Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pochod za Oldřichem a Boženou v Opočně a Řád knížete Oldřicha

Mezi historicky prvními držiteli "Řádu knížete Oldřicha" jsou herec Josef Somr i dva lidičtí občané

 

 

Za podpory hejtmana Ústeckého kraje, obce Opočno u Loun, SDH Opočno a Touchovice, i Památníku Lidice se v Opočně dne 10. května 2014 poprvé v historii uděloval "Řád knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců  - za odvahu a věrnost". Mezi 11 oceněnými jsou například letos jubilující herec Josef Somr, historik Miroslav Černý, bývalý dlouholetý starosta obce Jaroslav Richter i dva lidičtí občané Pavel Horešovský a Renata Hanzlíková.
Udělení řádů bylo součástí programu Pochodu za Oldřichem a Boženou, který volně navazoval na loňské Setkání Oldřicha a Boženy u historického brodu v Opočně u Loun.
Asi tři stovky účastníků a tři desítky jezdců na koních z blízka i z daleka se vydalo, mnohdy i v historických kostýmech, po trase pochodu z Opočna na zámek Nový Hrad v Jimlíně, kde je uvítal ředitel zámku Josef Kabát krátkým výkladem o historii tohoto místa. Z Jimlína se účastnící pochodu vydali zpět do Opočna k historickému brodu, kde na ně čekali další diváci.
Po uvítání knížete Oldřicha a kněžny Boženy chlebem a solí, za doprovodu slavnostních fanfár Žateckých trubačů, vzdal knížeti hold starosta obce Opočno Václav Fyman a informoval jej o stavu obce. Nechyběla ani modlitba svatého Vojtěcha. Historické pojednání o kněžně Boženě a její době si diváci poslechli ve vynikajícím  přednesu Josefa Somra.
Vrcholem odpoledne bylo slavnostní předání Řádu knížete Oldřicha, které z rukou samotného knížete převzalo 11 osobností majících zásluhu na rozkvětu obce a propagaci její historie. Slavnostní setkání u brodu bylo zakončeno zasazením symbolického dubu na hrázi rybníka v sousedství brodu, kterého se vedle knížete Oldřicha zúčastnilo šest nejmladších občánků Opočna narozených v minulém roce.
Závěr setkání patřil ukázkám dobových soubojů v provedení historických skupin Anna Domini a SHS Týřov.
K hezkému prožitku všech účastníků přispělo i krásné jarní počasí a bohaté občerstvení u restaurace Myslivna...
Poděkování patří vedle hlavních účinkujících, kterými byli Petr Bendl, Martina Krausová, Jiří Vaníček, Josef Somr, zvukař Tomáš Kubík, především členové SDH Opočno a Touchovice za skvělou přípravu technického zázemí akce a roli "regulovčíků" na trase pochodu a obětaví zastupitelé obce Opočno.
 
(převzato z www.lidice-memorial.cz)
 
Mezi prvními oceněnými "Řádem knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců - za odvahu a věrnost" je i touchovický občan Vladimír Ložan.

 Fota naleznete na těchto odkazech:

http://www.obec-opocno.cz/pochod-oldricha-a-bozeny/

http://tjtouchovice.rajce.idnes.cz/Pochod_za_Oldrichem_a_Bozenou_-_Opocno_10.5.2014/

 
 


Poslední fotografie


Počasí




Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30