Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hemeroidální nemoc

27. 12. 2008

Hemeroidální nemoc

Hemeroidální nemoc je choroba velice stará a trápí lidstvo po mnoho století. Již v Mezopotámi byl zakladatelem starobabylónské říše Chammurapim vytvořen zákoník ,který obsahoval i 8 statí o hemeroidech a jejich léčení.

CharakteristikaObrazek

Hemeroidy jsou uzlovité rozšířeniny žilních pletení pod sliznicí a kůží konečníku,jsou děleny na zevní a vnitřní.Zevní hemeroidy tvoří polokulovitá vyklenutí kolem řitního otvoru a vnitřní hemeroidy jsou uloženy uvnitř v anu a jsou obvykle uspořádány ve třech vyklenutích.

Nutno říci , žeObrazek hemeroidální pleteně jsou normální anatomickou strukturou , která má za úkol  tvořit jakýsi polštář uzavírající těsně konečník a bránící nechtěnému odchodu plynů. Z toho je vidět , že zdravé hemeroidy jsou důležitou a delikátní strukturou , kterou je třeba i při indikovném a účinném léčení  zachovat .  Vzhledem k výše uvedenému se v tomto článku zmiňujeme o chorobných hemeroidech jako o hemeroidální nemoci.

Hemeroidání nemoc se vyskytuje u 37% dospělé populace a udává se , že ve věku nad 50 let jsou přítomny v 50%

Vznik

Příčiny vzniku hemeroidální nemoc nejsou do současné doby zcela  přesně objasněny.Roli hraje zvýšený nitrobřišní tlak a tím zvětšování žilních pletení, vliv může Obrazekmít "slabost" sliznice nad cévní pletení ,těhotenství...   Ochranný vliv vlákniny v potravě není v případě vzniku hemeroidů bezpečně potvrzen,ale je prokázán vliv vlákniny na objem stolice a snadnost jejího vyprazdňování.

Příznaky

Odchod jasně červené krve po stolici (je patrna na toaletním papíru, na povrchu stolice nebo v míse).Krvácení je typickým příznakem hemeroidální nemoci a objevuje se najčastěji po ukončení vyprázdnění  a odděleně od stolice.Bolest  není obvyklým příznakem hemeroidální nemoci, ukazuje spíše na akutní komplikaci a může se vyskytovat pokud jsou vnitřní hemeroidy trombozované či zaškrcené nebo je přítomna bolestivá řitní trhlina.Při vyšších stádiích hemeroidální nemci může dojít k prolapsu - vyhřeznutí uzlů, dochází k dráždění a nepříjemným pocitům v oblasti konečníku či pocitu vlhkosti.

Vyvolávací příčina Obrazek

Hemeroidální nemoc může vyvolat zácpa , větší námaha, průjem či změna stravovacích návyků

Léčba

Při léčení hemeroidální nemoci ,stejně jako u  nemocí jiných,lze postupovat konzervativně t.j. používání medikamentů , mastí a čípků, ambulantními léčebnými zákroky(poměrně velké množství metod může být pro klienta nepřehledné - rádi vám poradíme v jiné stati těchto stránek) nebo operačně . Operace jsou však většinou v naší ambulanci ponechány pro klienty, ktObrazekeří mají vysoký stupeň hemeroidální nemoci , u kterých výše uvedené techniky selhávají nebo pro ty,kteří  opeační řešení preferují.  

 

Náhledy fotografií ze složky hemeroidální nemoc

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vznik hemeroidů

(Iva, 4. 3. 2015 13:04)

Po užívání AUGUMENTINU 1g jsem měla silné průjmy ,objevily se mi vnitřní i vnější hemeroidy a ukrutné pálení a b olest. co se s tím dá dělat? Nikdy jsem/do svých 83 let hemeroidy neměla.

odpověď

(dr.Plzk, 19. 2. 2010 14:05)

Vážená slečno
Z největší pravděpodobností se jedná o trhlinku v konečníku(fisuru anu),která může být vyvolána hemeroidální nemocí,ale i jinými příčinami.

Dotaz

(Lenka, 19. 2. 2010 13:16)

Dobrý den, je mi 16 let- po odchodu stolice mám OBČAS na toaletním papíře obtisklý malý proužek krve jako bych se odřela a když si do těch míst sáhnu bolí to jako čert-jedná seo hemeroidy ? Děkuji za odpověd´

dírka

(Marek, 13. 1. 2010 8:42)

Dobrý den chtěl jsem se zeptat nad řitním otvorem se mě udělala malá dírka dá se na to použít nějaká mastička či něco takového? Předem děkuji za odpověď