Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj č. 11/2005

8. 2. 2008

Sdružení onkologických pacientů Karviná

 

Adresa: Karvinská hornická nemocnice a.s., Zakladatelská 975/22,

 735 06 Karviná – Nové Město

Telefonní kontakt do klubovny: 596 338 177

Provozní doba v klubovně: Úterý: 8,00 – 12,00 hodin

  Čtvrtek: 10,00 – 14,00 hodin 

Z P R A V O D A J č. 11

 

Listopad 2005

Název tohoto měsíce napovídá, že už padá listí ze stromů. Někomu na zahrádku, někomu na hlavu, ale pořád nám přeje počasí a barvy podzimu jsou tak nádherné. Stačí se jen podívat na hlavy některých z nás.

Komu blahopřejeme k narozeninám?  Je zajímavé, že v tomto měsíci se narodila jen Maruška Š. a tak má kytičku sama pro sebe.

 


Přináším Ti napoleonku plnou drobných podzimních chryzantém. Přeji Ti za všechny, ať máš plné oči té krásy, kterou jsem vytvořila pro potěšení. Připíjíme na Tvé zdraví

 

Motto: Učit se naslouchat svému tělu, aby cvičení nebolelo a bylo příjemné.

Touto větou Vás chci naladit na cvičení, které bude na každé společné schůzce předcházet kávě a zákusku. Chtěla bych Vám tak postupně předat nějaké zkušenosti ze školení pro cvičitele. Nebojte se, nebude to bolet.

Co se podařilo

 Běh Terryho Foxe  dne  13.října absolvovala Bláža, Amálka a Vlasta s vnoučaty. Dostali jsme všichni diplom a ještě jsme se stačily vystřídat u stolečku s prezentací našich brožurek. Jednak jsme nabízely možnosti preventivního vyšetření prsu a dále zkušenosti z našeho klubu. Náš stolek byl součástí stánku VZP Karviná, kde měřily tlak, před i po závodě, hladinu cholesterolu, cukru a tuků v krvi.

  „Dny zdraví Karviná“, které se konaly  14. 10. 2005 ve zdravotní škole, byly přínosem pro naši činnost. Poděkování patří všem děvčatům, které přišly pomoci, Zuzce, Bláže, Vlastě, Pavle, Marušce Z. Aničce P., Helence a všem dalším. Mrzelo nás, že MUDr. Vaňková nemohla uskutečnit plánovanou přednášku.

 10. – 13. 10. 2005 se Andělka a Zuzka zúčastnily třídenního školení pro laické terapeutky. Moc se jim tam líbilo hlavně jejich přednášející  doc. Čermák . Školení se skládalo z teroretické i praktické části jak promlouvat s pacientem.

 Konference organizací onkologicky nemocných spolu proti rakovině prsu, kterou pořádala společnost Avon Cosmetics ve spolupráci s Aliancí českých organizací a žen s rakovinou prsu den 20. -21. října v hotelu Olympik v Praze se zúčastnila Bláža a Vlasta. Devět organizací představilo své projekty, včetně Blaženky. Přednášky byly velmi kvalitní a přínosné. Celá konference měla hlavně za cíl upřednostňovat v práci jednotlivých organizací prevenci onemocnění rakoviny prsu. Druhý den byl blok zaměřen na role pacientských organizací a odborné přednášky na téma:

o Vývoj nových léků proti rakovině,

o Možnosti vyšetření pomocí genových čipů Affimetrix – Roche,

o Exkurze do genetiky pro onkologicky nemocné,

o Rizika pacientek s karcinomem prsu.

 Partnerem celé akce byl Novartis Oncology, distributor léků.

Můžeme jen poděkovat za možnost účastnit se tak vysoce profesionálně zorganizované akce.

 26. 10. 2005 v 15,00 hodin jsme spolu MUDr. Kalinovou připravily přednášku „Melanom kůže“. Děkujeme děvčatům, které nezaleklo, že přednáška se koná v odlehlé části města Karviné v Lázních Darkov a přišly. Všechny organizátory velmi mrzí, že nás bylo málo. Přesto, že bylo připravené příjemné občerstvení a kvalitní přednáška. Sešlo se nás jen 16, což není ani polovina členek klubu. A to jsme předpokládaly, že přivedete i své blízké. Že by tak málo lidem záleželo na svém zdraví a možnosti, dozvědět se něco víc o prevenci onemocnění kůže?

 Bláža zpracovala velmi kvalitní projekt na TELECOM o příspěvek na naší činnost. Doufáme, že nám budou nakloněni a nějaké penízky pošlou na náš účet. Potřebovaly bychom židle do klubovny a ještě stůl na kopírku, abychom zútulnily naši novou klubovnu.

Připravujeme

 8. 11. 2005 pojedou Andělka, Zuzka a Vlasta shlédnout přednášku o samovyšetření prsu do Ostravy. Pozvaly je AMAZONKY Ostrava na přednášku, kterou budou prezentovat v jedné z ostravských škol.

 Požádalo nás vedení centra BOBEŚ z Bohumína, abychom pro jejich obyvatelky uspořádaly přednášku o prevenci karcinomu. Uskuteční se 9. 11. 2005 v 10,00 hodin v Bohumíně. Bude to naše premiéra a tak nám držte palce.

 VZP Karviná na 22. 11. 2005 pozvalo vybranou skupinu žen nad 35 let a požádalo  nás také o předvedení laické přednášky o samovyšetření prsu. Jsme rády, že se můžeme této spolupráce zúčastnit. Akce se koná v budově VZP ve 14,30 hodin.

 Poslední posezení v tomto roce „vánoční“ se uskuteční 6. 12. 2005 v rehabilitačním ústavu v Karviné Hranicích. Sejdeme se v 15,00 hodin. Přijďte všichni a nezapomeňte si doma dobrou náladu. Podrobnosti Vám sdělí Zuzka osobně na listopadové schůzce.

Kultura

Městský dům kultury Karviná a Modní klub Royal pořádá v kinokavárně Reflex modní přehlídku  podzim – zima dne 24. listopadu 2005 v 17,00 hodin. Kdo chce sledovat módní trendy, je srdečně zván.

Výstavy

4. 11. 2005 byla vernisáží otevřena výstava ak. malíře Otakara Barana, která se koná u příležitosti 100. výročí narození tohoto vynikajícího umělce. Kdo bude mít zájem shlédnout výstavu, koná se v prostorách Městského domu Kultury v Karviné - Novém Městě.

Ostatní informace Vám řekne Bláža ústně.  Pěkný podzim přeje

 Vlasta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář