakuje. Totéž dělají občas také fikusy z mexického poloostrova Baja California, o kterých zase někdy příště.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kmen

(Martin, 25. 7. 2018 14:54)

Dobrý den. Mám problém s mojí palmou, krásně rostla (ještě ovšem nekvetla) docela se jí dařilo a zničeho nic začali žloutnout a opadávat listy a kmen rostliny změkl jak kdyby vevnitř hnil... (jedna strana kmene je měkká a druhá se ještě drží) :/ Na kořeny rostliny jsem se ještě nedíval, mám strach do ní zasahovat ale nechci aby mi umřela... Poradíte prosím co s tím ? Četl jsem tu že radíte to měkké odstranit ale mám strach že to nepřežije... odpovědět můžete klidně na mail Masek.Mates@post.cz Předem děkuji za každé rady. <3

Prosba

(Zdenks, 6. 5. 2018 18:45)

Dobry den, som zo Slovenska a uz dlhsiu dobu zhanam Brighamia insignis - hawajsku palmu..nemozem ju nikde zohnat..ak by ste mali niekto na predaj velmi by som vas prosila, ozvite sa mi do emailu zdenicko@gmail.com.
Dakujem krasne

Množení

(Martin, 13. 7. 2017 11:43)

Zdravím. Palmu mám už několik let. Od loňska mě začali po odkvětu vyrůstat nové malé palmyčky místo listů. Poradí mi někdo prosim co s tím? Kdyžtak na email maca.s@centrum.cz
Děkuji.

velikost

(Jiří Janda, 29. 1. 2017 9:38)

Záleží i na velikosti květináče, v němž rostlinu pěstujete, může to být 20cm, ale také půl metru. Vrchol se dá ale nakonec vždycky uříznout a rostlina poté alespoň větví. Ale brighamie neroste zase tak rychle, nemusíte mít obavu, že Vás vytlačí z bytu. J.J.

růst

(Ela, 26. 1. 2017 12:38)

Dobrý den, jakých rozměrů se v bytě dorůstá?

brighemia insignis

(hana, 2. 10. 2016 14:40)

Prosím dá se koupit

voda

(Jiří Janda, 24. 2. 2016 19:02)

Co se týče vody, zaléváme ji jednou týdne, jak píšeme i v článku. Pokud se kytka kácí a měkne jí kmen, určitě to není suchem. Vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinu již květuschopnou, bez vody my měla vydržet i dva tři měsíce, jen v takovém případě shodí listy. Těžko soudit co jí je, ale být na Vašem místě, podíval bych se raději na kořeny. Když pošlete fotku, snad bych mohl říci více. J.J.

zálivka a hnojení

(Lucie, 24. 2. 2016 18:45)

Dobrý den, kytku mám druhým rokem. před Vánocemi se objevily květy, ale nakonec vykvetly jen dva, zbytek upadl :-( Ale příčinou bude asi to, že kytku nehnojím. Poradíte čím hnojit? Tento týden se však stala hotová tragédie :-( Byla jsem 14 dní mimo domov a zbytek osazenstva domu palmu nepolíval. Včera jsem si všimla, že se kácí na bok...Když jsem ji zkontrolovala přišla jsem na to, že má smrštěný měkký kmen. Hned jsem ji podlila a postříkala ji listy. To stejné jsem opakovala hned ráno. Trošičku to pomohlo. Mám ale strach, abych ji teď nepřelila. Poradíte kolik vody má kytka ráda? Nerada bych o ní přišla..prosím a děkuji za každou radu..

havajská palma

(Libuše Dudová, 10. 1. 2014 13:14)

již několik let pěstuji havajskou palmu,ale nikdy nekvetla.Zato zmizela klasická koruna a vyrostlo mi na ní asi 11 nových rostlinek.Nakonec jich zůstalo 5 a jsou celkem silné.Nyní nevím co s nimi.Poradíte mi někdo prosím?

Re: havajská palma

(Lucka, 10. 6. 2015 15:50)

tak to je můžete někomu rozdat :)

Re: havajská palma

(prosím vás, co ste urobili s malými rastlinkami? ako ste ich oddelili a zasadili,prezili?, 12. 2. 2016 12:43)

mail

(Jiří Janda, 5. 11. 2015 18:17)

Pošlete fotku jako přílohu v mailu, adresu najdete v rubrice "Kontakt" na tomto webu. zdraví J.J.

Kmen

(Eva, 5. 11. 2015 12:20)

A mohla bych fotografii poslat pripadne do emailu? Tady ji asi neodeslu. Vysazovat ji nechci ale rikam jsi jestli hniloba nejde nekam az ke korenum. Dekuji

Mekky kmen

(Eva, 5. 11. 2015 12:18)

Tak ranu jsem otevrela, hniloba je az doprostred kmene par dni jsem to nechala, ale uz jej pokryla plisen a hniloba pokracuje dal do strany. Mam kytku vyndat z kury a celou z boku od rany zariznout? Da se pripadne uriznout hnijici kmen a nechat ji znovu zakorenit? Velice dekuji za cenne rady. Eva

hniloba

(Jiří Janda, 4. 11. 2015 22:36)

Bez fotografie se už v tomto případě dá těžko radit, protože si vše nedovedu dost dobře představit. A také jsem neporozuměl, z jaké kůry chcete rostliny vysazovat? J.J.

Mekky kmen

(Eva, 4. 11. 2015 21:39)

Tak ranu jsem otevrela, hniloba je az doprostred kmene par dni jsem to nechala, ale uz jej pokryla plisen a hniloba pokracuje dal do strany. Mam kytku vyndat z kury a celou z boku od rany zariznout? Da se pripadne uriznout hnijici kmen a nechat ji znovu zakorenit? Velice dekuji za cenne rady. Eva

kmen

(Jiří Janda, 28. 10. 2015 19:04)

Lze předpokládat, že měkké místo je ohniskem počínající hniloby, která u této kytky není nijak zvlášť výjimečná. Zkuste vše měkké odstranit, pokud to půjde. U různých kaudexů v naší sbírce se nám to vždycky vyplatilo a žijí s námi i po letech pořád. Záleží samozřejmě, jak hluboko hniloba už pronikla. Do rány by se několik dnů po zásahu neměla dostat voda. Přeji ať se vše podaří. J.J.

Mekky kmen

(Eva, 26. 10. 2015 14:11)

Dobry den, na jedne strane mi u palmicky zacal meknout kmen je uplne jakoby duty cca 1cm mistecko zbytek je tvrdy, da se s tim neco udelat? Zalevam pravidelne. Listu ma spoustu. Nechci o palmu prijit. Dekuji

Neviem prečo

(Inka, 4. 7. 2015 10:46)

Dostala som minulý rok krásnu hawajskú palmu, ktorá hneď aj zakvitla, čo som bola veľmi milo prekvapená. K zime svoje listy zhodila - nie všetky........teraz krásne listy vyháňa, ale sú veľmi maličké, nedorastajú už vôbec do veľkosti, ako boli minulý rok........prečo? Ďakujem za odpoveď.

hniloba

(J.Janda, 1. 2. 2015 19:35)

Pokud hnijí kořeny, je nutno odstranit úplně vše nemocné, ránu nechat pořádně zaschnout a zatáhnout, a potom zkusit zakořenit, nejlépe v čistém lignocelu. Záleží na míře poškození, aby z rostliny vůbec něco zbylo! Pokud si pořídíte novou, určitě na nic nečekejte a přesaďte ji okamžitě jakmile ji přinesete z obchodu, protože v čem je zasazená nemůže růst dlouho! J.J.