Jdi na obsah Jdi na menu
 


Představujeme kapelu Barruth

Jako pozvánku na blížící se festiválky v Opočně a Touchovicích přinášíme krátký rozhovor s pořadatelskou skupinou Barruth.

Vážení přátelé a rockeři chceme Vám představit hudební skupinu Barruth. Nejenom, že koncertují po republice, ale jsou i pořadateli dvou festivalových  přehlídek Phymanfest a Touchenfest. Kapelník Honza žije spoustu let v Touchovicích, a tak jsem neodolal a Barruth i jeho trochu vyzpovídal.

 

Mohli byste představit skupinu Barruth?

Kapela se skládá ze čtyř „živých“ členů – basa - Ríša, bicí - Zdeněk, kytara - Honza, zpěv – Katka a  pro live vystoupení používáme ještě různé nahrané doplňující  doprovodné podklady. 

Seskupení vzniklo cca v roce 2010 a z původní sestavy jsem zbyl již jen já, jako zakládající člen. Od počátku byla filosofie tělesa hrát tvrdší muziku zjemněnou ženským vokálem, což nám působilo téměř celou dobu existence potíže právě s postem zpěvačky, kterých prošlo kapelou za zhruba 4 roky celkem pět. V současné době s námi zpívá Katka přibližně rok  a půl a je to zatím v podstatě nejdelší působení vokalistky v kapele.

Samotný název Barruth poněkud postrádá nějakou hlubší myšlenku, jak to u podobných kapel bývá. Jedná se o předměstí Berlína (pouze s jedním „ R“), na které jsem narazil při mé dovolené s kamarádem v kamionu na plánované a velmi očekávané cestě do Švédska, ze které nakonec sešlo a jezdili jsme čtyři dny pouze právě v okolí Berlína a v Čechách. Samotné slovo se mi líbilo, jak zní, nic jiného v tom opravdu není. Občas se setkáváme s výslovností typu „Bejrút“, s narážkami typu „Barum“ a i se zdrobnělinami „Barunka, Baruška“.

Prošli členové skupiny i jinými uskupeními?

Ano, nejsme již žádní „náctiletí“ a každý z nás má přeci jenom už něco za sebou. Za zmínku možná stojí upozornit u Katky třeba na kapelu Falcar, která loni vystoupila na Touchenfestu, s nimiž dříve zpívala. Současný bubeník Zdeněk hraje zároveň i s další kapelou – Carpatia Castle, která v Touchovicích vystoupí letos. S baskytaristou Richardem jsme nějaký čas působili v kapele Furt2N, která rovněž vystupovala na Touchenfestu a bylo by toho ještě mnoho a mnoho..

Jakou hudbu hrajete, máte nějaké vzory a jakou hudbu posloucháte?

Jak jsem již uvedl na počátku hovoru, snažíme se hrát rockovou muziku, zjemněnou ženským vokálem a podpořenou samply a podobnou muziku i posloucháme, takže mezi naše vzory patří Nightwish, Whitin Temptation, Lacuna Coil, Evanescence, Xandria, Guano Apes,  ale i jiné, např. Moonspell, Dymytry, Therion,  samozřejmostí je Metallica a já osobně preferuji i temnější záležitosti jako Cradle of filth, Amon Amarth, Arch Enemy a mnohé jiné.

Vydali jste již nějaké demo nebo CD, chystáte se v blízké době do studia?

Zatím jsme pokaždé vydali pouze kompilaci tří, čtyř skladeb a zveřejnili na internetu, na klasické cd ještě nedošlo. Pokaždé nám v tomto právě bránil neustále měnící se post zpěvačky. V současné době předěláváme věci starší a komponujeme songy nové, takže v dohledné době zveřejníme něco dalšího k poslechu.

Natočili jste klip k písničce „Women,who run with the wolves“, kde ho můžeme vidět a  podařilo se dostat skupinu do Tv či rádií ?

Klip lze vidět samozřejmě na you tube, dále ho máme na našem profilu na bandzone a povedlo se nám ho zařadit do vysílání na Fajn Rock TV a běží i na TV Rebel.  Naše písně lze slyšet např. na Gama rádiu, kde jsme byli i jako hosté v živém vysílání a také Fajn Rock music.

Co považujete za Váš dosavadní  největší úspěch ?

Zcela určitě uplynulý rok 2014. Odehráli jsme cca 25 zajímavých koncertů, hráli jsme např. na Zlounfestu, což byla naprosto luxusní akce, zúčastnili jsme se např. slánského Valníku,  dvou Happy festů, kde jsme vystoupili společně třeba s Walda gangem, Dymytry atd.. V tomto roce se stabilizovala sestava, proběhly nahrávky, natočil se již výše zmíněný klip.

Jaké koncerty Vás čekají ?

Nyní nás čeká naše vlastní akce a to je právě touchovický Touchenfest, dále máme domluvené nějaké Slovensko, nicméně  samotné koncertování je nyní spíše na pozadí. Prioritou je v současné době práce s písničkami, jejich podbarvení symfonikou a tvorba nových věcí. Proto je naše složka koncertů letos slabší, nicméně kapela rozhodně nespí, ba naopak.

Vaše skupina je pořadatelem dvou festivalů Opočně a Touchovicích, co Vás k tomu vedlo?

Předně mě mrzí, že nemáme letos klidně desátý ročník u obou akcí, neboť za organizací těchto dvou festivalů stojí především má spolupráce s touchovickým hudebním nadšencem, Dýdžejem, zvukařem a moderátorem „Tonym“ – Tomášem Kubíkem. Přestože jsme o sobě v teoretických rovinách věděli. „Já dělám muziku, Tomáš dělá zvuk“, narazili jsme na sebe teprve před třemi roky. Domluvili jsme se, že společně uděláme první Touchenfest jako takovou odlehčenou akci pro pár místních a okolních kapel, což se poněkud i díky ochotným sponzorům a v neposlední řadě také místním hasičům a sokolům „zvrtlo“ v regulérní menší hudební festival s pokračující tradicí a rozhodně se zvyšující se úrovní a renomé.

Akce v Opočně si o sebe sama řekla výstavbou pěkného venkovního dřevěného podia, které by bylo rozhodně škoda nevyužít. Oslovil jsem s dotazem p. starostu Fymana a festival se stal realitou. Jako nepůvodní občan Touchovic jsem zpočátku znal spíše více lidí z Opočna, kam jsem chodil na pivečko do tamní hospůdky, která bohužel v Touchovicích není.

Na co byste návštěvníky letošních přehlídek pozvali a na co se těšíte vy?

Jak letošní Touchenfest, tak i Phymanfest jsou opět o krok dále. Vloni jsme v Touchovicích měli jednoho vyloženého headlinera, pro mě rozhodně nezapomenutelné X-left to die, letos můžeme již směle hovořit o celém pásmu kapel se zvučnějšími jmeny  - Totální nasazení, Lety mimo, Carpatia Castle, Dilated . Těšit se můžete samozřejmě na nás, tradiční Not Perfect, boleslavské Ty Krávo a v Lounech velmi populární Berušku, která bude akci otevírat.

V Opočně určitě doporučuji headlinery  Covers for lovers a velmi  rychle rostoucí kapelu Enola gay, o které ještě v budoucnu hodně uslyšíme, technicky perfektní muziku od Pell Mell, emotivní In Motion, temnější Deathward a lounskou partu správných chlapů, kteří muzice dali již nějaké to desetiletí a to skupinu Saliery.

My sami se těšíme na spoustu skvělé muziky, snad na dobré počasí a na pozitivní reakce od návštěvníků, kterých doufáme, dorazí co nejvíce.

Díky za rozhovor a těšíme se na nové věci a tvář kapely. 

Stránky kapely jsou na Bandzone a klip můžete shlédnout ZDE.

                                                                                   (hp)

barruth1.jpgbarruth2.jpg

 

 
 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30