Jdi na obsah Jdi na menu

Česká beletrie - životní osudy 3/2024

 

Beletrie - čeští autoři (skutečné příběhy):

 

Kyša, Leoš: Sudetenland. Podmanivý příběh z alternativní reality dává čtenáři nahlédnout do doby po sametové revoluci v Československu a nabízí i spoustu otázek... Např. jaký by byl život české společnosti, kdyby neproběhl kompletní odsun sudetských Němců? Více než milion občanů s německou příslušností, kteří by zůstali v česko-polském pohraničí, by se hlásilo o svá politická práva, která by jim přinesla nově nabytá svoboda. Příběh je inspirován skutečnými místy a lidskými osudy.

 

Bechynková, Lucie: Ženy zločinu. Autorka se snaží najít rovnováhu mezi temnou a světlou stránkou zločinu, ve kterém se dopouštějí děsivých vražd a násilných činů nejen muži, ale i ženy. Naštěstí existuje spousta žen, které se snaží kolem sebe vidět i dobro a mnohé se rozhodly za něj bojovat na straně zákona. A některé z nich byly i ochotny podělit se o své postřehy a zkušenosti ze své profese např. policistka, policejní psycholožka, pracovnice z Odboru prevence kriminality, vězeňská dozorkyně a bývalá ředitelka věznice. 

 

Macho, Milan: Pohřeb bez nebožtíka. V cizině žijící Michal přijíždí do Prahy na pohřeb svého bratra Erika a tuto smutnou událost navíc zdramatizuje i zjištění, že je rakev prázdná. Michal i celá rodina jsou zděšeni a okamžitě se rozběhne vyšetřování. Vedle policie se do pátrání zapojuje i Michal a postupně se vrací do minulosti a doby svého dětství. V neplánovaně prodlouženém pobytu postupně odhaluje skrývaná tajemství života svých nejbližších i obraz doby složitých dějin Československa 20. století.

 

Špitálníková, Nina: Severka. Protagonistka, která se narodila v Severní Koreji a nyní žije v Jižní Koreji, popisuje svoji strastiplnou cestu za svobodou, i pochyby, které ji po celou dobu provázely. V knize jsou navíc zachyceny nejen osudy prominentů severokorejského režimu, ale i zcela obyčejných lidí žijících na hranici bídy.

 

Kolár, Vladimír: Vyhnaní ze života. Dokumentární próza vznikla na základě tragického osudu židovské rodiny Leopolda Ofnera, majitele statku na Klatovsku. Období nacismu znamenalo pro všechny rodinné příslušníky vypovězení z normálního života, ponižování, šikanu a konečnou likvidaci v koncentračních táborech. Zachránil se jen jediný vnuk, pozdější autorův otec, kterému se podařilo uprchnout z protektorátu do západní československé armády.

 

Klabouchová, Petra: Prameny Vltavy. Detektivní příběh ze současnosti se odehrává na pozadí skutečných historických událostí spojených s přísně tajným koncentračním táborem zv. Prameny Vltavy. Nález mrtvé studentky vimperského gymnázia na šumavských pláních poblíž pohraničního pásma otřese všemi obyvateli vesnice. Překvapivé je i zjištění, že dívka byla oděna do židovského mundúru označeného pěticípou hvězdou, což se stane tučným soustem pro bulvární novináře. Dívčino nezvyklé ustrojení otvírá dramatické vzpomínky pamětníků na neobjasněné osudy sovětských zajatců a tajemství Hitlerovy utajované fabriky pod Stolovou horou.

 

Šmíd, Zdeněk: Cejch. Román mapuje historii německého rodu na české straně Krušných hor od prvních generací, které se v tomto kraji usadily, přes násilnosti války, poválečný odsun, až po zcela opuštěnou vesnici ztrácející se v lese. S pokolením rodiny Schmelzerů se táhne cejch určité rodové viny, která jej i v následujících generacích žene do střetů s rodem Vogelů, ale nakonec sled historických událostí ovlivní životy všech bez rozdílu.

 

Klabouchová, Petra: U severní zdi. Tajemný muž si nese životem nezhojené jizvy na těle i duši. Dávný zločin, který ho v dětství přípravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží, až na něj. Čím víc se blíží jeho konec, tím naléhavěji vystupují jako přízraky z hromadných hrobů Ďáblického hřbitova příběhy dětských obětí komunistického režimu. Svědectví této doby bylo spojeno i s životními osudy dvou žen z léčebny dlouhodobě nemocných. Jedna z nich pečuje o umírající pacienty a zpříjemňuje jim poslední chvíle, které jim zbývají. Druhá, coby nová klientka, je vtělením zla, které probouzí hrozivé  vzpomínky na temnou minulost a děsivé osudy nevinných dětí.

 

Braunová, Petra: Povolání Volman. Román zachycuje v několika svazcích životní osudy dvou generací rodiny Volmanů, kteří v městečku na Zlaté cestě položili základy pro pozdější zbudování slavných továren na obráběcí stroje. V prvním svazku je zachycena doba, kdy se koncem 18. století do městečka Žebrák přistěhoval Franz Joseph Wollmann, aby si na náměstí v domě č. p. 14 otevřel svůj kupecký krám. V dalším svazku se s příslušníky rodu Volmanů setkáváme v 70. letech 19. století a sledujeme na pozadí převratných společenských změn příběh Františka Volmana, jeho potomků a zejména vznik věhlasné továrny, jejíž stroje jsou v současnosti ceněnými raritami a některé jsou dodnes funkční.

 

Stráníková, Jarmila: Balada pro Emily. V psychologickém thrilleru inspirovaném skutečnými událostmi ze sudetského pohraničí se hlavní hrdinka Kamila vrací do rodného domu, aby jej na přání své matky uklidila a připravila k prodeji. S vidinou snadno získaných peněz, díky nimž by si mohla splnit své sny, odjíždí do pohraniční vesničky, aby se pustila do práce. Netuší však, že zatuchlost, nečistota a zaprášené zdi nejsou to nejhorší, co ji tady čeká. Opuštěný dům má totiž velice pohnutou historii a Kamilin příjezd v něm probouzí dávné křivdy čekající na jejich odplatu...

 

Kolář, Pavel: Řeka pod hladinou. Příběh podle skutečné události převyprávěl Karel Kolář, t.č. přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK v Praze. V červnu r. 2018 přivezli do Nemocnice sv. Pavla ve Vancouveru vážně poraněného muže, jehož objevili indiánští lovci na břehu řeky v oblasti Yukon. Ačkoliv byl v bezvědomí, při chvílích se zmiňuje o ženě jménem Sofie Hartenová, která je již delší dobu pohřešovaná. Pacient je brzy identifikován jako vodácký průvodce z Čech a na jeho příběhu odehrávajícím se na hranici mezi životem a smrtí je ukázáno, co v lidském životě znamená čas a skutečnost, jak se musí člověk pod nátlakem extrémních situací naučit je překonávat a činit v nich závažná rozhodnutí.

 

Strnadová, A.: Prodloužená sonáta života Boženy Němcové. Známá spisovatelka prožívá konečně důstojný a spokojený život. Po letech bídy a trápení si může díky neznámému bohatému mecenáši dovolit slušné bydlení i drobné radosti. Ve svých vzpomínkách se vrací ke svému dětství a mládí, ke vzrušujícím milostným zážitkům, ale také k nepříliš vydařenému manželství a také vztahu ke svým dětem, které ji jedno za druhým opouští, ale s vědomím, že ví, kde je jejich domov. Podaří se slavné spisovatelce zjistit, odkud pochází a odhalit tajemství svého původu?