Jdi na obsah Jdi na menu

Zimní nabídka knižních novinek 18/2022

23. 11. 2022

 

Knižní novinky nejčtenějších autorů:

 

Lagercrantz, D.: Temnota. Na stockholmském předměstí je nalezen mrtvý muž a krátce nato je zadržen podezřelý, problémový rváč z pochybné čtvrti plné přistěhovalců. I když důkazy do sebe zapadají, svědecké výpovědi se shodují, tak obviněný stále popírá, že by měl mít na svědomí uvedenou vraždu. Šéf místní kriminálky se tedy rozhodne pro neobvyklý postup - požádá o konzultaci profesora Hanse Rekkeho, který je pověstný tím, že odhalí každou lež. K nelibosti policejního oddělení se Rekke přikloní k obžalovanému, čímž zpochybní jeho vinu. Následně se zjistí, že oběť byla z Afghánistánu a někdo hodně mocný má zájem na tom, aby nikdo nepátral po její minulosti.

 

Brownová, S.: Lest. Agent FBI Drex Easton neúnavně sleduje jediný cíl: vypátrat sériového vraha, známého jako Weston Graham. Za posledních třicet let Weston použil mnoho jmen a nespočet převleků, což mu umožnilo okrást osm bohatých žen, které pak beze stopy zmizely. Jejich rodiny marně čekají na výsledek vyšetřování, ale policie je bezradná. Drex je přesvědčen, že tyto ženy byly zavražděny a jejich smrt má na svědomí právě Weston Graham. Jenže pokaždé, když se k němu při pátrání jen trochu přiblíží, tak Graham změní svou identitu a zmizí...

 

Minier, B.: Na okraji propasti. Mladá Francouzka Moïra pracuje ve firmě, která se zabývá vývojem moderních technologií. Práce na novém softwaru ji zavede až do hongkongského digitálního gigantu Ming. Moïra se v novém prostředí vůbec necítí bezpečně a má pocit, že ji stále někdo sleduje. Brzy také zjistí, že mezi zaměstnanci firmy nezvykle rychle narůstá počet násilných úmrtí a jejich život podléhá jistým firemním pravidlům. Znepokojující fakta o zneužívání moderních technologií ukazují nejtemnější stránky digitálního světa.

 

Harrod-Eagles, C.: Tajemství zámku Ashmore. Děj románu se odehrává v jižní Anglii, v malebném údolí řeky Ash, kterému vévodí zámek patřící hraběcímu rodu Staintonových. Po tragické smrti lorda Staintona přechází titul a rodinný majetek na nejstaršího syna Gilese. Ten však následně zjistí, že nezdědil jen majetek, ale i rodinné tajemství a také velké dluhy, o nichž neměl ponětí. Nezbývá mu nic jiného, než se oženit s bohatou nevěstou, aby zachránil panství a postaral se o svou matku a sourozence.

 

Grisham, J.: Vražda na ostrově Camino. Bruce Cable, majitel knihkupectví na floridském ostrově Camino, se připravuje na návrat úspěšné spisovatelky Mercer Mannové. Tou dobou je však velmi nestálé počasí, které je postupně ovlivňované vzdáleným hurikánem pojmenovaným Leo. Najednou hurikán nečekaně změní směr a míří přímo na ostrov. Úřady nařídí evakuaci a většina obyvatel prchne do bezpečí na pevninu, avšak Bruce zůstává. Hurikán je devastující a mezi oběťmi je i Nelson Kerr, Bruceův přítel a autor mnoha thrillerů. Po pozdějším ohledání však vyjde najevo, že povaha jeho zranění nebyla způsobena řáděním přírodního živlu. Vzhledem k tomu, že má policie plno práce s řešením následků bouře, rozhodne se Bruce, že zjistí, jaká je skutečná příčina smrti jeho přítele.

 

Obermannová, I.: Babička. Autorka se v této knížce vrací sama k sobě a své ženské emoce popisuje přímo a bez servítků. Zastavuje se u problematiky stárnutí a s ním souvisejících tabuizovaných témat. Vzpomíná také na svoji babičku a matku v souvislosti s jejich životními osudy, nemocemi a smrtí. Nezdráhá se psát ani o lásce a vášni mezi stárnoucími partnery.

 

Bjork, S.: Sova. V lese nedaleko od města Oslo je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo mladé dívky. Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem, ale se svým vyšetřováním brzy uvíznou na mrtvém bodě, neboť se nemají čeho zachytit. Až jednou se jim dostane do rukou hrozivá nahrávka nevyzpytatelného psychopata a rozjede se pátrání po  brutálním vrahovi.

 

Nikolai, M.: Čokoládovna 3. díl. Osudová léta. V dalším dílu rodinné ságy mladá čokolatiérka Victoria musí přerušit školení ve Francii, neboť rodinný podnik potřebuje její pomoc. Doba je nejistá a rodině Rothmannových hrozí vyvlastnění. Zatímco se Victoria a její matka Judith brání všemi prostředky, objeví se ve Stuttgartu podnikatel Andrew Miller, který jim nabídne svou pomoc. Je však opravdu tím, kdo může rodinnou firmu zachránit?

 

Cole, M.: Bez lítosti. Diana Davisová nastoupila po smrti svého manžela do vedení rodinného byznysu v londýnském podsvětí. Její syn je rozený gauner, a tak si musí matčinu důvěru zasloužit. Nějaký čas byl pověřen řízením nočních klubů v Marbelle a osvědčil se. S jeho tvrdým přístupem však začala nová éra násilí. Ale jako každý, i on má svoje slabé místo a to je jeho rodina - manželka Lorna a tři děti, kteří mu ukážou nepříjemnou pravdu, že v tomto byznysu nelze brát ohledy vůbec na nikoho.

 

Tudor, C. J. : Upálené. Zapadlá vesnice Chapel Croft skrývá mnohá temná tajemství. Před pěti sty lety zde bylo upáleno sedm mučedníků, třicet let zpátky tady zmizely beze stopy dvě dívky a před dvěma měsíci zemřel místní farář. Nahradit zesnulého duchovního přichází osoba, které temnota také mnohokrát zasáhla do života a svým příchodem bude muset otevřít staré rány a hlavně ochránit svou dospívající dceru před všudypřítomným zlem.

 

Kubíková, K.: Hájovna. Píše se r. 1985 a Linda žije na hájovně, která je součástí vojenského prostoru. Je v něm umístěna základna ruských vojáků, které Lorna nemá ráda a víceméně se jich bojí. Na druhé straně je ale se svým osobním životem mladé manželky a matky spokojená. Tento její pocit však trvá jen do té doby, než se jedné noci stane tragédie a Linda se ocitne ve vězení. Musí se vyrovnat s tvrdým trestem i mnohaletým odloučením od své rodiny, manžela Vojtěcha a teprve čtyřměsíční dcerky Aničky. Kromě jejích nejbližších jí byla velkou oporou i kamarádka Hanka. Po uplynutí trestu se Linda vrací na hájovnu, kde však zjistí, že její místo v rodině tam zaplnila právě její kamarádka. Lindu tak čeká těžký boj s nejasným výsledkem, neboť chce zpátky svého manžela i malou dcerku.

 

Coben, H.: Říkejte mi Win. Bohatou dědičku Patricii Lockwoodovou před lety drželi záhadní únosci na neznámém místě, odkud se jí naštěstí podařilo uprchnout. Společně s jejím únosem byly z domu odcizeny mnohé věci, které se však nikdy nenašly. Až nyní, při nalezení mrtvého neznámého samotáře, byly v jeho bytě objeveny dva předměty - vzácný Vermeerův obraz a kufr s iniciálami WHL3. Windsor Horne Lockwood III., zvaný Win, netuší, jak se tam jeho kufr a rodinný obraz mohl dostat. Později se navíc dozví, že muž, který unesl jeho sestřenici, byl zapletený do nedávného zločinu, a tak se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. Win se vždy snažil své sklony k násilí udržet na uzdě, ale když jde o jeho rodinu, je ochoten udělat COKOLIV..

