marcipán
MARCIPAN
120 gramu mouckovy cukr
120 gramu mlete mandle
1 vajecny bilek
spetka soli
Vse dobre propracujte dohromady, dokud nevznikne hladka hmota, uchovavejte v lednicce v igelitu bez pristupu vzduchu.
VARENY MARCIPAN
jako "dil" muzete pouzit treba sklenici nebo hrnicek,
dulezity je pomer
3 dily mouckoveho cukru
1 dil vody
4 dily jemne mletych mandli
Svarte cukr s vodou az se rozpusti, prisypte mandle a michejte az se hmota prestane castecne lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hneteme drevenou vareckou, az je chladnejsi tak rukou, nejlepe na mramorove desce. Propracujte az hmota zchladne a je hladka, skladujte opet v chladnicce v igelitu.
V obou receptech je nutno mit loupane mandle co nejjemneji umlete, cim jemneji mlete, tim je vysledek lepsi.
mixuju je mixerem v nádobě se sekáčkem najemno.
falešný mléčný marcipán
20 dkg sušené polotučné mléko
20 dkg moučkový cukr-prosít
5 lžiček oleje
4 lžíce pšeničný sirup /nebo světlý med/
voda cca 40 ml
aroma mandlové
Na hromádku nasypu mléko+ cukr,udělám důlek,přidám olej,sirup,vodu a postupně lžící vmíchávám.....S vodou opatrně,radši pomalu přidávat.Hotová hmota se nesmí lepit ani být drolivá.Pokud se lepí přidávám cukr,když je drolivá,malinko vody.Pokud chci měkčí hmotu,dám více oleje.
hmota ze sušeného mléka
10dkg suseneho mleka /ne nizkotucneho/
10dkg mouckoveho cukru
1bilek
trocha oleje
sypke suroviny prosejeme do misy,pridame bilek a vypracujeme hmotu.Nechceme-li ji barvit,pridame olej,aby byla hmota pekne leskla a celistva.Jinak obarvime podle potřeby,a olej pridame az pak.