Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jakpak je dnes u nás v Evropě

Naše mezinárodní komunikace mailem stále pokračuje. Nikdy jsme si tak často nepsaly, jako v této covidové době! Na dálku jsme všechny připily Evě k narozeninám! Eva s manželem slavila v karanténě v letním bytě u moře a děti a vnoučata jí přáli z Londýna na dálku. Chvála novým technologiím!

18. 4. Mail od Edy A.

Ahoj Blanko, Evo a Marcelo. U nás vše při starém, jsem ráda, že jsme v době pandemie tady ve Vejvanově. Jednou za týden v pátek jezdíme do Radnic na větší nákup a pro maso, Blanko, zavidím, že nemusíš vařit. Já jak debil stojím od rána v kuchyni a vařím, peču, smažím, ale protože je krásné počasí a venku se příroda probouzí, tak jsme dnes už připravili venku gril a bude se grilovat a podávat zeleninka a každý ať si hlídá to svoje, nejsou už malé děti. Já jim masíčko naložím, event. udělám i ovocné a zelen.saláty, protože vitamíny jsou třeba.

Všechno to kvete-třešně, švestky a začínají hrušky a jabloně. Těch tady máme nejvíc. Taky tady u altánu rozkvetl barvínek, fialky, tařice, sedmikrásky, primule, mahonka aj. Je to prostě nádhera, ale musí to mít taky nějakou údržbu. Zatím se o všechno stará Arne, ale už začal dávat něco do skleníku a já bych mu ráda pomohla.

Dnes konečně po dlouhé době trochu sprchlo, už to bylo zapotřebí, ale do dneška chudák lítal s konví nebo kropil hadicí. No, teď jsem si to po sobě přečetla a koukám, jak je to splácané, ale už se mi to nechce opravovat. Opatrujte se, abychom se všichni ve zdraví sešli. Pište, pište, pište pá pá Eda

25. 4. Mail od Marcely M.

Ahoj děvčátka, doufám, že jste v pořádku. Dnes jsem četla, že počet obětí v Británii rekordně narůstá. Ale v bytě u moře jste, Evo,  chráněni. Eda ve Vejvanově určitě také a Blanka taky zbytečně mezi lidi nechodí. Jen mám obavy, kdy se zase uvidíme. U nás se opatření rozvolňují, ale kdo ví, jak to bude dál. Evo, neuvažujete s manželem, že byste zůstali do budoucna trvale u moře a děti by se sestěhovaly do vašeho domu v Londýně?

Já jsem tohoto koronavirového bezčasí využila k napsání zase jednoho textu. Posílám vám ho v příloze.

Mějte se, pokud možno, co nejlépe a dejte o sobě vědět. Marcela

29. 4. Mail od Blanky S.

Ahoj dívky, dneska je 29. dubna a kdo dneska slaví narozky??? - EVA!!! Evi, poslala jsem ti e mail kartu, myslím na tebe a v 18h (u tebe 17h) si s tebou všichni připijem na balkoně nebo na zahradě – na tvé zdraví!!!

SANTE – CHEERS – NA ZDRAVÍ! Hezký den a jen to nejlepší do dalších let Ti přeje Blanka a Jacques

29. 4. Mail od Marcely

Evo, už za necelou hodinu a půl budu taky připíjet na tvé zdraví, v mém případě to bude na zahradě. Je tam sice deštivo, ale mě nic nezastaví, i kdyby hromy a blesky padaly. Jakmile vše pomine, měly bychom si připít společně "naživo". Vždyť všem nám letos bude stejných 71!

Takže "sto gódina!"                 Marcela

30. 4. Mail od Evy P.

Ahoj dívky!!! Díky moc za přání!! Celý den je fantastic! S Petrem popíjíme champagne, pojídáme birthday  cake a telefonujem!! Naše dětičky se doma vyfešákovaly do nejlepšího oblečení!! Kluci měli na sobě večerní obleky s košilí a s motýlkem!! Napekli různé dortíky, ozdobili je, nafoukli balonky, pověsili plakát s happy birthday, namalovali mi narozeninovou kartu a pak mi zavolali a zpívali happy birthday  !! Krásné narozeniny!! Až budeme doma, tak prý budeme mít další party!! Tak zatím čau, jdeme připravovat slavnostní večeři!! Fondue! Masové fondue!! Tak na zdraví!! Cheers   

Z naší mezinárodní korespondence je zřejmé, že opatření jsou v jednotlivých evropských zemích obdobná.

V ČR začal na přelomu dubna a května počet zotavených z covidu-19 trvale převyšovat počet aktivních případů.

Dne 11. května byly povoleny hromadné akce s účastí do 100 osob. Byla otevřena kadeřnictví, provozovny v nákupních centrech a provozovny  mimo nákupní centra. Dne 25. května došlo k otevření vnitřních prostor např. kaváren, restaurací, zoologických zahrad, hradů a zámků. Povoleny byly hromadné akce do účasti 300 osob (ve vnitřních i venkovních prostorech).

30. 4. E mail od Blanky S.

U nás vše ok, dnes tu také prší, ale je to vítané. 11. 5. se otvírají základní školy, ale musí žáky rozdělit na 2 skupiny, aby dodrželi 2m mezi nimi. Takže učitelé budou učit 2x. Další stupeň půjde do školy 27. 5., dále se otvírají muzea a knihovny, to vítáme. A také restaurace, kde mohou být 4 lidi u stolu a stoly 2m od sebe, to nás zatím neláká. Další změny se ohlásí 27. 5, ale pořád říkají, že letos budou lidi trávit dovolenou ve Švýcarsku, takže nevím, nevím, kdy se uvidíme. Pozdrav z Lausanne    posílá Blanka

2. 6. Mail od Evy P.

Ahoj dámy!! No nic moc nového nemám! Jsme stále s Petrem u moře v bytě, tento pátek ale jedeme domů do Londýna, protože naše Islička má narozeniny!! Budou jí 3!!! Pak se ale asi vrátíme sem do bytu u moře?? V našem baráku v Londýně je plno a budeme tam asi překážet. Jen pár dětí šlo do školy, naši kluci ale nešli!! Já a další si myslíme, že je to brzy, infekce je stále vysoká!! Je to hrozné psát česky na anglickém telefonu, stále mi tam skáče něco jiného, než píšu!!! Tak ahoj a držte se!!!

5. 6. E-mail od Blanky S.

Ahoj dámy,ky za novinky od vás, u nás je také všechno ok. Situace už se lepší, obchody už jsou všude otevřené, také galerie, muzea a kina. Ve městě je opět živo a už zase jezdí plno aut. Bylo tady nádherné počasí, jako v létě, lidi už se koupali v jezeře! My jezdíme na výlety do míst, kde je málo lidí, masky nejsou povinné, my je máme sebou, kdyby náhodou byl plný vlak nebo autobus. Včera se zkazilo počasí, po dlouhé době pršelo a ochladilo se. Tak dnes odpoledne jdeme poprvé na výstavu a půjdem každý den, v Lausanne je bohatý výběr. Blanka

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář