Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uplatněte daňové odpočty a stát vám vrátí peníze

18. 1. 2010

Jednou z nepopulárních povinností, které nás čekají v prvních měsících roku, je podání daňového přiznání.

Nejjednodušší způsob, jak vypořádat své daně, je požádat o to svého zaměstnavatele. Ten má povinnost na základě písemné žádosti zaměstnance v daňovém prohlášení poplatníka zaměstnanci vyhovět. Je ale nutné o to požádat do vždy 15. února.

Vyúčtování daní přes zaměstnavatele bude jednodušší, než jít na finanční úřad.

Co můžeme uplatnit Výhradně v rámci ročního vyúčtování daní můžeme provést odpočty na dani například za:

a) Soukromé životní pojištění Odečíst můžeme maximálně 12 000 Kč, jednotlivé smlouvy se mezi sebou navzájem sčítají. Podmínkou odečtu je, že musí být sjednáno plnění nejdříve v 60 letech věku a plnění lze vyplatit alespoň po 5 letech trvání smlouvy. Příslušná pojišťovna nám zašle potvrzení o výši plateb za rok 2009, pokud je smlouva sjednána poprvé, musíme umožnit zaměstnavateli alespoň nahlédnutí do pojistné smlouvy.

b) Penzijní připojištění Můžeme odečíst veškeré zaplacené příspěvky, které za loňský rok byli vyšší než 6 000 Kč. Maximálně si však můžeme odečíst 12 000 Kč. Proto právě při spoření nad 1 500 Kč (zaplaceno ročně 18 000 Kč) už přestává být penzijní připojištění daňově výhodné. Pozor: Na příspěvek zaměstnavatele není možné provádět odpočet daně. Příslušný penzijní fond nám zašle potvrzení o výši plateb za rok 2009, pokud je smlouva s penzijním fondem sjednána poprvé, musíme umožnit zaměstnavateli alespoň do ní nahlédnout.

c) Příspěvky na odborové sdružení Každý člen odborů má povinnost měsíčně uhradit 1 % ze své mzdy na provoz odborové organizace. Právě o tuto zaplacenou částku si snížíme svoji daň. Maximálně je možné odečíst 3 000 Kč ročně nebo 1,5 % zdanitelných příjmů. Hromadné potvrzení o zaplacení částky člena jsem již předal zaměstnavateli. Odborová organizace vydá jednotlivci příslušné potvrzení na základě požadavku člena OSZ.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář