Jdi na obsah Jdi na menu

Obrazek

Kréta je největší a nejjižnější ostrov Řecka. Ostrov je velice oblíbený, protože nabízí příjemné klima, rozmanitost krajiny, vysoká pohoří, nádherné pláže s malými zálivy a turistické zajímavosti. Nacházejí se zde rušná letoviska, ale i klidná místa pro klidnou dovolenou. Ubytování je zde velice luxusní v hotelích, hotelových komplexech a apartmánech. Letiště je na Krétě více a to ve městech Chania a Heraklion.

Hlavním městem Kréty je Heraklion. Rozloha ostrova je 8261 km2 a je pátý největší ostrov ve Středozemním moři a největší řecký ostrov. Ostrov je omýván Egejským a Libyjským mořem. Nejvyšší horou Kréty je Psilorítis, která měří 2456 m.n.m.. Let z Prahy na Krétu trvá cca 3 hodiny. Časový posun je +1 hodina.

 

Nejnavštěvovanější letoviska jsou v oblasti Heraklionu: Amoudara, Bali, Gouves, Heraklion, Hersonissos, Malia – Stalis a Agia Pelatka. Dále v oblasti Chanie: Agia Marina, Georgioupolis, Chania, Kolimbari, Platanias a Tavronitis – Kamisiana.

 

Zajímavosti ostrova

Kréta je velice zajímavý ostrov a to nejen svou přírodou, ale i mnoha památkami. Klasické památky ostrova jsou Knossos, Gortys, Festos, Kato Zakros nebo Matala. Jsou zde k vidění, ale i zajímavé kláštěry Hrisokalitisas, Agia Triada nebo Preveli. Všechny památky jsou poměrně snadno dosažitelné. Po celém ostrově je možnost zapůjčit si auto a díky tomu se dají navštívit památky všude na ostrově. Pro výlet jsou nejdoporučovanější tato místa Gramvousa - Balos lagoon, pláž Elafonisi, soutěska Samaria, kaňon Imbros, náhorní plošina Omalos a nádherná historická města Chania a Rethymno.

 

Kréta je spojena s několika řeckými bájemi a to např., že v jeskyni na ostrově se měl narodit vládce bohů Zeus, který na ostrov unesl v podobě býka krásnou Europu, která mu porodila syna Minoa, dále legenda o netvoru Minotaurovi a o bájných letcích Daidala a Ikara. Na Krétě vznikla tzv. „mínojská kultura“, která byla ovlivněna egyptskou kulturou. Na ostrově se vystřídalo několik vlád a proto ostrov nabízí tolik různorodých architektonických památek. Pláže jsou písčité a oblázko-písčité. Na severním pobřeží je vstup do vody velice mírný. Na jižním pobřeží je vstup do vody prudší, je zde kombinace písku a oblázků a moře je proto mnohem čistší a je zde velice oblíbené potápění. Vstup na pláž je zdarma až na řídké výjimky. Nádherné lokality na koupání jsou v Olous nebo pláž Matala. Lehátka a slunečníky jsou na pláži za poplatek, dohromady cca 5€.

 

Další informace

Kréta je jedno z nejteplejších míst Evropy. V letních měsících se teploty šplhají přes 30°C a prší opravdu jen zřídka.

 

Orientační ceny jsou za
Pohlednice - 0,4 EUR , známka do ČR - 0,6 EUR.
Potraviny: balená voda (1,5 litru) - 1 EUR, oběd v restauraci (za osobu) - 6-10 EUR, pizza - 4 EUR, víno - 3 EUR, pivo (0,5 litru) - 1 EUR, cola - 1,5 EUR, zmrzlina - 2,5 EUR, gyros - 1,5 EUR, frappé - 2 EUR, moussaka - 4 EUR.
Sport: tenisový kurt (1 hodina) - 9 EUR, surfing - 13 EUR
Doprava: taxi (1 km) - 1,5 EUR.
Auto a motopůjčovny: auto - 35 EUR/1 den, 220 EUR/1 týden, moped - 17 EUR