Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapela TEAM je na rozlučkovém turné, dobyla vyprodaný zlínský stadion

24. 5. 2012

Legendární slovenská kapela TEAM, v čele s nestárnoucím Paľem Haberou, je momentálně na svém posledním rozlučkovém turné. Koncertní šňůra s přesným názvem Česká Pojišťovna Habera a Team final tour 2012 odstartovala začátkem května na Slovensku, poté se plynule přesunula do Česka a následně vyvrcholí opět u našich sousedů ve městě Martin, což je rodném město kapely.

01.jpg

Vyjádření Paľa Habery před koncertní šňůrou: "Po takmer 30 rokoch od vzniku TEAMu chceme uzavrieť jednu mimoriadnu a úspešnú kapitolu našich hudobných životov a najlepší spôsob je zahrať našim fanúšikom a predviesť sa im v tom najlepšom svetle. Bude to našenajväčšie turné, čo sa týka celej výpravy svetiel, efektov, zvuku a veľkosti pódia - tak, aby to spĺňalo najprísnejšie európske kritériá. Už teraz na tom pracujeme. Ak fanúšikovia chcú, môžu nám posielať tipy na pesničky, ktoré by nemali na koncerte chýbať. Toto turné bude hlavne pre nich, tak nech si ho s nami ešte poriadne užijú."

Slova frontmana TEAMu platily také na koncertě ve Zlíně. Doslova narvaný Zimní stadion Luďka Čajky čekal na své oblíbence a byl velmi zvědaví, co pánové předvedou. Všechno se povedlo dokonale. Návštěvníci koncertu si zaskákali, zařvali, ale také zamáčkli slzu. Čekání zkrátila talentovaná martinská kapela Horská chata, která byla plná energie a mimo jiné představila své zatím poslední album "4". Horská chata působí na slovenské hudební scéně deset let a mezi její největší úpěchy patří například cena "Objav roka" v anketě Slávik 2009.

02.jpg

Úderem půl deváté již patřilo pódium TEAMu, který se vrhl do své dvouhodinové show. Už v úvodu všechny fascinovaly světelné efekty a také fantastický Juraj Tatár na klávesy. TEAM narozdíl od některých předchozích koncertů nezačal žádnou pomalou písničkou, ale šel na to pěkně od podlahy. Jako první zazněla píseň Mám na teba chuť, následoval Prievan v peňaženke - ideální začátek, který všechny přítomné pěkně "nakopl". Kapela je stále, i po třiceti letech aktivního hraní, v pořádné formě. Dušan Antalík potvrdil, že patří mezi vynikající kytaristy, zmiňovaný klávesák Juraj Tatár je profík se vším všudy a Paľo Habera? Toho se hlas stále pevně drží, což dokázal zejména v krásných baladách jako Pieseň pre nesmelých, Severanka nebo Boli sme raz milovaní, během které se člověku draly slzy do očí. Kapele by to ale nešlapalo bez dalších důležitých členů, kterými jsou basák Ivan Válek a bubeník Ivan Marček.

03.jpg

V playlistu, na kterém se díky internetové anketě podíleli také fanoušci, se objevily i "rarity", pěkně dlouho nehrané. Zejména písně Starý zákon z alba TEAM 3 a Jeden kabát, jedna koža, jedna tvár, která je dokonce ještě starší než prvně jmenovaná. Během večera kapela nezapomněla vzpomenout ani na svého šestého člena, který se bohužel letošního turné ze zdravotních důvodů neúčastní. Je jím samozřejmě klávesák Milan Dočekal. Když už jsme u toho vzpomínání, tak Paľo Habera vtipně zmínil také aktuální kauzu "Rath" během písničky Lietam v tom tiež.

04.jpg

Závěr koncertu byl jednoznačně ve znamení těch největších hitů. Co by to bylo za rozlučkový koncert, kdyby nezazněly písničky Nároční, Malá nočná búrka, Držím ti miesto, Je to vo hviezdach nebo Reklama na ticho? Tribuny byly na nohou, atmosféra byla naprosto jedinečná. Když několikatisícový dav společně zpíval refrény zmíněných pecek, kapela mohla být právem pyšná. Fanouškům legendárního TEAMu nezbývá nic jiného, než doufat v to, že se ještě někdy nějakého turné dočkají. A nebo můžou vyrazit na některý ze zbývajících koncertů Česká Pojišťovna Habera a Team final tour 2012 (Olomouc, Jihlava, Praha, Brno, Ostrava, Bratislava, Martin). Rozhodně totiž stojí za to!

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.team-online.sk