Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podmanivá KRÁSA DRAČÍCH STROMŮ (TENERIFE 3)

31. 10. 2008

ObrazekVypadají skvostně již na fotografiích v turistických průvodcích, ale naživo jsou ještě mnohem krásnější. Dá se říci že dokonce fascinující, podobně jako všechny rostliny, které udávají ráz celé okolní krajině. S podobným obdivem proto vzhlížím třeba na  Aloe dichotoma  nebo Adenium socotranum, jejichž fotografie z přírody s oblibou sleduji na internetu.
Dracaena draco z čeledi Dracaenaceae (dračincovité)  roste na třech z Kanárských ostrovů (La Palma, Gran Canaria a Tenerife), a dále pak také na Kapverdských ostrovech, Madeiře a Azorských ostrovech. Na posledně jmenovaných ostrovech ale nejspíše není její přírodní výskyt původní. Základ překrásné rostliny bizarního tvaru tvoří tlustý  kmen, jehož povrch bývá často notně popraskaný. Nějaký čas na vrcholku kmene vyrůstá jediná roseta kožovitých, špicí zakončených listů, jejichž délka může dosáhnout až šedesáti centimetrů. První latnatá květenství se údajně objevují mezi osmým a jedenáctým rokem života těchto obrů. Pod květenstvími s drobnými kvítky se zároveň objevují první boční výhony. ObrazekPotom vykvétají „Dračí stromy“, jak se rostlinám také říká, zhruba každých patnáct let, takže podle pater větvení je možné docela spolehlivě a s velkou přesností určit stáří toho kterého stromu. Jejich květy údajně voní, a objevují se na ostrově u většiny květuschopných jedinců takřka současně. Intenzitu vůně jsme neměli možnost posoudit, protože dokvétaly větší stromy, na jejichž květenství by nestačily ani štafle, zatímco menší ještě nedosáhly „plnoletosti“!
Praotcem všech dračích stromů na Tenerife je „Drago Milenario“, stojící v městečku Icod de los Vinos. Jeho fotografii naleznete v každém turistickém průvodci, pouze se liší o maličko úhel, z něhož byl starý strom zrovna fotografován. My jsme využili rady z průvodce Lonely Planet, a pořídili jsme snímky stromu z vyhlídky na Plaza de la Inglesia, vyzdobeného k nějaké důležité oslavě, z kterých obyvatelé ostrova snad nikdy  nevyjdou. Ušetřili jsme navíc několik eur za vstupné, které musí zaplatit ti, kteří zatouží prohlédnout si „Drago Milenario“ hodně zblízka či jej dokonce obejmout, což by ovšem nesvedl ani mohutný prognostik Miloš Zeman.
ObrazekTisíciletý dračinec je stár asi 450 let, ale mnozí mu naopak přičítají věk okolo 3000 let. Kdyby stál na některém z ostrovů řeckých, pak bych musel uvěřit  i podstatně vyššímu věku, a ještě bych si pod ním mohl posedět na vyleštěném kameni, na němž kdysi přemítala plejáda nejslavnějších mužů bohaté řecké historie. Kanářané nejsou v lákání turistů tak důvtipní a podnikaví jako Řekové, ale k milovanému stromu vás nasměruje každý z nich. Když kolem projíždíte autobusem, všichni pasažéři k němu vzhlížejí s úctou, podobně jak tomu je i v případě sopky Pico de Teide.
Na Tenerife můžete minout třeba nějakou vesnici nebo menší městečko, ale tento strom v žádném případě. Značky kolem silnic s nápisem „Drago Milenario“ jsou výrazné, nepřehlédnutelné a mnohem četnější než cedule s názvy měst či správních celků ostrova Tenerife. ObrazekKdo neviděl tisíciletý strom v Icod de losVinos, jakoby na Tenerife prakticky ani nebyl.
Stromy roní při poranění bezbarvou pryskyřici, která však po nějakém čase získává na vzduchu krvavě červené zbarvení. Šťávu používali již Guančové (původní obyvatelé, které vyvraždili Španělé) k léčebným účelům i balzamaci nebožtíků. Kůra stromů jim pak posloužila jako surovina k výrobě pevných štítů a odumřelé kmeny jako včelí úly.
Viděli jsme „Dračích stromů“ po celém ostrově nespočetně, a všechny byly svým způsobem krásné, a to bez ohledu na velikost, a tudíž i větvení koruny. Jejich působivost ještě zvýrazňuje přirozené vsazení do krajiny nebo blízkosti starého domu.
Proto si z naší cesty asi nejvíce cením ne zrovna největší, ale nádherně tlusťoučký strom, rostoucí na skalním výběžku Montaňa Tafada. Stojí tam neochvějně, vzdorujíce  neustálému větru už kdoví kolik let. Hluboko dole pod ním je v kamenité pustině už jenom maják Faro de Anaga, vypadající z té výšky od stromu jako domeček z dětské stavebnice. A za ním už jenom širý oceán.
ObrazekNa tomto místě mi bylo moc dobře, a cítil jsem z něho jakousi zvláštní sílu, tak jako se mi to stává na některých místech i u nás (třeba na Lipnici nad Sázavou). Proto se sem ještě někdy vrátím, ale než se tak stane, ještě se o tomto zapomenutém koutě Tenerife a jeho nádherném okolí zmíním  zanedlouho v dalším pokračování.
Úvodní snímek musí zákonitě patřit „Drago Milenario“, nejstaršímu a největšímu dračinci na ostrově Tenerife. Na druhé fotografii se vám nabízí pohled do rozložité koruny jiného „Dračího stromu“, rostoucího v malé a staré botanické zahradě, zvané také „zahrada orchidejová“. Tento dračinec je prý pro změnu nejstarší  ve městě Puerto de la Cruz. Na třetím snímku je skupinka stromů, rostoucích na samém okraji vesničky Chamorga, ležící zase na samém okraji Tenerife. Botanický park v La Orotava zdobí svou přítomností dokvétající „Drago“ na čtvrtém snímku, které má v tomto nádherném a starobylém městě hodně  širokou konkurenci. Na závěr jsem nechal mého oblíbence z pohoří Anaga, rostoucího na konci hřebene Montaňa Tafada.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář