Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava na porod a po porodu

4. 2. 2008

Porodní bedna: 

Nejméně 14 dní před plánovaným porodem (délka březosti u fen je průměrně 65 dní a může být až o týden kratší nebo delší) připravte fence porodní bednu. Nejvhodnější je dřevěná s podélnými lištami proti zalehnutí štěňat fenou. Výšku stěn volíme tak, aby přes ně fena pohodlně přelezla a štěňata odtud nemohla vylézt. U malých plemen lze použít i dostatečně velkou papírovou krabici, nebo textilní pelíšek. Na dno bedny připravte nepromokavé podložky, nebo igelit překrytý dekou nebo prostěradlem. Fena si musí zvyknout na šustění igelitu, aby se ho pak nebála a nerušilo ji. Bednu umístěte na klidné a teplé místo. Pozor na umístění v blízkosti okna, aby do bedny nepražilo část dne sluníčko. První dny štěňata většinou potřebují i zahřívací dečku. Dečka nesmí zabírat celou plochu bedny, aby měla štěňata možnost z ní slézt a regulovat si tak teplotu.

Příznaky porodu: 

Průměrná délka březosti u fen je 65 dní, ale může být až o týden kratší či delší, podle plemene a počtu štěňat ve vrhu.

Ke konci březosti se zvětšuje mléčná žláza a tvoří se v ní první sekret. Asi 24h před porodem už je ve vemíncích hotové mlezivo.

Poměrně spolehlivě se blížící porod pozná podle poklesu teploty u feny. Nejlépe je tedy měřit feně v období blížícího se porodu každý den teplotu. Měřit by se měla vždy ve stejnou denní dobu, protože teplota během dne kolísá. Asi 24h před porodem teplota postupně klesne asi o jeden stupeň.

Před porodem je fena neklidná, nemá chuť k žrádlu, připravuje si pelíšek, někdy vyžaduje přítomnost chovatele.

Příprava na porod: 

Do porodní bedny dejte vyprané a přežehlené prostěradlo a na očištění a osušení štěňat si připravte vyprané a přežehlené plíny nebo utěrky.

Na podvazování pupeční šňůry budete potřebovat obyčejnou silnější nit, nůžky a dezinfekci (nejlépe Betadina).

Připravte elektrickou dečku, nebo termofor s teplou vodou (lze nahradit plastovou lahví obalenou ručníkem). Pokud chcete štěňata označit, tak si připravte barevné stužky, nebo barvu na značení zvířat.

K telefonu si připravte telefonní číslo Vašeho veterináře, pro případ komplikací.

Vlastní porod : 

Fena většinou zvládne porod sama a Vás bude potřebovat jen jako psychickou oporu. V průběhu porodu by měla být fena co nejvíce v klidu (ticho, žádní cizí lidé), při stresu se vyplavuje adrenalin, který působí proti oxytocinu způsobujícímu děložní stahy a může porod dokonce i zastavit.

Stahy jsou postupně častější a silnější a fenka zapojuje celé břišní svalstvo. Pokud stahy trvají 2 hodiny a nic se neděje, volejte veterináře. Jak štěně prochází porodními cestami praskají jeho plodové obaly a vytéká plodová voda. Plodové vody jsou dva druhy, první řídká, žlutavá co vypadá jako moč a druhá vazká, zbarvená do zelena. Do 20 minut po výtoku zelenavé plodové vody by se mělo objevit štěně. Pokud se tak nestane, volejte veterináře.

Štěně se může rodit ještě v plodových obalech a normální poloha je napřed hlavičkou (60%) i zadečkem (40%). Pokud z feny vyjde štěně ještě v plodovém vaku, fena ho většinou sama protrhne a štěně očistí, pokud to neudělá, očistěte štěně sami, hlavně hlavu a tlamičku. Placenta vychází po každém štěněti, nebo jich pak vychází několik na jednou. Pečlivě je počítejte, jestli souhlasí s počtem štěňat. Nenechte fenu sežrat více jak dvě placenty, látky v nich vyvolávají zácpu.

Každé narozené štěně zkontrolujte, očistěte mu tlamičku a nos, zdezinfikujte pupek a přiložte ho k matce. Pokud je pupeční šňůra příliš dlouhá, podvažte ji asi 1 cm od bříška a ustřihněte, někdy jí ukousne fena sama. Pokud štěně nedýchá, nebo dýchá slabě, pečlivě mu očistěte nozdry a tlamičku (i vevnitř) a silně mu masírujte hrudník. Pokud vdechlo plodovou vodu, vezmete ho do obou rukou hlavičkou dolů a průdkým obloukovitým pohybem z něj vodu vyklepte.

Po ošetření a očištění štěňat fenou je přiložte ke strukům, aby se napila mleziva. Sání štěněte uvolňuje další oxytocin potřebný k pokračování porodu.

Mezi jednotlivými štěňaty mohou být až 2 hodinové přestávky, během nichž se může fena např. dojít napít nebo vyčůrat.

Po skončení porodu přestanou stahy, fena se zklidní, věnuje se štěňatům, dojde se napít a vyvenčit. Některé feny nemají po porodu chuť k žrádlu. Zkontrolujte zda všechna štěňata přijmula mlezivo a mají sací reflex a zvažte je.

Poporodní kontrola: 

Pokud porod proběhl v pořádku, doporučuji druhý den kontrolu feny u veterináře. Ten ultrazvukem, nebo rentgenem zjistí, jestli v děloze nezůstalo štěně, nebo zadržená placenta. A vyšetří fenu jestli je v pořádku.

Štěňata by měl veterinář vyšetřit na vrozené vady, hlavně u plemen u kterých se často vyskytují (boxer, buldog, jorkshireský teriér ...). U plemen u kterých se kupírují ocásky, je třeba tento zákrok provést do 5 dnů stáří. Při přepravě štěňat dejte pozor na podchlazení a zranění.

Štěňata každý den važte, jejich přibírání na váze je nejlepším ukazatelem jejich zdraví a toho, že fena má dostatek mléka.

Krmení štěňat: 

Pokud je ve vrhu mnoho štěňat, nebo matka nemá dostatek mléka, je třeba štěňata přikrmovat. Obzvlášť v prvních dnech je velmi důležitá kvalita mléčné náhražky! Kvalitní náhražku psího mléka dostanete u svého veterináře.

Od 2-3 týdnů stáří začněte štěňatům nabízet mléčnou kaši pro štěňata. Někdy fena pro štěňata potravu zvrací, je to normální chování šelmy. Postupně štěňata zvykejte na máčené štěněčí granule, nebo konzervy. Štěně by mělo být kompletně odstavené v 8 týdnech.

Štěňata musí mít stále k dispozici čerstvou vodu v misce kterou nepřevrhnou.

Odčervení a očkování štěňat: 

První odčervení štěňat se provádí ve 2 týdnech. Nejvhodnější jsou odčervovací pasty a suspenze pro štěňata. Odčervení opakujte ve 4, 6 a 8 týdnech. Se štěňaty vždy odčervěte i fenu. Pak štěně odčervujte pravidelně každý měsíc až do stáří jednoho roku.

První očkování se provádí ve věku 7-8 týdnů. Očkování už v šestém týdnu se provádí jen rizikových chovech, kde jsou problémy s průjmy u štěňat. Příliš brzké očkování u normálního zdravého štěněte protilátky nejen že nevytvoří, ale naopak zničí protilátky mateřské, které má štěně od feny a z mleziva.