Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco málo o skupině Doctor P.P.

15. 5. 2008

Doctor P.P.

Doctor P.P. slaví v roce 2010 už 15 let existence. Na kontě má 6 alb a nespočet koncertů. "My hrajeme hlavně živě. S deskou je hodně práce. Navíc, když máte ještě své zaměstnání a nechcete nic ošidit, je těžké všechno rozumně skloubit," prozradil frontman Petr Pečený v jednom z rozhovorů. První album Je to pečený vyšlo v roce 1996 a skupina byla Akademií populární hudby nominována na výroční hudební cenu v kategorii Objev roku. Navíc, singl Beránci si připsal vítězství v někdejší posluchačské hitparádě Českého rozhlasu Formule Pop. Na albu se podílela i Sabina Laurinová nebo Gábina Osvaldová. Ani na dalších albech není o zvučná jména nouze. Slyšet můžete například Pepu Vojtka nebo Lou Fanánka Hagena. Členem skupiny byl i kytarista František Sahula nebo klávesák Ota Balage. Od roku 2003 jezdí Doctor P.P. pravidelné sesterské Gambrinus tour, na podzim objíždí kulturáky s Totálním nasazením. Úspěchy sklízí i na letních festivalech. Soubor se může pochlubit skvělou choreografií, kterou diriguje právě Petr Pečený. Mezi největší hity skupiny patří například Jeliman, Whisky co má šťávu, Temelín nebo Já a můj Bak.

Diskografie: Je to pečený (1996), Jeliman (1999), Tenkej led (2002), Omyl mladších třetihor (2005), Lochneska (2007), Rock'n'Roll Zombie (2009)

Aktuální členové kapely: Petr Pečený (zpěv, latinsko-punkový tanec), Milan "Hofík" Hoffmann (kytara, zpěv), Robin Davídek (kytara, zpěv), Tomáš Doležal (basa, zpěv), Tomáš Knotek (bicí), Daniel Knotek (klávesy, zpěv), Jiří Žák (saxofon)

 

Obrazek

 

Petr Pečený

Petr Pečený se narodil 4. října 1962 v Rokycanech. V roce 1989 dokončil studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a na téže škole absolvoval postgraduální studium, obor práva k nehmotným statkům. Svých znalostí využil nejenom v zaměstnání (v roce 1990 ředitel Svazu autorů a interpretů, v letech 1991-1993 ředitel Intergramu, nyní v advokátní kanceláři Pečený & partner), ale i v publikační činnosti a činnosti pedagogické (prednášel na Právnické fakulte UK). Je autorem Rukověti umělcovy (1993), podílel se na kolektivní práci Piráti zvuku a obrazu (1991) a v časopise Intelekt (1/1996) uveřejnil článek Současný stav hromadné ochrany práv výtvarných umělců a možnosti vývoje v této oblasti v ČR.

Kromě zpívání v kapele se věnuje i muzikálům, působí na pražské scéně. Začínal v divadle Kalich (Hamlet, Krysař), poté se přesunul do divadla Broadway (Tři mušketýři, Kleopatra, Angelika, Švejk). Společně s Alešem Brichtou a Lou Fanánkem Hagenem byl iniciátorem akce "Gott For Prezident".

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Pavel Průcha