 

Vondruška, V.: Morový testament. Další z historických detektivních příběhů začíná nepochopitelnou vraždou italského studenta, který navštěvoval rétorickou školu Jindřicha z Isernie. Dotyčný neměl žádné peníze a v Praze byl teprve necelé tři týdny. Ve stejné době požádal urburéř Mikeš z Dobrotína Oldřicha z Chlumu, aby se pokusil zjistit, proč bylo nevěstě jeho bratra odepřeno dědictví po otci. Svědků k oběma případům je málo a dříve než stačí říct pravdu, tak zemřou. Zjevně oba zdánlivě nesouvisející případy něco spojuje...

 

Von Kamecke, L.: Ženy ze statku Falkensee. Charlotta von Bargelow se rozhodla obětovat svoji svobodu pro záchranu zadluženého rodinného sídla, proto se chce zasnoubit se zámožným vdovcem. Nedlouho před plánovanou svatbou se potkává s Polákem Karolem, zamiluje se a její láska k němu pozvolna mění vše, co si do té doby naplánovala. 

 

Greaney, M.: Na mušce 2. díl. Před čtyřmi lety byl špičkový nájemný zabiják zlých lidí Court Gentry, známý jako nepolapitelný Šedý muž, zrazen svými nadřízenými z CIA , kdy musel zlikvidovat i své dřívější kolegy. Najednou se však objeví jeden z nich, kterého Gentry považoval za mrtvého, aby ho pronásledoval a donutil jej k misi proti jeho vůli. A tak má Court Gentry před sebou akci od počátku odsouzenou k záhubě a opět musí zabíjet, aby se sám zachránil.

 

Probstová, J.: Italské léto. Workoholička a kariérou posedlá Francesca je úspěšná ve všech oblastech svého života kromě jedné - rodiny. Nedokáže si vyčlenit čas na svoji dceru Allegru, se kterou se prakticky odcizily. Když se její dcera dostane s novou partou do problémů a je zatčena za držení drog, tak Francesca vyhoví přání své matky Sophie a všechny tři se vydají na velkolepou pouť do Itálie, ale pro žádnou z nich to nebude jednoduchá cesta.

 

Lapena, S.: Nepříliš šťastná rodina. Bydlet na Brecken Hill si nemůže každý dovolit, ale toto místo, ani bohatství nezachránilo Freda a Sheilu Mertonovi před brutálním vrahem. Manželé byli chladnokrevně zabiti pár hodin poté, co přivítali na večeři své tři dospělé potomky. Ti jejich smrt pochopitelně těžce nesou... nebo ne? Svého náladového a nevypočitatelného otce nesnášeli a netečná matka se jich nikdy nezastala. A možná to jeden z nich již přestal zvládat a pohádkové dědictví, které na ně čeká, považuje za jakousi kompenzaci absence citového zázemí...

 

Jindra, J.: Případ děsivé masky. Na zasedání budějovické městské rady pod vedením váženého purkmistra Floriána Kudrny se mělo toho dne projednávat rozšíření staré budovy radnice zakoupením vedlejšího měšťanského domu. Ne všichni s tím však souhlasili a tak se schylovalo k velké hádce, kterou však náhle přerušilo zjevení přízraku s nožem mířícímu k purkmistrovu stolu. Nastane zmatek a na zemi zůstává ležet oběť a muž s maskou mezitím uprchne. Jediný, kdo zachoval chladnou hlavu, je písař Petronius, který začne útočníka pronásledovat. I když později nalézá městská stráž v jedné z uliček mrtvého muže svírajícího v ruce děsivou masku, zřejmě to nebyl pachatel, neboť přibývají další mrtví. 

 

Jewellová, L.: Rodina z podkroví. Ve známé londýnské čtvrti Chelsea je v jedné místnosti honosného domu kolébka s nakrmeným a spokojeným miminkem, které čeká, až ho někdo pochová. O patro níž, v kuchyni, leží tři mrtvá a rozkládající se těla. Nabízí se otázka, co bylo důvodem k této tragédii a kdo se dosud staral o malé dítě?

 

Gillerová, K.: Mlha mezi námi. Čtveřice přátel na dovolené v Apalačském pohoří usiluje o přízeň půvabné Caroline, která v tajemném sídle rozehrává hru plnou intrik. Zatímco jejich vztahy ovlivňuje žárlivost a vzájemná nevraživost, v okolí se začnou dít podezřelé věci, které následně vyústí v tragédii. S odstupem dvaceti let vychází najevo události, které navždy ovlivnily několik lidských osudů. Na neopětovanou lásku nelze nikdy zapomenout, stejně jako na lež a nevykonanou pomstu...

 

Clark, J.: Otec neznámý. Svět genetiky Paige Robsonové se otřásá v základech, její osmiletý syn Miles se snaží začlenit v nové škole a zároveň začne po matce požadovat informace o svém biologickém otci. Paigin pečlivě budovaný život se pomalu hroutí, protože pravda o Milesově otci by mohla zničit vše, na čem si dosud zakládala. A když dojde k neštěstí, Paige musí čelit důsledkům tajemství, které zná jen ona.

 

Mayne, A.: Černý korál. Na dně kalného floridského jezírka je objevena stará dodávka s ostatky čtyř těl. Vyšetřováním bylo zjištěno, že se jedná o mladé lidi, kteří před třiceti lety beze stopy zmizeli po návštěvě rockového koncertu. Zpočátku to vypadalo na tragickou nehodu, ale vyšetřovatelka Sloan McPhersonová je přesvědčená, že se stali obětí vraždy. Důkazy navíc nasvědčují, že nešlo o ojedinělý případ a že souvisí s mnoha dalšími neobjasněnými zmizeními nahlášenými po celé Floridě.

 

Třeštíková, R.: Tajemství. Děj knihy seznamuje čtenáře s lidmi žijícími v horách, s jejich tvrdou povahou, životními osudy i tajemstvími, které je provází. Své soukromí si pečlivě střeží, a i když někdy každý z nich potřebuje pomoc druhých, neumí si o ni říct.

 

Hannah, S.: Dokonalé děti. Beth veze syna na fotbalový zápas a vzpomene si, že nedaleko bydlí její kdysi nejlepší kamarádka Flora, se kterou se neviděla již spoustu let. I když by se jejich společným setkáním oživilo i mnoho bolestných vzpomínek, tak si nemůže pomoci a jak vysadí syna, tak jede k Flořinu domu. Zaparkuje kousek od něj a přes silnici pozoruje, jak přijíždí automobil, který zastavuje před domem a z něj vystupuje Flora a její děti. Beth se najednou zarazí a cítí, že je něco špatně. Znovu si prohlíží Floru s dětmi, kamarádka je pořád stejná, jen vypadá trochu starší, což je pochopitelné, ale problém je v dětech. Před dvanácti lety bylo Thomasovi 5 let a Emily 3 roky a teď vypadaly úplně stejně. Jsou to určitě oni, ale ani o kousek nevyrostli, ani nezestárli...

 

Wiggsová, S.: Knihkupectví ztrát a nálezů. Natálie Harperová se v důsledku tragédie stává dědičkou sanfranciského knihkupectví a zároveň pečovatelkou svého dědečka. Aby měla z čeho jeho péči hradit, rozhodne se obchod prodat. Jenže dědeček je zásadně proti jejímu rozhodnutí a Natálii nezbude nic jiného, než opustit svou slibnou kariéru, přestěhovat se do bytu v historické budově a s velkou neochotou převzít provoz krámku. Brzy však zjišťuje, že jí knihy poskytují úlevu v jejím nesmírném žalu a život se pomalu začne obracet k lepšímu. Postupně také objevuje utajované pravdy o její rodině, své budoucnosti a možná najde nejen nový smysl života, ale i lásku...

 

Chesterton, G. K.: Nevinnost otce Browna. Detektivní příběhy známé z televizní obrazovky s hlavní postavou nenápadného kněze, který však svým brilantním myšlením, důslednou logikou a racionalitou vyšetří i ty nejzapeklitější případy.

 

Olsen, A.: Chlorid sodný. Šéf oddělení vražd Marcus Jacobsen se setkává se svým nejlepším vyšetřovatelem Carlem při vyšetřování starého případu, který se ho osobně týká. Společně se svým týmem se znovu ponoří do spisů sebevražd a nešťastných náhod známých osobností a postupně odhalují hrůzný vzorec pachatelova jednání. Vše nasvědčuje tomu, že vraždám ještě není konec...