Jdi na obsah Jdi na menu
 


(5) Předškolní věk

17. 11. 2009

Vraťme se však zase ještě zpět do let mého útlého předškolního věku.

            Vidím před sebou úzce vymezený obraz, na který nikdy nemohu zapomenout – ale kolem jakoby vůbec nic jiného neexistovalo.

            Ten obraz byl v obchodě s dětskými hračkami. Byla tam moje babička Holubová, nějaká prodavačka a já. Zřejmě mi šla babička koupit velikánského medvěda. A já jasně vidím v tom krámě vpravo tříkolku a na ní seděl velikánský plyšový medvěd.  Právě ten se mi ohromně líbil a toho jsem chtěla. Ale chyba lávky – ten medvěd byl krásně bílý a takového si babička nepředstavovala, protože by se špinil. O tom, jak to dopadlo a jakého jsme tenkrát koupili, o tom je jasný důkaz, který existuje až do dneška v naší domácnosti, Ten medvěd je totiž hnědý. Objevuje se na několika fotografiích tehdejší doby. Měl růžovou mašli kolem krku a odjakživa má jméno Menín.

            Měla jsem mnoho hraček, ale žádná se u nás nezachovala až do dnešních časů, jenom Menín. V současné době je v naší chalupě v Josefodole a má už nového majitele a sice mého malého vnuka Šimona, který si ho oblíbil. A já jsem ráda, že Menín zase ještě neskončí někde v popelnici mezi odpadky, ale bude ho mít zase ještě někdo rád.

***

Že jsem od narození žila ve Všenorech, ve vile Jitřence až do mých 29ti let, to je snad už dostatečně známo. Tam jsem se ve 24 letech vdala a s mým drahým Mirkem jsme tam ještě pět let žili. Tam (v porodnici v Praze) se nám narodily dvě holčičky – Marcelka a Dagmarka – všeobecně nazývaná jménem Danda.

            Také zde na té zahradě mám vzpomínku z útlého dětství. Vedle našeho pozemku měli venkovský dům, čistě jenom na rekreaci, Prokopcovi. Koupili ho dva roky po nás a pěkně si ho vylepšili. Vyprávěli, že viděli na naší zahradě stát kočárek, v němž jsem spala já a hlídali mě dva psi, čeští fouskové. Prokopovi měli dvě děti. Mirka o rok staršího než já a Květu o tři roky starší než já. Byla jsem šťastná, když přijeli na léto, protože tam ihned bylo rušno. Brali mě do svojí společnosti a přicházela tam také Věra Bukovská a někdy i Bobina Valtová.

Abychom měli volný průchod ze zahrady do zahrady, větší děti vylomily několik planěk v plotě. Jednou, když jsem skrz plot prolézala právě já, objevil se tam hřebík. Možná, že byl i rezavý. A ten se mi zabodnul do břicha a já místo abych zabrzdila a toho hřebíku se zbavila, jsem pokračovala ve svém prolézání do vedlejší zahrady. A hřebík mi roztrhl kůži na celém břiše. Tekla z toho krev a ty větší děti se lekly, že mě špatně hlídaly. A tak v rychlosti, aby ta krev netekla, udělaly na zemi (pamatuji si i to místo) z hlíny a vody kašičku a tou mi ty krvácející rány zapatlaly. Ale krev tekla pořád, nepomohla ani další kašička a tak mě nejstarší z nich vzala za ruku a odvedla k nám domů k mojí mamince. Maminka mi stáhla trenýrky, položila mě v kuchyni na stůl a vatou a jódem mi ránu vyčistila a vydesinfikovala. O návštěvě lékaře se neuvažovalo a jak je vidět, jsem to přežila.

            U Prokopců byli i jiné radovánky a pamatuji se, jak mě jejich Mirek vozil po jejich zahradě na žebřiňáčku.

***


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář