Jdi na obsah Jdi na menu
 


A už v tom jedeme

Podle počtu úmrtí pacientů s koronavirem na 100 tisíc lidí za uplynulý týden je Česko k 1.11.   aktuálně první na světě. Předstihlo tak Andorru. Vyplývá to z dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). V České republice se od března nakazilo 335 102 lidí a zemřelo 3251 lidí.

Naše nemocnice už nápor nemocných nezvládají, lůžka by ještě byla, ale není personál, velké množství zdravotníků je buď nakažených, nebo jsou v karanténě.

Do Česka dnes dorazilo prvních sedm amerických vojenských zdravotníků, kteří budou pomáhat se zvládáním epidemie koronaviru. Celkem má z USA dorazit 28 zdravotníků texaské a nebraské Národní gardy, kteří mají zkušenosti s bojem proti koronaviru.

4. 11. Nejvíce se covid-19 v posledních dnech šířil na Pelhřimovsku, kde za posledních sedm dní přibylo 1 119 nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel. V první vlně na jaře jsme tady neměli skoro žádné případy a teď tohle!

Vyšehradská schůzka zlomila vaz Prymulovi a na post ministra zdravotnictví rezignoval. Jeho čin velice kritizoval i předseda poslanců TOP 09 Kalousek.

6. listopadu jsme se dočetli: „Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se dnes ve Sněmovně omluvil za úterní návštěvu zavřené restaurace i za to, že věc zprvu zlehčoval. V případě řízení o pokutě nevyužije poslaneckou imunitu. Restaurace jsou nyní na základě protiepidemických opatření zavřené, v provozu mohou mít jen výdejní okénko. Kalousek pobyt v restauraci komentoval tak, že si byl vyzvednout jídlo a při tom vypil jedno pivo.

Náš Adam v normální době dělá brigádu v minipivovaru. Tuhle si mi ztěžoval, že by měl už konečně chuť na „točené“. No jo, Kalousek měl holt taky chuť na „točené“!

Tragické scény z italského Bergama či New Yorku se teď opakují v Polsku. Tamní lékaři musejí rozhodovat o tom, koho z pacientů s koronavirem v kritickém stavu připojí na plicní ventilátory, kterých je stále nedostatek, a o tom, kdo dostane šanci na záchranu života a kdo už ne.

Úvodník v MF Dnes 10.11. píše: „ Češi prchají před virem do ciziny“. Tisíce Čechů se rozhodlo přečkat kritické týdny epidemie covidu v zahraničí. Jen v Egyptě a Tunisku je aktuálně na 1500 Čechů, někteří na dovolené delší než 14 dnů. Další titulek: „Nový trend: lidé využijí negativního testu a rovnou odjíždějí na neplánovanou dovolenou. Home office na pláži.“

11. 11. V nemocnici Pelhřimov bude od pondělí 16. 11. Pomáhat 10 vojáků – chybí personál kvůli epidemii. 

Jen ve Vyskytné je 26 covid pozitivních při počtu obyvatel 710. Konal se výlov rybníka, proto takovýto nárůst.

13. 11. Rakousko hlásí rekordní čísla, uzavírá školy i obchody

15. 11. Ve Vyskytné je už 27 případů covid pozitivních obyvatel. Člověk pomalu neví, s kým může alespoň na dálku a s rouškou prohodit několik slov.

Praha je nyní na tom ze všech krajů nejlépe, přitom na začátku pandemie byla nejhorší. Nejhůře je na tom naopak Pelhřimovsko, o kterém se přitom během první vlny mluvilo jako o „oáze bez koronaviru“. Tak my jsme prchli z Prahy a jsme ve Vyskytné, kde počet nakažených roste! Ale můžeme alespoň chodit na dlouhé procházky do přírody a to je fajn. Mám krokoměr a měřím si kroky – minimálně kolem 10 000, většinou více.

Byla jsem se podívat na Sv. Martina na bílém koni, který tradičně projížděl Vyskytnou, letos ovšem bez průvodu. Podél silnice stáli lidé v rouškách, dodržoval se rozestup, alespoň mezí námi staršími. Děti a mladší lidé na to kašlali. 

Dvě třetiny Čechů se nechtějí nechat očkovat novou vakcínou, zjistil deník MF Dnes ve vlastním průzkumu. Proti očkování jsou častěji ženy a lidé, kteří nemají s infekcí zkušenost. Očkovat se naopak chtějí více ti, kteří nemoc sami prodělali nebo kterým na ni zemřel někdo blízký. Mezi největší příznivce očkování proti covidu-19 patří starší lidé nad šedesát let.

16.11. My se Slávkem spoléháme na vakcínu. Určitě do toho chceme jít, i když řada našich známých se bojí, že vakcína nebude bezpečná.

image002.jpg

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo 16.11. protiepidemický systém PES. Jeho rizikové skóre bude zveřejňované na webu ministerstva zdravotnictví každý den. Systém podle čtyř epidemických parametrů obsahuje rizikové skóre na škále 0 až 100. Tímto číslem se buď celé Česko, nebo každý kraj zařadí do jednoho z pásem, která určují jednotlivá opatření pro většinu oblastí života.

Momentálně v Česku platí pátý, nejpřísnější stupeň. Pokud rizikové skóre vydrží pod hranicí 75, mohl by se stupeň pohotovosti snížit od příštího pondělí.

Současný i bývalý ministr zdravotnictví v nedělních diskusních pořadech naznačili, že do prosince občany výraznější uvolnění nynějšího režimu nečeká. Zatímco Jan Blatný připustil, že by se tak mohlo stát posledního listopadového dne, Roman Prymula mluvil dokonce o pozdějším datu.

Nová vakcína proti koronaviru má účinnost až 95 procent, hlásí společnost Moderna.

