Jdi na obsah Jdi na menu

Plakias - základní informace

18. 6. 2006
Příjemné přímořské letovisko se nachází na jihu Kréty asi 40 km od Rethymna. Vzniklo na místě staré rybářské vesničky. Je zde mírné středozemní klima. V zimě oteplují atmosféru větry z Afriky, v létě pak osvěžují parné ovzduší mírné severní větry z hor. Po 320 dní v roce zde hřeje sluníčko. Okolní horské vrcholky skýtají úžasný pohled.
Někdy, zvláště za silného větru, zde můžete pozorovat zvláštní fenomén. Vrcholky hor zadržují dešťové mraky a vypadají pak jako věže s cimbuřím. Přilehlá zelená údolí jsou zkrápěna deštěm, ale zbytek oblohy je azurově modrý. Celý tento jev umocňuje někdy až trojitá duha, která se klene od hor do údolí.
Díky místnímu biosystému můžete v údolích nalézt řadu vzácných subtropických rostlin. Obrovská hejna ptactva, která migrují z Afriky do Evropy a zpět, dokreslují tuto nebesky krásnou oblast, která jako zázrakem zůstalanedotčena.
Městečko dostalo název podle překrásné pláže stejného jména. Je ideální nejen pro koupání, ale i pro provozování vodních sportů. Můžete si zde pronajmout lehátka a slunečníky a použít sprchy. Zdejší pobřeží je členité a na malých plážích naleznete soukromí. Na některých zdejších plážích nebudete potřebovat plavky.
Městečko je postaveno podél pobřežní promenády. Na promenádu ústí uličky, ve kterých Vás okouzlí barevné obchody, kavárny a taverny. Je zde k dostání vše, co potřebujete, můžete se tady skvěle najíst, napít i pobavit. Budete-li těmito uličkami pokračovat dál do vnitrozemí, dostanete se olivovými háji do starobylých vesniček Mirthios a Sellia. V malém přístavu si můžete najmout loďku a vydat se na okolní pláže. Po třech kilometrech doplujete na překrásnou pláž Souda. Z přístavu Plakias vyplouvá také loď na úžasnou pláž Preveli, kde v palmovém háji ukrýval bůh Zeus krásnou Evropu. Zástupce Viamare Vám poradí mnoho vynikajících tras na pěší ale i cyklistické túry.

Taverny, restaurace, bary, diskotéka, obchody, internetová kavárna, pošta, partnerská cestovní kancelář, půjčovna motorových vozidel, půjčovna kol, lékař, lékárna, vodní sporty, potápění, přístav s lodním spojením na okolní pláže a na pláž Preveli, sídlo zástupce Viamare.