Jídla masitá
Glazované jehněčí
2 lžíce olivového oleje
2 kila jehněčí kýty
1 cibule
2 stroužky česneku, utřené
2 sušené papričky chilli podrcené
2 hrnky slepičího bujónu
4 hrnky rajčatového protlaku
1 bobkový list
sůl a pepř
glazura:
6 sušených papriček chilli
4 hrnky vařící vody
1/2 hrnku medu
1 lžička pomerančové kůry
1 hrnek jogurtu
sůl
Plátky kýty se osmaží na oleji ze všech stran a vyjmou z oleje. Do oleje vložíme nakrájenou cibuli a česnek a krátce osmažíme, přidáme papričky chilli, protlak, bujón, sůl a koření. Krátce provaříme a vrátíme kýtu. Přikryjeme a pečeme 2 až 2 a půl hodiny dokud maso není zcela měkké. Papričky na glazuru přelijeme horkou vodou a necháme několik minut změknout. V mixeru rozmixujeme papričky, 1 hrnek vody, med a pomerančovou kůru. Kýtu vyjmeme z omáčky potřeme glazurou a pod grilem necháme zkaramelizovat. Podává se s omáčkou ozdobené osoleným vychlazeným jogurtem.
Glazovaná šunka
na 2 kila vařené šunky:
1/4 hrnku celých hřebíčků
1/4 hrnku tmavého syrobu
2 hrnky medu
200g másla
Šunku nakrájíme na silnější plátky a ozdobně propícháme celými hřebíčky. Glazuru z medu, syrobu a másla prohřejeme a šunku během pečení potíráme každých 15 minut . Pečeme asi 1 hod při 170 stupních, během posledních několika minut zvýšíme teplotu na maximum nebo zkaramelizujeme glazuru pod grilem.
Grilované roštěnky 'Texas'
4 roštěnky
1/4 hrnku medu
4 stroužky česneku (utřené)
1 lžička soli
1 lžička hrubě mletého pepře
2 lžičky hořčičného prášku
2 lžičky chilli
Do každé roštěnky vetřeme lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.
Kapr v pikantní omáčce
1 kapr naporcovaný
2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno
4 dl rajčatové šťávy
šťáva z jednoho citrónu
3 dl bílého vína
2 lžičky sójové omáčky
6 vlašských ořechů
12 bobkových lístků
2 lžíce medu
4 lžíce vody
řeřicha
pepř, sůl, olej na smažení
Kousky kapra pokapeme citrónovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme odležet. Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme řeřichou.
Kuřecí prsíčka zapečená se sýrem
prsíčka ze dvou kuřat
2 lžičky kořenící soli
6 tenkých plátků slaniny
1/3 hrnku medové majonézy
1 lžíce sušené cibule
1 lžíce rostlinného oleje
1 hrnek nakrájených čerstvých hub
2 hrnky strouhaného sýra
2 lžíce petrželky
Prsíčka promneme s kořenící solí a necháme v chladu půl hodiny odležet. V misce smícháme medovou majonézu a sušenou cibuli. Polovinu uschováme v ledničce. Na pánvi osmažíme slaninu do křupava a vyjmeme. Na pánvi krátce osmažíme prsíčka z obou stran. Prsíčka přendáme do zapékací misky, zakapeme majonézou a zakryjeme houbami a slaninou. Zasypeme sýrem a zapékáme asi 15 minut. Ozdobíme petrželkou a servírujeme se zbytkem medové majonézy.
Kuřecí salát Santa Anna
180 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky
1 lžíce oleje na smažení
1/2 hrnku na nudličky nakrájených sladkých červených paprik
1/2 hrnku na jemno nakrájené cibule
1/2 hrnku nakrájených hub
4 litrový hrnec čerstvých špenátových listů
1/4 hrnku nakrájených ředkviček
dresink:
1/3 hrnku vinného octa
1/3 hrnku medu
1 lžička dobromysle
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
1/8 lžičky cayennského pepře
Kuřecí maso marinujeme v 1/4 hrnku dresinku přes noc. Marinádu scedíme a uschováme. Maso osmažíme zprudka na pánvi. Přidáme papriku, cibuli, houby, uschovanou marinádu a smažíme další minutu. Přidáme špenát a smažíme jen dokud mírně nezvadne. Přidáme ředkvičky. Podáváme se zbylým dresinkem.