Klesá reprodukční číslo, denní přírůstky nových nemocných již více než týden nepřekročily hranici 10 tisíc. Odpovídá tomu i vývoj reprodukčního čísla R – v současné době je tento ukazatel na hodnotě 0,7, tedy nejlepší od zhruba poloviny července.

Zatím je téměř vše zavřené. Už ovšem zase vystupují někteří opoziční politici s tím, že si nesmíme nechat vzít demokracii. To bylo na jaře na denním pořádku. Podle toho to dopadlo, už v září se počet nakažených zase prudce rozjel.

V Praze stovky lidí dnes protestovaly proti vládním protiepidemickým opatřením. Demonstranti se sešli na Václavském náměstí, vyslechli projevy, poté šli k Národnímu divadlu. Skandovali protivládní hesla, třímali transparenty s nápisy jako „Vlastizrádci! Demisi!“. Mnoho účastníků nemělo roušky.

18.11. To jsou šílenci, stačilo, kolik lidí se sešlo na Národní normálně oslavit 17. listopad. Ti měli roušky (kromě Václava Klause staršího). Ale protesty proti vládním protiepidemickým opatřením a ještě bez roušek, to fakt nechápu! Jací vlastizrádci, vždyť jde o zdraví a životy lidí!

Proti „panice z koronaviru“ se v uplynulém týdnu na Facebooku postavilo několik osobností showbyznysu. Slávek jim říká rýmičkáři. Muzikant Janek Ledecký natočil video, ve kterém mluví o tom, že koronavirus není takovou hrozbou, za niž se vydává. Zpěvačka Bára Basiková napsala v podobném duchu velmi emotivní článek.

18. 11. Děti z prvních a druhých tříd dnes nastoupily do školy, dosud se učily distančně. V ostatních školách včetně vysokých se distančně učí stále.

Ve Vyskytné dnes stoupl počet nakažených na 29. S nikým se nestýkáme, dnes jsme si jeli do Jihlavy prohlédnout oba hřbitovy, křesťanský i židovský. Tam jsme se s nikým nepotkali.

Nouzový stav byl prodloužen až do 12. 12.

Česko rozvolňuje, ale postupně. Od pondělí 23.11. budou obchody moci zavřít až ve 23 hodin, nedělní prodej ale neprošel. Po tuhém lockdownu se Čechům přiblížilo první trochu svobodnější nadechnutí. Od pondělí se v protiepidemickém systému země posune z nejvyšší pětky o stupínek níž. Obchody budou moci mít otevřeno až do 23 hodin, zákaz nočního vycházení trvá.

Cyril Höschl upozornil na to, že ve společnosti je nyní patrný nárůst depresivních a úzkostných stavů. Podíl na tom mají obavy z nemoci covid-19 i zavedená restriktivní opatření, která způsobují izolaci.

Světová zdravotnická organizace varuje před třetí vlnou koronavirové pandemie. Pokud vlády zopakují dřívější chyby, očekává organizace třetí vlnu pandemie začátkem roku 2021.

23. 11. Odjeli jsme do Prahy.

24. 11. Na Bílé hoře v klášteře na výstavě 400 let od bitvy na Bílé hoře. Jeli jsme autem a s nikým kromě Dandy, která šla s námi, jsme nepřišli do styku. Snažíme se vyvarovat nebezpečí nakažení.

25. 11. Dnes jsem jela prvně k lékařce metrem, doteď jsme jezdili autem. Máme coby senioři strach z nakažení. Od příštího týdne se mají otevírat některé obchody a služby. Moje lékařka dnes říkala, že jakmile vláda opatření moc uvolní, lidé přestanou být opatrní a v lednu to tu máme zase v plné síle. Já si to myslím taky.

Podle názoru některých odborníků je rozvolňování riskantní. Jestli se ukáže, že vláda už podruhé popustila uzdu předčasně, vrátí se nám to jako společná vina nás všech. A budeme se v tom plácat zase. Protože další rozvolňování protiepidemických opatření, které se plánuje od příštího týdne, v tuto chvíli vypadá jako riskantní operace. Jako skoro všechno ohledně covidu to nikdo nemůže říct s jistotou: ale pravděpodobnost, že se po „uvolněném“ prosinci stane něco podobného jako po „uvolněném“ létě, je příliš vysoká. Vyplývá to z čísel, která jsou k dispozici, z jejich porovnání se zahraničím, a hlavně ze zkušenosti, jakou jsme udělali s domnělým zvládnutím první vlny.

28. 11. Majitel restaurace v pražských Kunraticích otevřel svůj podnik Šeberák navzdory vládním zákazům. Restauraci prý otevřel na protest proti uzavření podniků ze strany vlády ve čtvrtek i v pátek. V obou dnech na místě zasahovali policisté.

Řeči o ztrátě demokracie mě pěkně štvou, byly tady i v první vlně. Ten majitel hospody v Kunraticích má dojem, že si prý z nás vláda a epidemiologové dělají ovce a on chtěl dokázat, že není ovce. Policii tvrdil, že si do restaurace pozval na pohovor uchazeče o zaměstnání. Tahle výmluva by se mi zdála docela vtipná, ovšem nesmělo by to být v tak vypjaté době. To v Uherském Brodě otevřeli bar nikoliv jako restauraci, ale jako agitační středisko na podporu vznikající strany, která by se prý měla postavit proti odpírání svobody podnikání a jakékoliv svobody ovládané covid hysterií. Taky dobrý důvod, jak otevřít hospodu a vypít s kámoši několik půllitrů „točeného“!

Vláda rozhodla o tom, že Česko přejde do třetího stupně opatření PES. To jsem zvědavá, jak to dopadne a kdy to budou muset znovu všechno zavřít!