Jdi na obsah Jdi na menu

Letní čtení - romány pro ženy

19. 7. 2021

Romány pro ženy (světoví autoři a autorky) - romantika, napětí, životní příběhy

 

Steelová, D.: Čas předminulý. Sybil a Blake jsou typickým párem 21. století. Spolu s dospívajícími dětmi Andrewem a Caroline, a šestiletým Charliem vedou spokojený život na Manhattanu. Blake dostane pracovní nabídku otevřít v San Franciscu novou pobočku společnosti. Rozhodne se tedy, že rodině najde vhodný dům, aby se mohli přestěhovat. Do oka mu padne krásné sídlo z 20. století a impulzivně ho koupí. Netuší, že se v domě stále zjevují členové prominentní bankéřské rodiny, která sídlo obývala před celým stoletím a jedné noci se jim zjeví v celé nádheře a s veškerou elegancí patřící časům, ve kterých žili. A od té doby se mezi rodinami začne vytvářet vzájemné pouto plné respektu, náklonnosti a přátelství.  

 

Douglasová, D.: Sestřičky a jejich tajná přání (5. díl). Blíží se vánoce roku 1938 a celá země se připravuje na válku. I když je osud nemocnice Nightingale velmi nejistý, vrchní sestra Kathleen Foxová se stále snaží udržet pracovní morálku. Ačkoliv to vypadá, že nemocnice bude v nejbližších dnech evakuovaná, největší obavou Kathleen je strach o svou vlastní budoucnost.

 

Deveraux, J.: Dokonalá vražda. Sára Medlarová je královnou romancí, má miliony prodaných knih, ale po odchodu na odpočinek se začíná nudit a pustí se do přestavby starého sídla, které obdivovala už jako dítě. I když je pro ni budova příliš velká, nepřiznala by to. Když ji však osloví její neteř Kate, jestli by u ní nemohla bydlet, ráda svolí. Společně s nimi bydlí ve starobylém sídle i okouzlující Jackson Wyatt, který má tetu Kate očividně omotanou kolem prstu. Jednou jsou v městečku objeveny dvě lidské kostry a toto nesourodé trio se rozhodne vyřešit tuto záhadu, kterou místní chtějí nechat uchovanou pod pokličkou. 

 

Reisz, T.: Růže. Lia dostane vzácný dárek, který však není jen pěkným kouskem nádobí. Své o tom ví dárce a sběratel umění August Bowman, důmyslný svůdník, který touží po tom, aby se Lia z toho poháru napila. Byl totiž používán při chrámových obřadech řeckého boha lásky a má moc přivést k životu i ty nejintimnější sexuální fantazie.

 

Moyesová, J.: Jako hvězdy v temné noci. Alice doufala, že sňatkem s pohledným Američanem Bennettem unikne sešněrovanému životu v Anglii. Jenže ani manželství, ani život v zapadlém koutě Kentucky se nevyvíjí tak, jak si představovala. Nadšeně tedy uvítá možnost zapojit se jako dobrovolnice do projektu tzv. Koňské knihovny, která  má za úkol šířit literaturu a vzdělanost  v odlehlých oblastech Appalačských hor. Skupinku odvážných žen čeká dobrodružné cestování na koních nebezpečnou a divokou krajinou, kde se potýkají s předsudky místních lidí vůči ženám, přistěhovalcům i lidem jiné barvy pleti. Všechny tyto strasti však vyváží nádherné ženské přátelství, soudržnost a láska.

 

Caplinová, J.: Hotýlek na Islandu. Lucy nic nechybí, má dobrou práci v hotelu a přítele, se kterým si rozumí. Jenže stačí malá nehoda, která vše změní - přichází o práci i byt a přítel se s ní rozejde. Její život je náhle v troskách, nedaří se jí najít novou práci a pomalu docházejí i úspory a nakonec jí nezbude nic jiného, než se vrátit k rodičům domů, což však zásadně odmítá. Takže když jí z personální agentury nabídnou místo manažerky malého hotelu na Islandu, neváhá a nabídku přijímá, i když bytostně zimu nesnáší. Při příjezdu se nemůže zbavit dojmu, že se unáhlila, neboť hotel má špatné hodnocení a je poloprázdný. Fiona to však vezme jako svou životní šanci a udělá vše pro to, aby se tento hotýlek stal nejromantičtějším místem na celém Islandu. 

 

Zusak, M.: Zlodějka knih. Liesel je malá dívka, kterou vychovávají adoptivní rodiče. Špatně spí, čtení jí moc nejde a většinou si na ulici hraje s kamarády fotbal. Mohlo by to být obyčejné dětství jedné dívky, ale městečko se nachází uprostřed Německa a Liesel chodí do Hitlerjungend, zdraví pravicí neviditelného Führera a krade knihy. Není tedy divu, že i do jejího života zasáhne válka a smrt.

 

Deveraux, J.: Oprávněná vražda. Obyvatelé malého městečka Lachlanu na Floridě jsou otřeseni, když jsou pod kořeny stromu nalezeny ostatky dvou těl. Ačkoli Sara Medlarová, její neteř Kate a Jack Wyatt postrádají jakékoliv vyšetřovatelské zkušenosti, rozhodnou se odhalit desítky let staré tajemství, přičemž se však sami ocitnou v ohrožení života.

 

Lane, S. M.: Holky od spitfirů. Na základě skutečných událostí se odvíjí příběh odvážných dívek a žen, které následovaly svůj sen i občanskou povinnost a staly se neopěvovanými hrdinkami druhé světové války. V Británii se zformovala jednotka žen - pilotek, která pomáhala s přelétáváním letadel z továren na vojenské základny. Na pozadí každodenního boje o uznání ze strany mužů se nerodila pouze rivalita, ale i přátelství. 

 

Capote, T.: Snídaně u Tiffanyho. Poválečný New York je pro Holly Golightlyovou rájem i klecí zároveň. Půvabná mladá dáma žije nespoutaně, ani se od nikoho spoutat nenechá, ale v hloubi duše touží po normálním a šťastném životě. Každý večer hýří ve společnosti a dlouhé večírky pořádá i ve svém bytě. Nic ovšem netrvá věčně a jednoho dne Holly zmizí... Příběh proslavila filmová adaptace knihy v hlavní roli s ikonickou Audrey Hepburnovou.

 

Browneová, S.: Vzorná chůva. Mark a Melissa jsou nadšeni, že našli chůvu Jade, která to s jejich dětmi skvěle umí. Jade shořel až do základů dům, takže je potřebuje stejně jako oni ji. Mark pracuje dlouhé hodiny jako policista a Melissa se snaží rozběhnout podnikání, takže je rodina na chůvě opravdu závislá. Mark ale brzy zjistí, že se v domě děje něco špatného, a když jejich zdánlivě dokonalá chůva ukáže svou pravou tvář, nestačí se divit. Již v minulosti se s Jade setkal, ale neví, co po něm nyní chce...

 

Paris, B. A.: Dilema. Livie nikdy nezažila svatbu snů, protože se vdávala velmi mladá a narychlo. O to víc se teď upíná na oslavu svých čtyřicátých narozenin, na níž však bude chybět její dcera Marnie, která studuje v zahraničí. Manžel jí však připravil překvapení - tajně koupil pro jejich dceru letenku, aby zajistil její přítomnost na oslavě matčiných narozenin. Během dne se však dozví zdrcující zprávu, kterou není schopen své manželce sdělit. Kam až zajde, aby své milované ženě dopřál posledních pár hodin štěstí?

 

Caplinová, J.: Čajovna v Tokiu. Fiona je vášnivá fotografka, má svůj cestovatelský blog a jejím snem je navštívit Japonsko. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, považuje to za malý zázrak. Jenže vzápětí zjistí, že jejím průvodcem má být přitažlivý a úspěšný fotograf Gabe, který jí před lety zlomil srdce. Čas, který spolu musí trávit, je pro oba za trest a jejich nevraživost je vzájemná. Jediné štěstí, že se Fiony ujmou místní ženy a v jejich domě s rodinnou čajovnou se jí dostává lásky a vřelosti, která jí tolik chybí. Užívá si s nimi piknik pod sakurami a poznává krásu japonského čajového obřadu. Postupně se jí vrací sebevědomí a na toulkách Tokiem pociťuje, že se začíná měnit i vztah mezi ní a Gabem.