Čaj
ČAJ
Čaj je známý jako prostředek vyvolávající pocení, a proto jej často pijeme při chřipce nebo při teplotách doprovázejících nemoci dýchacího ústrojí.
Za staletí jeho používání jako nejrozšířenějšího nápoje bylo bezpečně vyzkoušeno, že v zimě čaj zahřeje, v horku osvěží a zároveň podporuje dýchání. Při pití čaje nasávají plíce více vzduchu a zároveň vydechují více kysličníku uhličitého čili intenzivně pracují. Když pijeme čaj, cítíme, jak se náš organismus nejdříve silně rozehřeje. Z rozpáleného povrchu těla se odpařuje pot a tělo produkuje mnohem více tepla než před požitím tohoto nápoje. Experimenty potrvdily, že v horkých letních dnech snižují studené nápoje teplotu pouze v dutině ústní, kdežto horký čaj dokáže zmenšit teplotu celého lidského těla o 1-2 stupně.
V mnoha zemích se odedávna říká čaji nápoj života. Čaj podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy, což do jisté míry snižuje bolesti halvy a únavu. Člověk se po vypití čaje cítí svěžejší. Vypití většího množství silného čaje však může přispět k nespavosti.
Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, zejména B1 a B2, dále A, C a P. Obsahem vitamínu P nemá mezi rostlinami sobě rovnou. Vitamín P ve spojení s vitamínem C přispívá ke hromadění kyseliny askorbové, čímž se posiluje odolnost organismu proti infekčním chorobám.