Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trocha poučení

13. 3. 2008

 

Jak šetřit energií

 

Ačkoliv údaje uvedené na štítcích jsou s velkou pravděpodobností hodnověrné (meření energetické náročnosti a dalších provozních parametrů spotřebiče probíhá na základě testů prováděných podle příslušných norem), od skutečných hodnot dosažených u nás doma se mohou lišit. K číslům na štítku se totiž došlo během normovaných zkoušek za standardních podmínek ve zkušebním ústavu. Ne v každé domácnosti jsou však podmínky (a způsob zacházení :) stejné, jako v laboratoři. Stačí, aby kuchyň byla obrácena na jih, lednice byla umístěna blízko zdroje tepla, do pračky se dalo více prádla a spotřeba energie může být oproti té deklarované i poměrně značně (o desítky procent) vyšší!

 

Zde je proto několik dobrých rad, které je pro správný provoz při současné minimalizaci energetické náročnosti spotřebiče v(ý)hodné dodržovat:

 

Chladící technika

Prostor chladničky by měl být využit alespoň ze 70 %, přičemž se počítá s prostorem 50 až 70 litrů na osobu. Platí, že za každých 10 litrů objemu chladničky (mrazničky) se roční spotřeba elektřiny zvyšuje o 15 až 20 kWh.

 

Rozhodující pro množství spotřebovávané energie je teplota vnějšího a vnitřního prostředí, tj. teplota v místnosti a v prostoru chladničky. Za každý stupeň navíc nad 20 °C okolní teploty vzroste spotřeba energie chladničky o 6 %. A naopak, snížení teploty v chladničce o 2 °C znamená zvýšení spotřeby energie o 15 procent! Chladnička by proto měla být v místnosti umístěna co nejdál od zdrojů tepla (sporáku, topení, mimo přímé slunce apod.), a pro normální provoz stačí, aby v chladničce byla průměrná teplota +5 °C a v mrazničce -18 °C.

 

Není vhodné ani příliš vlhké místo - vysokou vlhkostí vzroste spotřeba energie až o 4 %. Také dlouhé hledání při otevřených dveřích znamená vyšší spotřebu energie. Námraza na výparníku tepelně izoluje, a tím snižuje chladící výkon. Námraza silnější než 3 mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 %! Ledničku proto pravidelně odmrazujte.

 

Pračky a sušičky prádla

Nové typy praček jsou úspornější z hlediska spotřeby elektrické energie i vody. Zatímco starší typy byly "schopné" při jednom praní spotřebovat několik kilowathodin el. energie a 80 i více litrů vody, dnešní úsporné typy automatických praček na jeden prací cyklus potřebují méně než 1 kWh elektřiny a pouze 40-50 l vody!

 

Rozhodující pro množství spotřebovávané energie je teplota vody při praní. Snížením teploty prací vody z 90 °C na 60 °C lze ušetřit kolem 25 % energie. Umožní to i použití pracích prostředků, které jsou účinné i při nižších teplotách. Úspora energie vyrovná cenu prášku. Pokud jde o provozní náklady je také dále důležité vědět, že spotřeba jednotky elektřiny je co do ceny cca 10 krát vyšší než vody. Jedna kilowatthodina el. energie stojí v nejobvyklejším tarifu pro domácnosti (sazba D02) cca 3,50 Kč, zatímco kubík vody (tisíc litrů) v průměru celorepublikově korun třicet pět!

 

A pozor! Při praní menšího množství prádla (u některých nových praček v tzv. "úsporném programu") se spotřebuje téměř stejné množství energie i vody jako při praní při plné náplni. Výhodné je proto si prací dny zorganizovat tak, aby byla pračka při praní plná, což je tehdy, pokud množství prádla v pračce nepřesahuje od horní stěny bubnu výšku lidské ruky. (To platí při praní barevného prádla nebo při praní s vyvářkou. Při praní jemného nebo obyčejného prádla anebo vlny pak může být množství prádla k vyprání i menší.)

