Vanocni kapr na ruzne zpusoby
Pro ty, kteri se letos rozhodli vyzkouset kapra na jiny zpusob nez ten obvykly jsem pripravila neobvykle recepty!
Stasnou tuku pri vyberu a krasne Vanoce!!!
Kapr namodro
6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, 1 bobkový list, 100 g ,očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 100 g másla
Do hrnce dáme opět pouze tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření, nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme přejít varem. Přidáme kousky ryb a vaříme pomalu na mírném ohni 15 minut doměkka. Potom porce opatrně vyjmeme, dáme na mísu a pokapeme rozpuštěným máslem.
Kapr na černo
6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, trochu tymiánu, 1 bobkový list, 50 g másla, 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 40 g nastrouhaného perníku na vaření, 2 vrchovaté polévkové lžíce strouhaného chleba, 1 kávová lžička karamelu, 3 polévkové lžíce švestkových povidel, 250 ml červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, 1 kávová lžička krystalového cukru, citronová šťáva
Do hrnce dáme tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody nejdříve přidáme sůl, ocet, rozpůleno u cibuli, všechno koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí vody vložíme ryby, rychle přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 15 minut. Uvařené porce opatrně vyjmeme. Mezitím na rozpuštěném másle osmažíme na nudličky nakrájenou zeleninu a podlijeme ji scezeným rybím vývarem. Do něj zakvedláme nastrouhaný chléb a perník rozmočený v trošce vody, karamel, změk1á povidla, víno a za občasného zamíchání vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené mandle, rozinky a předem namočené pokrájené švestky. Ještě krátce povaříme a dochutíme.
Kapr na pivě
6 očištěných porcí kapra, sůl, mletý pepř, 250 ml světlého piva, 2 polévkové lžíce oleje, 1 středně velká cibule, citronová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika
Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne vším) a vložíme asi na hodinu do chladničky. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citronovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme doměkka. Jako příloha se hodí bramborový salát, bramborová kaše nebo chléb.
Smažené ryby
Očištěné zabité, vykuchané, oprané, čistou utěrkou utřené a nakrájené ryby nasolíme, malinko poprášíme tlůčeným pepřem, zacedíme citronem. Necháme je chvilku marinovat. Připravíme si strouhanou žemličku anebo bílý strouhaný chléb. Ale ne suché jako prach, nýbrž čerstvě strouhané. Tím velice kuchaři(řky) chybují. Jelikož po usmažení ať masa, drůbeže anebo ryb, žabích stehýnek není maso křehké. Proto dobrý pozor, dobrý pozor, dobrý pozor dát a tuto otcovskou radu v paměti vždy zachovat. Dle ní celý život pracovat. Ryby, drůbež, maso - řízky, žabí stehýnka - nasolená, trošku poprášená pepřem, v mouce obalíme. Do vajec přidáme 1-2-3 lžíce rozehřátého omastku dle množství vajec, rozšleháme, též osolit. Pak obalíme ve vejcích a v té strouhané žemličce. Kdo chce, může ve vejcích i žemličce 2kraté obalovat. V rozpáleném omastku po obou stranách pěkně vysmažit. Ne usušit ani připálit. Jsou výborné. Přikryté na teplém místě chovat, až jdou na stůl.
Rybí guláš
Do rozpáleného omastku dáme mleté uzené slaniny zapěnit. Přidáme jemně usekané cibule hodně, a jak zapěnila, sekaný opraný kmín s citronovou kůrou a rozetřený česnek. Pak sladké růžové papriky zamíchej i majoránky. Též malinko zamíchej. Vlož do toho krájené, posolené rybí maso. Popraš moukou a opatrně pomíchej. Pak teprve podlej masitou dobrou anebo rybí polévkou. Přisol trochu. Máme-li smetanu, rozšlehejme v ní lžíčku mouky, vlejme do guláše, povařit a střík octa. Hnedle odstavit, aby se rybí maso nerozpadlo. Děláme-li ho z více druhů ryb, tak nejdříve ty nejtvrdší druhy ryb. Pak ty ostatní přidejme, aby se
nerozvařily. Znamenitý.