Jdi na obsah Jdi na menu

Práce v Řecku a Řekové

25. 8. 2008
S přítelem jsme se rozhodli, že na prázdniny pojedeme pracovat do Řecka. Ozvali se nám sami po odpovědi na inzerát z ostrova Korfu, letoviska Benitses. Měli jsme prvně pracovat oba v půjčovně aut, poté to změnili tak, že já budu pracovat v suvenýrech a když jsme přijeli, přítel pracoval v půjčování motorek a já v supermarketu. Pravda, byla zde sekce suvenýrů, kde jsem hlídala zboží proti krádežím.

Po příletu na letiště na nás čekal jak slíbil, dokonce Čech, který nám vysvětlil co a jak bude v příštích dvou měsících. Přijeli jsme do "hlavního officu" - kancelář, kde se půjčovali jak motorky tak auta a byli zde také oba šéfové - a tak si nás prohlídli a ubytovali nás. Pokoj a koupelnu jsme uklízeli asi 3 hodiny od pavouků a plísní, později nám ale přišlo útulno. Další den začala práce - pracovali jsme 12hodin denně, včetně víkendu. Ne v kuse, měli jsme 2 hodiny pauzu, ve které jsme jezdili nakupovat nebo 2x na výlet. Navtívili jsme Agios Gordis a Agios Georgios - známé letoviska. Celkově západní pobřeží Korfu bylo krásné písečné, východní bylo kamenite, jako Chorvatsko. Nakupovali jsme v hlavním městě Korfu town, protože i když jsme měli 20% slevu v supermarketu, kde jsme pracovala, pořád to bylo o 2/3 dražší.

Přítelovi v motorkách  utíkal čas rychleji, protože nebyl pořád na jednom místě. Vozil motorky do hotelů, opravoval, myl ... Já byla zavřená uvnitř a jediná zábava byla jídlo nebo bavení se se zákazníkama z jiných zemí - Anglie, Holandsko, Itálie, Rumunsko, Srbsko, Rusko, Bulharsko ...

Ráno začínalo tak, že jsem uklidila terasu a vytáhla ven stojany s věcma. Potom jsme zabíjela čas ukládáním věcí nebo kontrolou dat spotřeby. Když přijeli dodavatelé, bylo sice hodně práce, ale alespoň to utíkalo. 2x se stalo, že sjem sama vykládala kamión. Byla jsem sedřená jak pes. Naštěstí holky, Řekyně, které se střídali po 8 hodinách byli super. Katharina sice neustále volala mé jméno, neboť se ptala úplně na všechno.

A teď se dostávám k tomu pro mě nejzajímavějšímu tématu. Jak to, že se mi vždy Řekové na dovolené zdáli skvělý? Teď jsem se dostala do jejich života ne jako turista, ale jako jedna z nich a nemohla jsem je vystat - MALAKA! (Řecky debil). Šéf mě neustále buzeroval, byla to vojna. Platilo to i u přítele a i dalších Čechů co tady pracovali - cokoli člověk udělal,i když na jeho příkaz bylo špatně. A pokud jste se ohradili, nemělo to cenu, oni se jen zatvářili a zakývali hlavou a tím to pro ně skončilo. Šém po mě řval, nadával mi jak poslednímu otrokovi. Nesměla jsem se s nikým bavit, ale kašlala jsem na to. Každý den byl stejný, vůbec neutíkal čas. Denně mi bylo do breku a věděla jsem, že to nevydržím.

Taxme se rozhodli,že odjedeme o tři týdny dřív. Jaká to byla úleva, sousedka každé ráno brečela, že nechce jít do práce, ale já už byla v klidu. Věděla jsem, že to pro mě končí. Měla jsem radost, že se jim pomstím alespoň tak, že tajně odjedu a oni budou bez pracovní síly.

Jestli pojedete na dovolenou do Řecka, dejte si pozor co kupujete. Dostali jsme příkazem vybalit 14 dní prošlé housky z originál obalu s vytištěným datem spotřeby a dát je do obyčejných sáčků a prodat. Nebo z 6 let starého piva nebo Fanty jsme benzinem smazávali expiraci a dávali do regálů. Lahůdka taky byli staré cigarety, které někde zvlhy, on to sušil a pak karton prodával za 15€ a my museli černou fixou zaškrtávat na každém 8€ cenu. Prý to byi cigarety sehnané mafií. Myslím si, že takle se chová každý bohatší Řek. Setkala jsem se asi z 6 a všichni byli stejní. Myslí si, že ČR je 100 let za opicema a že 800€ za měsíc u nás prostě vydělat nelze.

Do Řecka bych už pracovat nejela - za málo peněz hodně práce. Ale zkušenost to byla dobrá!