Jdi na obsah Jdi na menu
 


Covid obchází Evropou

 

eva-7.jpg

Před maturitou: Marcela, Eva T. (víc v příběhu „Tak jsme spolu seděly“), Blanka S., Eva P.

Se spolužačkami ze SVVŠ v Ústí nad Labem Evou P., Blankou S. a Edou A. jsem po maturitě v roce 1967 ztratila kontakt. V roce 2017, tedy po padesáti letech, jsme se sešly v Praze. Eva žije od roku 1969 v Londýně, Blanka od roku 1969 v Lausanne a Eda v ČR ve Vejvanově.  Od roku 2017 jsme se každé léto setkávaly v Praze. Až na letošní kritický rok – 2020. Koronavirus způsobil, že si pouze píšeme maily. I tak je to milé.

dscn7217.jpg

V Neratovicích 2018: Eda, Marcela, Blanka, Eva P.

 

19. 3. Mail od Marcely M.

Ahoj Evo, Blanko a Edo, zdravím vás a myslím na to, jak zvládáte současnou situaci. Eva v Anglii, Blanka ve Švýcarsku a Eda ve Vejvanově blízko hranic s Německem. My jsme na chalupě na Vysočině, takže nám celkem nic nechybí, doufám, že tady se snad nemáme od koho nakazit. I když člověk nikdy neví. Veškeré termíny na lékaře v Praze mi byly zrušeny, kulturní akce též. Už v říjnu se mi podařilo sehnat lístky na Kytici v Národním divadle na březen, ale bohužel se samozřejmě představení nekonalo. Také tady v Jihlavě jsme měli lístky na různé akce, ale nic z toho není. Pracuji tedy na zahrádce, když jdu venčit psy, beru si roušku. Dejte vědět, zda jste zdravé, a jak to zvládáte. Marcela

 

20. 3 Mail od Edy A.

Ahoj děvčata, my se zatím držíme. Do Radnic jezdí  nakoupit vnoučata, ale jenom v nejkrajnějším případě. Nějaké zásoby máme a pro chleba a pečivo chodí Arne s rouškou na obličeji tady ve Vejvanově do místního konzumu. Říkala jsem mu, že to upeču, ale on má svoji tvrdohlavost a musí jít pro noviny. Po chemoterapiích má oslabenou imunitu,  tak by měl sedět doma na zadku a být šťastný, že mu léčba pomohla. Nebudu se s ním hádat - KOMU NENÍ RADY, TOMU NENÍ POMOCI!!!!!!!!!! Moc vás zdravím, držte se a já slibuji, že se budu ozývat častěji. Eda

 

20. 3. Mail od Evy P.

Ahoj děvčata!! No, vidím, že to zatím zvládáme! U nás vše při starém. Naše holky s dětma jsou doma, Peter junior u přítelkyně a my tady v Bexhilu v našem bytě!! Nic se nezměnilo díky bohu!! Posledně jsem psala, že mám obavy, aby ta situace neposrala život našim dětem!! Nejen, že se obávám, aby nechytly virus! To taky ale život po virusu bude jinej!! Už to začíná!! Všichni v naší rodince milujou Česko!! Kluci jsou úplný nadšenci!! Nejraději by tam bydleli!! Ted jsou hrozně zklamaní, že tam letos a možná ani příští rok nemůžou!! Další, kdo ví, jak to dopadne s Čínou a Amerikou!! Donald obviňuje Čínu, že to udělali schválně!! Chudáci lidi třeba v Indii, Africe, middle east!, a i v Americe!! Nějaké dovolené do světa nebudou jednoduché!! No a další a další!! Uvidíme, jak to dopadne, ale myslím si, že to bude trvat léta, než se vše uklidní!! Ten vir tu bude navždy jako chřipka ale daleko horší!! Příští týden slavím narozeniny s Petrem na balkoně!! Skleničku, nebo dvě, sampane, fondue burginon!! Dárky už mám, holky koupily přes internet! Tak čau a mějte se krásně!!!! Moc pus všem Eva

 

21. 3. Mail od Blanky S.