 

Velmi náročné na spotřebu elektřiny jsou pak sušičky prádla, jako nejlepší sušička se proto doporučují slunce a vítr. Přesto pokud se pro nákup sušišky (příp. kombinace pračky se sušičkou) rozhodnete, vyberte si pokud to je dispozičně u vás doma možné raději typ ventilační (vyžaduje vybudování odvodu vzduchu ven). Oproti kondenzačním typům spotřebovájí ventilační sušičky méně energie a i jejich pořizovací cena bývá obvykle nižší.

 

Myčky nádobí

Myčka nádobí v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou ušetří téměř 60% vody (při mytí nádobí v uzavřeném dřezu je spotřeba teplé vody ve srovnání s mytím nádobí pod tekoucí vodou nižší min. trojnásobně). K tomu však navíc potřebuje pouze 1/4 pracovního času. (Vyplatí se tedy všude tam, kde je pracovní čas drahý :)

 

Myčky na 12 nebo 14 sad nádobí (s šířkou 60 cm) jsou efektivnější než myčky na 6, 8 příp. 9 sad (o šířce 45 cm). Omývání nádobí před jeho uložením do myčky není nutné. Volné zbytky po jídle lze z nádobí odstranit rukou, v případě přilnutých zbytků je pak potřeba takto špinavé nádobí uložit do myčky a její dveře řádně uzavřít (aby na něm nezaschly).

 

Vybírejte správný mycí program: Standardní pro normálně zašpiněné nádobí, pro nádobí zašpiněné jen lehce postačí program úsporný. Málo špinavé nádobí vyzkoušejte v myčce umýt při teplotě vody místo standardních 65 na 50 °C - pokud se to osvědčí, budete tím šetřit energii, čas a tedy i peníze. Nejúspornější však je, aby myčka byla před spuštěním vždy PLNÁ.

Jak nakupovat

 

Jak si vybrat správný (úsporný) elektrospotřebič?

 

Koupě elektrospotřebiče, jako je například chladnička nebo pračka, sporák či myčka nádobí, si vždy vyžadují důkladnou rozvahu a starostlivé porovnání jejich parametrů. Konec konců, jedná se o nákup v hodnotě tisíců až desítek tisíců korun a těch nikdy není nazbyt. Jak se tedy orientovat v množství výrobků tak, abychom učinili to správné rozhodnutí?

 

Pro pohodlný výběr spotřebiče je vždy ideální mít jednoduchou a rychlou databázi parametrů výrobků, abychom je mohli lehce a rychle porovnat. Mezi tyto parametry patří samozřejmě kromě ceny, která zajímá nás všechny, funkčních vlastností, rozměrů, barvy, značky apod. také energetická spotřeba výrobku. To má svůj zásadní důvod. Kromě ceny při nákupu totiž za výrobek musíme platit i průběžně po dobu jeho životnosti za elektřinu, kterou spotřebuje. A to může být významná položka.

 

Někteří kupující preferují chození po obchodech a porovnávání výrobků vystavených přímo na prodejně. Zde však někdy není k dispozici dostatečně široký výběr a i prodejní personál nemusí poznat podrobnosti obsluhy a parametrů jednotlivých spotřebičů. Mnoho zákazníků již proto volí nakupování přes internet, které v případě elektrospotřebičů umožňuje rychlé a účinné porovnávání s hodnotným výběrem. Tak jako je v telefonním seznamu možné hledat čísla lidí podle jejich abecedního pořadí, je na některých internetových stránkách možné volit parametry hledaného spotřebiče. Můžeme si tak lehce a rychle najít nejlevnější spotřebič přesně odpovídající našim potřebám. Jedním z těchto parametrů by rozhodně měla být energetická třída spotřebiče, protože ta nám naznačí jeho spotřebu v příštích letech.

 

Údaje k mnoha spotřebičům totiž obsahují zároveň i spotřebu energie za rok nebo den provozu, na jeden prací nebo mycí cyklus a podobně. Po vynásobení této spotřeby cenou elektřiny platnou pro naši domácnost (zjistíme na faktuře za elektřinu nebo u jejího dodavatele) pak zjistíme i to, kolik nás bude stát jeho provoz. Velmi důležitý je tento parametr například u chladniček, protože ty jsou v provozu doslova 24 hodin denně 365 dní v roce. Konkrétní příklad: chladnička se spotřebou v třídě A ušetří oproti chladničce v třídě C (při stejném objemu) za deset let životnosti až 8000,- korun pouze na elektřině. Za to už si téměř koupíme i novou chladničku.

 

Samozřejmě, údaje uvedené na výrobku jsou pouze výsledkem normovaného testu a skutečná spotřeba energie výrobku se bude lišit od způsobu obsluhy (a konkrétně v případě chladničky i od jejího umístění a velikosti), kterou zvolíme. Vybrat si však úsporný spotřebič je dobrým příslibem pro jeho budoucí finančně nenáročný provoz.

 

 

 

A proto naše rada zní: Pozorně při výběru spotřebiče sledujte a srovnávejte provozní spotřebu elektrické energie. Tu se v prodejně dozvíte z energetického štítku umístěném na vystaveném spotřebiči a/nebo z informací uveřejněných u nabízeného spotřebiče na stránkách internetového obchodu. Každý obchod, ať už kamenný nebo elektronický, by tyto údaje měl dnes již totiž POVINNĚ uvádět!

 

Závěrem: hledáte ty opravdu nejúspornější výrobky na našem trhu? Udělali jsme pro vás výběr těch skutečně nejúspornějších! Naleznete je v Databázi spotřebičů TOP TEN! Obsahují pouze vybrané výrobky s nejlepšími parametry z hlediska jejich provozní spotřeby energie a vody, podle deklarací jejich výrobců. Přejeme příjemný výběr!

 

 

Stand by spotřeba

 

Stand by - pohotovostní spotřeba elektrické energie u domácích spotřebičů a výpočetní techniky

 

 Stand by spotřeba, respektive tzv. klidový režim znamená spotřebu energie, když spotřebič nepoužíváme, je vypnutý a zdánlivě nečinný.

 

 Tato spotřeba se pohybuje od 1 wattu až po 20 wattů, podle typu a stáří spotřebiče. U některých spotřebičů je dokonce stand-by spotřeba elektrické energie vyšší, než je spotřeba energie na jeho samotný provoz, když spotřebič potřebujeme pouze několik minut denně.

 

 Například ve Švýcarsku tato spotřeba energie činí až 2 miliardy kilowatthodin ročně. To je spotřeba stejně velká, jakou má asi 600 000 domácností nebo jako je výrobní kapacita jedné velké elektrárny. Ve Velké Británii se jedná asi o 8% podíl spotřeby elektřiny průměrné domácnosti.

 

 V běžné domácnosti to může znamenat nepřetržitou spotřebu až 60 W, respektive náklad několik stovek korun až tisíc korun ročně (podle sazby za elektrickou energii) a Mezinárodní energetická agentura proto navrhuje snížení spotřeby v pohotovostním režimu povinně na 1 watt.

 

Jak je však možné tuto spotřebu snížit v rámci našich vlastních aktivit?

Nákup nového spotřebiče  

     Vždy, když kupujete nový elektrospotřebič (pračky, myčky, sušičky prádla, kávovary, počítače, monitory, notebooky, faxy, hi-fi věže, televie, videa, DVD přehrávače, MP3, lampičky, videokamery, elektrické zubní kartáčky, holící strojky, vysavače, nabíječky baterií), zajímejte se o jejich případnou pohotovostní spotřebu energie. Hledejte spotřebiče s tou nejnižší spotřebou!  

 

Vypínání spotřebiče 

Pokud má spotřebič vypínání nejenom na dálkové ovládání, ale i centrální, nezapomínejte na kompletní vypnutí spotřebiče, když jeho služby nevyužíváte.

 

Centrální vypínání spotřebičů  

Některé spotřebiče spotřebovávají energii i když jsou vypnuté. Jednou z možností, jak tomu předejít, je jejich napojení na elektrickou síť přes centrální zásuvku se zvláštním vypínačem.

 

Vypínání adaptérů 

Nenechávejte nabíječky na baterie v zásuvce, když je zrovna nedobíjíte. Pokud je adaptér na dotyk teplý, proměňuje se energie kromě své hlavní funkce zbytečně i na teplo, podobně jako u klasických žárovek.

 

Info: www.uspornespotrebice.cz