Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paměti a vzpomínky mojí maminky

Příspěvky

((*)) Pár vzpomínek na úvod

31. 8. 2009

Máminy vzpomínky jsou moc pěkné. Obsahují nejen cenné informace o době, kterou my jsme neprožili, ale i způsob zpracování považuji za velice zdařilý.

Co bych za to dala, kdybych si mohla přečíst vzpomínky dědy všenorského z cesty z Ruska po skončení 1. světové války, babičky všenorské na její život ve Vídni, báby na školu u jeptišek a na rozšlapaný panamák na Vyšehradských hradbách, nebo vzpomínky táty a tety Lídy na Volenice a Vídeň.

 

(1) Smutný rok 2001

17. 9. 2009

Ode dneška za 12 dní skončí rok 2001.

Pro naši rodinu to byl nejkrutější rok mého života. V dubnu mi umřel můj drahý, milovaný manžel Ing. Miroslav Smetana, pro mne Meďour a já pro něj Králík. Bylo mu bez tří měsíců 80 let.

 

(2) Rodiče

25. 9. 2009

Moji rodiče se seznámili při letní taneční zábavě na zahradě restaurace U Mesteků v Horních Mokropsech (dnes Všenorech).

Můj otec byl člověk vrcholně společenský a ve společnosti velice oblíbený. Po zaměstnání zašel do nějaké útulné pražské hospůdky, nebo na Smíchově k Holubovům, kde určitě byli nějací známí a kde bylo veselo a nepospíchalo se domů.

 

(3) Auto značky Ford

14. 10. 2009

Dědeček jednou v létě v neděli dopoledne si vyjel autem na projížďku a cestou usnul za volantem a spadnul s autem do příkopu. Pak ho musel zavést do Chaloupek k panu Špičkovi mladšímu, aby mu opravil karoserii, ale mně řekl, abych to babičce neříkala, protože ona by se prý zlobila.
 

(4) O učitelce Dvořáčkové, o Příbrami a o Svaté hoře

30. 10. 2009

Otevřela jsem králíkárnu a vzala jsem si ven malé králíčky. Hrála jsem si s nimi a protože tam byla také nádoba s vodou, ty malinké králíčky jsem tam vykoupala. Ale v tom okamžiku přišla paní řídící podívat se, co dělám a opravdu moc se rozzlobila. Řekla, že králíčkové se koupat nesmějí a že teď asi umřou. Byla jsem moc nešťastná.
 

(5) Předškolní věk

17. 11. 2009

Jednou, když jsem skrz plot prolézala právě já, objevil se tam hřebík. A ten se mi zabodnul do břicha a já místo abych zabrzdila a toho hřebíku se zbavila, jsem pokračovala ve svém prolézání do vedlejší zahrady. Hřebík mi roztrhl kůži na celém břiše.
 

(6) Dědeček Karel Holub

4. 12. 2009

Dědeček Karel Holub se narodil na Českomoravské vysočině v obci Úsobí v roce 1879.
A aby rodině pomohl, vydal se na vandr a směřoval do Vídně, jako tenkrát mnoho mladých lidí.

 

(7) Velikonoce

13. 12. 2009

Velmi radostné pro nás, katolíky, byly některé křesťanské svátky. Byl to sv. Mikuláš, vánoce a velikonoce, též Boží tělo.
 

(8) Lednové elegantní plesy, únorové maškarní merendy

2. 1. 2010

Plesy se konaly většinou v sále restaurace Na kovárně. A když si mě v poledne dědeček poslal na Kovárnu se džbánkem pro pivo, bylo nás ve výčepu víc dětí a prosily jsme pana hospodského: „Pane Baloun, ukažte nám vyzdobený sál po plese“.
 

(9) Boží tělo

14. 1. 2010

Babička lamentovala: „Bože můj, kdy už bude konec těch prázdnin, aby už skončilo to tvoje věčné zlobení?“ a paní Andrdlová mi domlouvala: „Dádinko, vona nesmí babičku pořád zlobit.“
 

(10) Posvícení a Dušičky

1. 2. 2010

A právě při tom zvonění nejvíce lidí chodilo na hřbitov. Scházely se tam často u hrobu celé rodiny, které se jindy třeba ani neviděly.

 

(11) Všenorské domácnosti

20. 2. 2010

Já se do dneška divím, jak je to možné, že jsem tenkrát jako dítě znala mnoho domácností v Horních Mokropsech, když naši mě nikam z domova moc nepouštěli.
 

(12) Pan řídící Bezděk a pan učitel Zikmundovský

1. 3. 2010

V roce 1929 přišli do školy v Horních Mokropsech jako vedení zdejší pětitřídní školy pan řídící Bezděk a pan učitel Zikmundovský.
 

(13) Manžel Mirek vzpomíná

15. 3. 2010

Manžel Mirek začal psát své paměti přede mnou, ale zůstalo jen při pár odstavcích, které připojuji ke svým vzpomínkám.

 

((**)) Děti vzpomínají

25. 4. 2010

Danda a Zuzka
 

((***)) Vnoučata vzpomínají

15. 5. 2010

Andy a Vojta