Jdi na obsah Jdi na menu
 


aktivity s vaším miláčkěm

28. 4. 2008

AGILITY

Agility jsou celosvětový velmi oblíbený psí sport. Závisí na tom, jak se majitel-psovod a pes dokáží dorozumět na parkaru, který je podobný trochu koňskému parkuru.. Zde pes zdolává překážky např. skokovky, tunel, houpačku, kruh, áčko, slalom, stůl, atd. Společně s ním běží psovod a naviguje ho na překážky, které jsou číselně zasebou sestaveny.. Tento sport není jednoduchý a vyžaduje vyžší stupeň ovladatelnosti a kvalitní dorozumění mezi psem a psovodem..

Obrazek

AGILITY CROSS

Tento sport je víceméně stejný jako klasické agility, akorád je v přírodním terénu.Obrazek

FLYBALL

Podstata flyballu je zdolat 4 překážky - skokovky, na konci skočit na vystřelovací box, který vystřlí míček, provést tzv. "plaveckou otočku", ze letu chytit tenisák a co nejrychleji překonat 4 překážky zpět. A míček předat pánovi, který stojí na startu. Flyball se běhá po čtyřčlenných družstvech na způsob štafety, dvě družstva soupeří proti sobě na dvou drahách, kdo dříve dopraví všechny 4 míčky se psy do cíle. Upuštění míčku či jinou chybu si musí pejsek opravit novým během.

Obrazek


FRISBEE

Další nově populární sport. Psovod různými způsoby nahazuje svému psovi létající talíř. Zábavná a efektní hra, která psa trénuje v obratnosti a pohotovosti.

Obrazek

COURSING

Jsou to přírodní dostihy, předchůdci dostihů na drahách. Běhají se na dráze v přírodním terénu, kde pes (mohou běhat různá plemena) zdolává různé překážky - stromy, keře, voda aj. a snaží se dostihnout umělou vlečenou návnadu.

Obrazek

DOG - TREKKING

Pes v postroji nebo jen s obojkem je spojen tažnou šňůrou se svým psovodem, který musí v případě, jedná-li se o závody, nést povinnou výbavu předepsané hmotnosti. Oba, odkázaní několik dnů jen sami na sebe, překonávají ve složitém přírodním terénu až stokilometrové etapy - podle trasy vyznačené organizátorem a mapě. Jedná se o extrémní individuální sport pro dobrodruhy a samorosty, kteří dokáží přežít v přírodě v jakýchkoli podmínkách.

DOG - PACKING

Pes nese na zádech speciální malé batohy. Je to spíše užitečný doplněk k jiným sportům, vycházkám do přírody nebo i k běžným denním nákupům. I na nošení břemene musí být pes trénovaný.


TRIATLON

Psovod se svým psem překonává několikakilometrovou trať na kole, během a plaváním. Závody jsou zpravidla rozděleny na kategorie, například podle velikosti psa. Rozhodující je čas, za který byla trať překonána.

CANICROSS

Psovod a jeho pes běží přírodní cestou. Pes v postroji táhne na tažné šňůře svého psovoda a pomáhá mu tak snadněji překonávat obtížný terén.

SPORTOVNÍ VÝCVIK

Psovod svého psa cvičí podle stanovených zkušebních řádů, které mají sportovní charakter (např. národní zkušební řád nebo mezinárodní zkušební řád).

Obrazek

DOGDANCING

Tento sport potřebuje ke cvičení více volného a klidného prostoru. Zde nemusíte mít žádné pomůcky potřebné k výcviku. Dogdancing je tak zvané sladění psa s psovodem. Psovod dává psovi pokyny, které pes musí předvést. Dogdancing je často doprovázen nějakou hudbou.

Obrazek

OBRANA

Nácvik obrany je velmi složitý. Obrana sama o sobě bývá pro psa pouze hra. Figurant, který cvičí se psem obranu drážní psa, který je na dlouhém vodítku, aby se mu zakousl do rukávu.Celý tento proces je velmi namáhavý. Cílem obrany je naučit psa chránit sebe, psovoda a své teritorium.

Obrazek

ZÁCHRANÁŘSKÝ VÝCVIK

Podstatou záchranářského výcviku je nalezení živých či mrtvých lidí. Jedná se především i vyhledávání v sutinách ( osoby zavalené v troskách budov ) a terénní vyhledávání ( osoby ztracené v těžko dostupných lesních terénech ), ale také záchranné stopování, vodní a lavinové práce. Cílem výcviku je připravit psa pro praxi, vhodně spojenou se sportovní činností.Obrazek

BIKEJÖRING

Při sportu zvaném Bikejöring vystupuje jak už sám název napovídá jízdní kolo. Pes má na sobě připevněn postroj, na kterém táhne psovoda na kole. V této disciplíně jde především o 100 % poslušnost psa a souhru mezi psovodem na kole a psem.
Bikejöring se vlastně vyvinul jako jedna z možností provozovat i v letním období klasické zimní psí sporty jako je např. skijöring.

CANISTERAPIE

Canisterapie je pomocná terapie, kde se využívá pozitivního působení psa ke zlepšení zdravotního stavu klienta. Je vhodnou součástí pro zlepšení postižení: Mentálního, tělesného, smyslového, autismu, epilepsie, v logopedii, psychologii, psychiatrii, geriatrii - a to jak doma, tak v ústavech.
Toto je jen výčet dosud uplatňovaných oblastí, kde je možno psa - canisterapeuta použít. Samozřejmě, že u jednotlivých oblastí následují specifika podle závažnosti onemocnění, věku klienta, prostředí a přístupnosti.Obrazek