likéry a sirupy z bilinek
Bezinkový likér
Ingredience:
2 litry opraných plodů bezinek,
1 litr vody,
1 kg cukru,
2 kávové lžičky mleté kávy,
0,5 l rumu nebo čtvrt litru lihu
Příprava:
2 litry opraných bezinek vaříme s 1 l vody asi 15 minut. Pak je hnětačem na brambory roztlačíme, přecedíme a vymačkáme přes plátno. Dáme do toho 1 kg jemného cukru, rozmícháme a od bodu varu vaříme 5 minut.
Pak tam přidáme 2 kávové lžičky mleté kávy a necháme to přejít varem. Do vychladlého vlejeme 0,5 litru rumu nebo čtvrt litru lihu.
Naplníme do čistých sklenic a užíváme 3 x denně lžičku před jídlem.
Bezinkový sirup
Ingredience:
30 velkých květů černého bezu,
2 l vody,
2 kg cukru
10 dkg kyseliny citronove
Příprava:
Vybíráme velké rozkvetlé květy, dobře opereme, dáme do smaltovaného hrnce nebo do skleněné nádoby a necháme vyluhovat 24 hodin ve 2 litrech vody. Potom přecedíme přes jemné plátno, přidáme cukr a krátce povaříme. do chladnejsiho pridame kyselinu citronovou. Sirup stočíme do lahví, zátky zakapeme parafínem( neni nutne, staci sroubovaci uzaver) a uchováváme sirup v lahvích na temném místě.
Sirup má kromě neobvyklé chuti i léčivé účinky.
Fialkový sirup a ocet
Ingredience:
Sirup:
2 l vody,
miska čerstvých květů,
2200 g krystalového cukru,
šťáva z 5-6 citronů;
Ocet:
hrst květů fialky,
1/2 l octa.
Příprava:
Příprava sirupu:
Kvítky se spaří vroucí vodou a nechají se přes noc vylouhovat. Pak se přecedí, vymačkají, v nálevu se rozpustí cukr a přidá citrónová šťáva.
Poznámka:
Podáváme při nespavosti a jako lék proti kašli.
Příprava octa:
Květy máčíme v octě 14 dní, pak přecedíme.
Poznámka:
Potíráme jím spánky při bolestech hlavy.
Jitrocelový sirup
Ingredience:
jitrocel,
1/4 l vody,
1 dl žitné,
1/4 kg pískového cukru.
Příprava:
Omyté listy jitrocele pokrájíme a napěchujeme do litrové sklenice, zalijeme žitnou a horkou převařenou vodou. Necháme stát asi 24 hodiny. Překapanou tekutinu svaříme s cukrem a horkou naplníme do tmavé sklenice. Po vychladnutí uchováme v chladnu a temnu. neotevřený vydrží i několik měsíců.
Poznámka:
Sirup je vhodný při onemocnění horních cest dýchacích, provázeném suchým kašlem - užívá se 1 lžička 3x denně.
Kopřivový sirup
Ingredience:
3 a 1/2l vody
3 citróny
100 vršků kopřiv
3kg cukru krystal
5 lžiček kyseliny citrónové
Příprava:
Vodu svaříme s citróny, které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv. Necháme 24h vyluhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou, zamícháme, až se cukr rozpustí. Již nevařit, nalijeme do flašek a dáme do chladna.
Ořechovka - likér
Ingredience:
25 zelených ořechů,
4 hřebíčky,
kůru ze dvou pomerančů (důkladně omytých octem),
kousek skořice,
0.75 litru cukrového sirupu (vyrobí se svařením 50 dkg cukru a 4 dcl vody),
0.75 litru konzumního lihu,
0.25 litru vody
Příprava:
Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do láhve se širokým hrdlem (od okurek). Přidáme hřebíček, skořici, pomerančovou kůru, líh a převařenou vychladlou vodu. Láhev uzavřeme korkem a postavíme na slunečné místo a necháme ho 2 - 3 týdny stát. Pak přecedíme a přidáme vychladlý cukrový sirup.
Likér je možno konzumovat ihned a chutná výborně. Nemusíme čekat až na žaludeční potíže, při nichž se velmi dobře osvědčil.
Růžový sirup
Ingredience:
2 hrsti sušených lístků růží,
1/2 l vroucí vody,
1/2 kg cukru.
Příprava:
Do nádoby dáme 2 hrsti růžových sušených lístků a přelijeme půl litrem vroucí vody. Necháme 24 hodin na teplém místě, nejlépe na okraji sporáku. Pak přecedíme a přidáme cukr, povaříme na mírném ohni, dokud obsah nezhoustne.
Použití:
Denně užíváme 2-4 polévkové lžíce na podporu organismu.
Sirup pro děti proti kašli
Ingredience:
2 hrstě listů jitrocele kopinatého (P.lanceolata),
250 g medu,
1 dl vody
Příprava:
Dvě hrstě čerstvých listů jitrocele rozmixovat s 250 g medu a 1 dl vody. Vařit na mírném ohni, tak dlouho až se udělá hustý sirup. Používá se denně 3 x 1 lžíce, nejlépe do čaje.
Šípkový sirup
Ingredience:
3 l vody,
300 g šípků,
hrst máty,
hrst meduňky,
100 g plodů rakytníku,
2 kg cukru,
10 g kyseliny citronové
Příprava:
Vodu společně s šípky, rakytníkem a bylinkami povařte, a jakmile vychladne, propasírujte ji opatrně přes plátno. Pak přidejte cukr s kyselinou citronovou a opět zahřejte, aby se cukr rozpustil (pozor, nevařit!).
Vzniklý sirup nalijte do lahví a 20 minut sterilujte při teplotě 80°C
Šťáva pro znížení krevního tlaku
3 až 4 jahody,
1/2 cukrového melónu,
2 banány,
2 kivi
To vyzkouším
(Petra, 27. 4. 2008 13:24)