Jdi na obsah Jdi na menu
 


2 Se Zdeňkem Lukešem v Bystřičce u TGM

Pánové z JL TURIST, kteří zorganizovali celý zájezd, zvoní u domovních dveří. Otevřou se, či ne? Konečně se otvírají a Slávek sahá na proslulou Plečnikovu šakalí kliku. Připadá mi, že se mu potí dlaň rozčílením, ale jsou to jen poslední kapky deště.

Hned za vstupními dveřmi do rozlehlé vily čteme nápis na černé kamenné desce, který informuje, že v letech 1888 – 1933 Bystričku navštěvoval s rodinou první prezident ČSR, a že tento dům byl jeho letním sídlem.

Vstupujeme do rozlehlé haly a s jistým ostychem dále do jídelny. Zmocňuje se nás nadšení. Všechno je perfektně zrekonstruované, jídelna zařízena v prvorepublikovém stylu, původní nábytek se sice nedochoval, ale byl nahrazen stylově odpovídajícím příborníkem, stolem, židlemi a dalšími kusy zařízení. Skvělý dojem doplňuje dobové sklo, porcelán a pro zvýšení autentičnosti květiny ve vázách.

Široká francouzská okna vedou na terasu a prosvětlují jídelnu i v zamračeném dni. „Podívej se na konzolu nad okny. Vidíš ty knoflíky, ty používal Plečnik na Hradčenech, třeba na zábradlí na schodišti,“ šeptá mi Slávek a zrak mu plane. Mám pocit, že i ostatních účastníků zájezdu se zmocnilo objevitelské vzrušení.

Marcela M.