Ahoj, ahoj, jsem moc ráda, že máme aspoň tento kontakt. I já se budu snažit psát častěji, teď musíme být doma, můžeme jít na 2h na procházku, ale zatím chodím jenom já nakoupit a pro dvě osoby toho tolik není, takže stačí jít 1x týdně. 13 března jsme se vrátili z hor, měli jsme štěstí, krásné počasí a ještě hodně sněhu. To jsme ale netušili, že další den se všechno zavře, takže lyže půjdou do sklepa!

Dnes je první jarní den, ale jaro už je u nás od února, všechno kvete o měsíc dřív a je teplo. My jsme hodně na balkoně, tam je 20 stupňů a můžem sedět jen v tričku. Je ticho, nejezdi ani moc aut, na ulici nikdo není, všechno je zavřené jako u vás, kromě potravin a lékáren.

Posloucháme rádio, čteme noviny – dnes je v novinách 60 otázek a odpovědí na koronavirus. Musím přiznat, že jsem se ještě hodně přiučila.

Zatím jsme zdrávi a jsme rádi, že jsme spolu – ve dvou je to veselejší, pravda?

Přeju vám hezké jarní dny a brzo se zase ozvu. Pa pa Blanka

 

22. 3. Mail od Evy P.

Ahoj děvčata! Jsem ráda, že zvládáte izolaci!! Blani zůstaňte na balkoně a správně děláte, že nikam nechodíte!! A ty Edo s Arne i Marcelo také seďte na zahradě a vyprdněte se na setkáváni s lidma! Četla a slyšela jsem, že ten virus také může být ve vzduchu! Někteří lidé ho dostali i přesto, že nikde s nikým nebyli!! Naše rodinka se také izoluje! Peter a já jsme v našem bytě u moře!! Je to tu krásné jako na dovolené v Hilton hotelu u moře! Je krásné počasí, slunce svítí tak sedíme na balkoně a čumíme na moře se skleničkou v ruce! Holky držte se, ať to dobře dopadne, a ať se opět brzy setkáme!’ Jak to vidím, letos to asi nebude!??!?! Moc pus Eva 

 

22. 3. Mail od Blanky S.

Milá Marcelo, my se hlavně díváme na západ slunce, je to nádhera, za horama, na jezeře – pokaždé jinde. Kdybych fotila, tak bych už měla tisíce fotek

Kde vlastně jste? V které vesnici? Máte svoji chatu? Naše rodina má chatu na Sněžníku, je to krásné místo, ale v zimě úplně opuštěné. Sezona začíná většinou na Velikonoce, ale letos se to určitě oddálí. Jsem zvědava, kdy se tam budu moct podívat….. Zatím si píšem a komunikujem přes skype.

Eda mi napsala, že dneska v noci tam sněžilo! U nás v Lausanne se ochladilo, je studený vítr, nikde nikdo, ticho…

Tak se zase ozvi Blanka

 

22. 3. Mail od Marcely M.

Ahoj Blanko, u nás sněžilo včera celý den, dnes jsou občas sněhové přeháňky, vítr a zima. Teď jsme na naší chalupě na Vysočině ve Vyskytné, kousek od Pelhřimova a na druhou stranu to máme kousek do Jihlavy. V Praze máme byt 2 + kk, ale naštěstí jsme tu teď už delší dobu vcelku, jinak by nás tady moc nevítali. Pražáci jsou na venkově teď v době nákazy něco coby třídní nepřátelé. Obzvlášť od té doby, co několik vesnic na Vysočině je v karanténě, nikdo nesmí dovnitř ani ven. Vztahy jsou tam teď velmi napjaté. Na internetu jsou např. články: "Nenávist vůči nakaženým, lidé je na internetu lynčují". Dnes vyjádření hlavního koordinátora u nás prof. Prymuly: "Hranice mohou být uzavřené i dva roky".

Pohled na Ženevské jezero a hory z vašeho balkónu musí být něco nádherného. Až najdu fotku z nábřeží v Lausane, kde jsme byli v roce 2013, tak ti ji přepošlu. V Lausane se mi líbilo snad nejvíc ze všech měst ve Švýcarsku, které jsme navštívili.

Moc zdravím              Marcela

 

23. 3. Mail od Blanky S.

Ahoj, ahoj, tak jsme všechny 3 napojeny přes e-mail a můžem si psát – kopírujte vždycky všechny 3 adresy.

