Domácí rohlíky
Rohlíky podle Magdy (vegan)
Doba od začátku až po chvíli kdy jíme cca 3 hodiny.
Rohlík má rozměry 26 cm /5 cm
--------------------------------
300g polohrubé pšeničné mouky
200g hladké pšeničné mouky
270 ml vlažné vody ( ne horké!)
30g oleje-např. slunečnicový, ne olivový má moc výraznou chuť
1 balíček sušeného droždí (7g stačí) já dala sáček co jsem měla- 10g a byly dobré ,bez zápachu droždí
1 čajová lžička soli – 10g
1 čajová lžička třtinového cukru mírně navršená, ne úplně vrchovatá
------------------------------
mák a kmín na posypání
rozprašovač s jemným rosením
nejlépe silikonový vál
pečící papír
dva plechy
-----------------------------
Do hnětače ( nebo mísy pokud děláme ručně) dáme v tomto pořadí- vlažnou vodu, olej, mouky, droždí – mírně promícháme jen s moukou po povrchu , cukr posypeme , sůl dáme ke kraji.
Hnětačem zpracováváme na rychlost 1-2 , 8-10 minut, až je těsto pěkně vláčné a nelepivé. Ručně to bude trvat asi déle, než bude těsto pěkně hladké a důkladně propracované.
Mísu strčíme do igelitové tašky a necháme 30 minut kynout. Když vykyne, vyndáme těsto na vál a ručně popřekládáme jako chleba : horní část přeložit ke spodní , mírně stisknout a z další strany. Asi 5x. Vytvarujeme bochánek. Dáme znovu kynout na dalších 30 minut do igelitové tašky. Podruhé těsto vykyne více než poprvé. Opět vyndáme na vál. Ostrým nožem odkrajujeme a vážíme na 80g kousky. Každý kousek jemně zpracujeme – okraj vtiskáváme do prostředka a mírně otáčíme dokola a úkon opakujeme. Dole spojíme, jako když balíme ovoce do knedlíku. Zaštípneme a v dlaních utvoříme kuličku. Svárem položíme na NEpomoučený vál. (mouka by potom při tvarování klouzala a nešly by stočit! )
Než doděláme všech 10 kusů první kulička už pěkně kyne. Vezmeme váleček a rozválíme na tenkou placku cca 25 cm dlouhou a 16 cm širokou. Od spodního kraje, blíž k nám začneme rolovat co nejtěsněji oběma rukama. Prsty jej při rolování natahujeme do šířky . Chce to vyzkoušet. Válíme jen směrem od sebe, aby se těsto pěkně utáhlo. Vytvarujeme rohlík a dáme na plech s pečícím papírem kynout svárem dolů, aby se nerozmotávaly při pečení.. Na jeden plech 5 kusů, hodně nakynou a mohly by se spojit k sobě… Přikryjeme utěrkou, aby měly teplíčko. Necháme 55 minut kynout v teple. Po 35 minutách kynutí zapneme troubu na 250 st. a dáme do ní jiný plech, aby se také nažhavil.
Po 55 minutách v teple krásně nakynuly.
Vyndáme žhavý plech z trouby, troubu zavřeme, položíme plech a rohlíky s pečícím papírem na něj opatrně přetáhneme. Orosíme a posypeme mákem, či kmínem.
Těsně před vložením do trouby znovu mírně orosíme a rychle vložíme do trouby.
Pečeme na 240-250 st. a po 10 minutách troubu otevřeme, znovu orosíme a rychle zavřeme. Dopékáme ještě 5 minut při snížené teplotě na 230 st. do zlatavé barvy. ( nebo podle vaší trouby… musí se vyzkoušet) , ale cca 16 minut by mělo stačit. Když se peče dlouho-20 a více a na málo stupňů jsou rohlíky tvrdé.)
Upečené rohlíky položíme na kovovou nebo dřevěnou mřížku a necháme chladnout. ( Ne na desce. To by od spodu zvlhly, to je špatné.) Už teplé můžeme ochutnávat J
Na žhavý plech přetáhneme druhou várku vykynutých rohlíků a upečeme. Postup stejný.