Big Band Dvorský - Příspěvky - Vávrovci si připomněli padesát let dechové hudby mladých
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vávrovci si připomněli padesát let dechové hudby mladých

Vydáno dne 19. 7. 2008
 
   A vzpomínkám na kapelníka patřila hlavní část večera. Moderátor Jan Schwarz připomněl jeho neúnavnou práci, díky které se mu podařilo vychovat kolem tří stovek muzikantů a vytvořit hudební soubor, známý i za hranicemi republiky. Na svého vedoucího vzpomínali někteří hudebníci, k vidění byly také historické filmy z vystoupení dechovky a zvukové nahrávky, pořízené pro televizi.
 
Pro mimořádnou událost se dal dohromady orchestr, tvořený bývalými „vávrovci“. Zazněly tak opět melodie, které hudba mladých hrávala v dobách největší slávy. Řízení se ujal Jan Hroch. Zazpívat si s nimi přišly sestry Kábrtovy. Přátelská atmosféra z pódia se přenesla do hlediště a závěrečné písničky už zpívali snad všichni přítomní.
 
Na svého otce přišly zavzpomínat také jeho děti. Potěšil je zájem, který i mnoho let po smrti dílo Jindřicha Vávry provází. Na existenci dechovky mladých navázala Dvorská dechovka, která zanikla koncem devadesátých let. „Bylo to i díky nezájmu města,“ připomněl konferenciér souboru Alfred Vavra. Ten několika humornými zážitky připomněl časté cesty souboru do Německa. Tady orchestr mladých i jeho nástupnické soubory s velkým úspěchem mnohokrát vystupovaly.
 
Moderátor večera Jan Schwarz připomněl, že oficiální místa nikdy neocenila práci, kterou řadu let Vávra dechovce a mládeži věnoval. Díky jemu se k hudbě dostali i ti, kteří by například v tehdejší Lidové škole umění neuspěli. A tak všichni přítomní ocenili, že místostarosta Jan Bém předal potomkům Jindřicha Vávry ocenění města za přínos pro rozvoj hudby ve městě a pamětní minci.
 
V předsálí byla instalována výstava fotografií a dokumentů ze života Dechové hudby mladých. Po skončení oficiální akce se v restauraci Hankova domu uskutečnilo neformální setkání bývalých členů. Několikrát zaznělo přání, aby se podobná vzpomínka konala i v budoucnosti.
 
Odkaz na příspěvek v Krkonošském deníku (fotografie, video - autor Bedřich Machek)