Tady je to stejné, jsou určitá pravidla, ale najdou se lidi, kterých se to netýká! Ale teď policie dává pokuty, 100 fr první a pak se to zvyšuje. Hlavně mládež, nesmí se scházet, jen 5 lidí a 2m distance, oni sedí u jezera, parta, pijou a baví se – prostě se jich to netýká….

My, důchodci ještě můžem jít ven do obchodu nebo k doktorovi, Jacques nechodí nikam a já 1x týdně nakoupit a dávám pozor, v obchodech si můžu dezinfikovat ruce několikrát, 2m dodržuju – pouští jen určitý počet do obchodu, jinak čekáš venku a chodím pěšky, už nikam nejezdíme ani autobusem, ani vlakem – snažíme se být solidární, nic nekazit a dělat to, co můžem. Pochopitelně máme rádi přírodu, výlety atd. ale teď jsme « hodní » a sedíme doma – jak říká Eva, máme balkon a vínečko, jsme spolu, tak co víc můžem chtít…!

Myslím na vás a těším se na další zprávy

SANTE! CHEERS! NA ZDRAVÍ! Blanka a Jacques

 

23. 3. Mail od Evy P.

Ahoj! Díky za email! Jak všichni víme, jsme teď všichni zajatci koronaviru! Peter a já jsme už skoro týden v našem bytě u moře a jsme izolovaní v druhém patře, máme balkon s přímým výhledem na moře! Je krásně slunečno tak jsme tu jako na dovolené!! Děti a vnoučata jsou doma v Londýně, všichni pracují z domova. Bereme to vážně, ale někteří blbci to ignoruji, tak vláda udělá další zákon proti lidem, aby byli doma!! Jinak je vše ok!! Doufejme, že to nebude trvat roky, než se z toho svět dostane!! Dávejte na sebe pozor!!! Všem moc pozdravů Eva!!!

 

24. 3. Mail od Edy A.

Ahoj děvčata,  počet nakažených se stále zvyšuje i přes přísná nařízení vlády. Je to tím, že byli lidé neukáznění, ale myslím si, že už jim to začíná docházet (i tvrdohlavému Arnemu) a už se trochu chovají, jak by měli. Tady na Rokycansku není zatím žádný případ koronaviru, než to sem zatáhnou chalupáři z Prahy. Marcelo, máš pravdu, že jsou po internetu lynčováni, kdyby vydrželi  na  chalupě, než to pomine, tak to pochopíme, jsou to vesměs důchodci, ale oni pendlují mezi Prahou a chalupou  a navíc se chovají jak  blbci. Vyžadují od místní  krámské Kačky, aby jim věšela nákupy  na  plot, že to je její povinnost a že pak přijdou  zaplatit   apod. Kdyby si aspoň nakoupili v Praze. Káča  zásobuje konzum podle toho, co si místní den předem objednají. Jsme  už nasraní a bude to řešit  starosta.    Ale dost  naříkání.

 My jsme zatím všichni zdrávi, těšíme se na jaro, které už se začalo ozývat, Velikonoce žádné nebudou, uvidíme. Já budu stejně barvit vajíčka, kdyby přišel náhodou nějaký koledník.  Větší starost mi dělají naši tři maturanti (Adam, Oliver a Nikolka). Ještě že stihli  aspoň maturitní plesy!!!!  Olíkův ples byl poslední  a z Vejvanova jelo do Ústí 10 lidí. Dávala jsem jim klíče od našeho bytu, my s Arnem jsme tady hlídali 3 psy, kocoura a sousedů slepice. Ale děláme to rádi, aspoň máme nějakou zábavu. Tak děvčata, opatrujte se, pozdravujte svoje drahé polovičky, stále myslím na vás a moje ségry v Ústí (patříme do  rizikové skupiny). VYDRŽAŤ !!!!!!    Eda

 

24. 3. Mail od Marcely M.

Ahoj, Edo, máš pravdu s těmi chalupáři. My jsme vlastně místní, manžel je zde už hlášený a jsme tady vcelku ještě od doby před koronavirem. Ale v pátek jsme koukali jak blázni - chalupáři přijeli, v neděli odjeli a v pátek je tu budeme mít zpátky:-o

Chápu starosti s maturanty, my máme taky jednoho! Maturitní ples jsme taky na štěstí zvládli, byl moc hezký!

Blanko, o entrefiletu na přání Jacques napíši zvlášť.

Marcela

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář