Jdi na obsah Jdi na menu
 


DŮVĚRA KROK ZA KROKEM

1. 1. 2008

Obrazek  Už jsi někdy pozoroval lidi, kteří umějí dobře zacházet se zvířaty? Většina z nich dodrržuje pár jednoduchých pravidel. Když se ke zvířatům přibližuješ, upozorni na sebe. Skoro žádné zvíře nemá totiž rádo náhlé překvapení. Je dobré s potkanem klidně mluvit. Současně ho tak můžeš přivykat na jeho jméno. Milovníci zvířat jsou většinou lidé s rozvážnými pohyby.  Rozmáchlá gesta a historky vyprávěné pomocí rukou a ramen považují zvířata, která ještě nejsou úplně krotká, za hrozivé nebezpečí. Dopřej svému potkanovi menší výběh. Půjde-li k tobě sám, pak je sblížení na dobré cestě. Potkani svůj protějšek poznají stejně dobře jako psi, kočky nebo králíci především podle jeho vlastního pachu. K řádnému pozdravení s člověkem proto vždy patří očichání ruky.

1) První přiblížení
 
Potkani mají pravidelný spánek: Svůj pokus o přibližování začni tehdy, když je potkan vzhůru a je aktivní, a nevyrušuj ho při žrádle. Nejprve se omezuj na pouhé pozorování a ke zvířeti mluv tichým, uklidňujícícm hlasem. Říkej potkanovo jméno. Jen u velmi plachých potkanů použij nějakou lahůdku, abys zvíře vylákal z úkrytu.
2) Poznávání pachu
  Důležité je, abys zvíře seznámil se svým pachem. Nech ho skrz mříže očichávat tvoji ruku. Reaguje-li potkan při tvém přibližování ustaraně a okamžitě zmizí v úkrytu, pak při navazování přátelství postupuj raději pomaleji. U přátelských a zvědavých potkanů můžeš už přistoupit k dalšímu kroku.
3) Krmení z ruky
  Úplatkářství je při zabydlování povolené. Nabízej u otevřených dvířek malé lahůdky - třeba ovoce. Můžeš to zkusit lžičkou, nebo lahůdku přidržet mezi dvěma prsty. Nabídka na natažené dlani navádí odvážného potkana, aby se vysoukal na ruku. Dávej mu jenom malé porce, jinak nebude mít po návratu zájem o další pochoutku.
4) Zbavení strachu
  Nyní už pro potkana není tvůj hlas, tvůj pach a tvoje ruka ničím neznámým. Je s nimi seznámen. Sám od sebe již vleze na tvou ruku. Opatrně zvíře jemně hlaď mezi ušima nebo na zádech. Krotcí potkani to mimořádně prožívají. Můžeš tak získat několik cenných bodů pro důvěrné přátelství.
5) Správné vyzdvihování
  Ocas potkana není žádným háčkem. Pokus za něj budeš potkana zdvihat, může se ocas zlomit, nebo se kůže a  kosti oddělí a ty budeš mít v ruce jenom kus kůže. Ber potkanapod břichem a poskytni mu podpěru pod nohy. Můžeš ho pak držet oběma rukama nebo posadit na předloktí.
6) Zpečetěné přátelství
  Když se potkan čistí, a přitom sedí na tvém stehně, nebo si dává dvacet na tvém lokti, potom jsi v testu důvěry úspěšně obstál. Ve smečce potkanů posilují jednotlivá zvířata svou sounáležitost vzájemným čištěním. Tuto pozornost ti potkan prokáže péčí svým gumovým jazykem.