Jdi na obsah Jdi na menu
 


STRAVA

31. 12. 2007
Obrazek  Potkani jsou všežravci. Žerou rostlinné pochoutky jako obilí, ovoce a zeleninu, s oblibou si berou zbytky lidské potravy jako sýry, pizzu a těstoviny, rádi mají vajíčka a mléko a loví hmyz, hlemýždě, myši a ptáky. Na březích, podobně jako mýval, loví hmyz a malé rybky.
  Obzvláště štědré zdroje potravy jsou většinou dílem člověka: Skládky odpadu, místa pro popelnice, selské dvory, spíže, sklepy, vodovodní kanály, zoologické zahrady, restaurace, drůbežářské farmy, to všecko nabízí bohatě prostřený stůl. Hledání potrav funguje u potkanů podobně jako u včel: Navrátivší se potkan je hned u vchodu do hnízda ostatními důkladně očichán. Přinesené žrádlo a vůně, které ještě zůstaly v jeho srsti, prozradí ostatním, co zajímavého našel. Sami se potom vydají po pěšině označené stejným pachem až ke krmivu.
  Přestože potkani nehromadí zásoby potravy tolik jako například křečci, ukládají přece jen i oni určité množství žrádla do zásobních komor. Spíž je využívána celým stádem a slouží především potkanům, kteří neměli možnost najít jiný zdroj.