řezy jen tak na chut
Pařížské kostky
440 ml polohrubé mouky, 220 ml cukru, 110 ml oleje, 220 ml vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce Krém: 2 šlehačky na šlehání - min. 33%, 2 čokolády ledových kaštanů Na posypání: 1 čokoláda Margot
Postup přípravy: Krém si udělejte den předem! Na plotně svaříme šlehačku (musí vařit!!!!) s nalámanými kaštany a dáme vychladnout do lednice do druhého dne! Elektrickým šlehačem vypracujeme těsto a dáme péct do vymazaného a vysypaného plechu (36x26). Po vychladnutí korpusu natřeme krém, který jsme vyšlehali do tuha a posypeme hustě nastrouhanou margotkou. Poznámka: nepoužívat ztužovač a šlehačku, ihned šleháme na nejvyšším stupni, tak dosáhnete krásného, hustého krému! Poznámka: pokud máte k dispozici pouze šlehačku o nižší tučnosti než 33%, přihoďte do horké svařené šlehačky s kaštany plátek másla, tak asi 10-20 g (20 g při tučnosti šlehačky 25%), nechte rozpustit a vychladit.
Pařížské kostky černobílé
Těsto: 250 polohrubé mouky, 170 g cukr krupice, 120 g rozehřáté Hery, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa Krém: 2 smetany ke šlehání, 50 g bílé čokolády, 50 g tmavé čokolády (nejlépe ledové kaštany, může být čoko na vaření, nugát atd.) 2x10 g (plátek) másla, pikantní džem
Postup přípravy: Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min., přidáme plátek másla, stáhneme z ohně a dáme do chladničky. Do druhé smetany přidáme tmavou čokoládu. Pokud použíjeme ledové kaštany nebo nugát, tak kvůli barvě přidáme lžičku kakaa. Provaříme mírným varem asi 1 min, vhodíme plátek másla a stáhneme z ohně. Krém necháme do druhého dne uležet. Na těsto ušleháme vejce s cukrem, přidáme tuk a nakonec mouku promíchanou s práškem a kakaem. Vlijeme na pečícím papírem vyložený menší plech (asi 30x30) tj. 3/4 klasického plechu. Pokud ho nemáme, tak něčím dřevěným (vařečkou atd.) zahradíme pečící papír, aby se těsto neroztékalo. Pečeme asi 15 min. při 170 °C v předehřáté troubě. Upečenou a vychladlou placku potřeme pikantním džemem. Vychlazené svařené šlehačky ušleháme. Na zdobení použijeme ideálně na každou barvu jeden pytlík od mléka, kterému ustřihneme roh asi 1 cm (nebo zdobičku s plochou špičkou). Pokud bude otvor větší, budete nanášet víc krému a možná vám pak nevystačí na celou plochu. Na placku nanášíme z bílého krému proužky šikmo přes roh (začínáme jako u mřížkového koláče). Za každým bílým proužkem stříkáme proužek tmavý, stále stejným směrem. Když ozdobíte celou plochu, dejte vychladit a pak krájejte na čtverce asi 6x6 cm nožem, který namáčejte do horké vody. Na talíři čtverečky ozdobně seskládejte.
Rafaelo řezy
1 hrnek moučkového cukru, 2 celá vejce, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva Posyp: 1 hrnek strouhaného kokosu, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 šlehačka
Postup přípravy: Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme. Pečeme cca 30 min. na 170 °C. Kokos napovrchu zrůžoví, nesmí se připálit, jinak zhořkne. Když jsou řezy hotové, hned jak je vyndáme z trouby, tak je vařící polijeme 33% šlehačkou. Trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou. Necháme je vystydnout. A hurá do toho! Pokud zbydou, dávám je přes noc do lednice, ještě více zvlhnou, ale to se stává velmi zřídka
Margot řezy
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 150 g cukr krupice, 1 dcl oleje, 2 dcl mléka Pudinková náplň: 1/2 l mléka, 1 čokoládový pudink, 1-2 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa Poleva: 2 kysané smetany (400 g), 1 vanilkový cukr, 1 čokoláda Margot (nastrouhat na hrubo)
Postup přípravy: V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej, dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a dle potřeby ředíme mlékem. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Stejnoměrně rozprostřeme a na povrch nalijeme cik cak teplý pudink (pěkně z výšky, aby protekl těstem) a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Ještě na teplou buchtu natřeme kysanou smetanou prošlehanou s vanilkovým cukrem a povrch posypeme strouhanou Margot čokoládou (před strouháním dejte chvilku na mrazák). Hotovou buchtu dejte do chladu proležet. Nejlepší je druhý den, pokud vydrží.
Americká buchta
1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek oleje, 4 vejce, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 1 hrnek hrubě posekaných vlašských ořechů, 1/2 hrnku rozinek, 3 hrnky na kostky krájených jablek (ne strouhaných), 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy: Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečemepři 180 °C. Koláč je velmi vláčný. Lze péct i jako muffinky.
Nebeské řezy
200 g polohrubé mouky, 200 g cukru moučka, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva, šlehačka, ztužovač Krém: 3/4 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 200 g cukru moučka,3 zakysané smetany, 1 instantní capuccino Nescafé, 1 1/2 balíčku piškotů, káva, rum
Postup přípravy: Žloutky utřít s cukrem, přidat olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec sníh z bílků. Péct na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem při 160 °C asi 20 minut. Po vychladnutí potřít polovinou krému, na něj dát piškoty namočené v kávě s rumem. Na piškoty dát zbytek krému a dát ztuhnout. Pak potřít vyšlehanou šlehačkou a lehce poprášit kakaem
Ananasové řezy černé
2 vejce, 100 g Hery nebo másla, 250 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 3 vrchované lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, cca 1/3 l mléka džem, rum, čokoládová poleva ze sáčku (nebo udělaná z čokolády na vaření a Omegy - 100 g čokolády, 30 g Omegy), ananasový kompot, šlehačka
Postup přípravy: Ušleháme vejce, cukr a tuk nejlépe v robotu. Potom přidáme ostatní suché přísady a nakonec přiléváme mléko. Promícháme a těsto nalijeme na vymaštěný a strouhankou nebo hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Příp. plech vyložíme papírem na pečení a nevymašťujeme. Povrch uhladíme a pečeme asi 30 minut. Upečený a ještě vlažný moučník potřeme džemem, do kterého jsme přidali několik lžic rumu a po krátkém zaschnutí polijeme čokoládovou polevou. Použijeme polevu hotovou v sáčku (koupenou v supermarketu) nebo doma vyrobíme z čokolády na vaření nebo z kakaa, jak je kdo zvyklý. Na polevu ještě před zaschnutím poklademe kousky kompotovaného ananasu, který jsme před tím nechali okapat. Po zaschnutí čokolády krájíme řezy, které zdobíme ušlehanou šlehačkou - nejlépe neslazenou a můžeme posypat trochou strouhané čokolády.
Pudinkové řezy se zakysanou smetanou.
250 g polohrubé mouky, 250 g práškového cukru, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, 1 dcl oleje, 1 dcl vlažné vody, kakao Pudink: 1 l mléka, 2 pudinky, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru 3 kelímky zakysané smetany, 3 vanilkové cukry
Postup přípravy: Vypracujeme těsto, z mouky, cukru prášku do pečiva, vajec, oleje a vody. Vylijeme ho na vymazaný a vysypaný plech, z toho 1/3 těsta smicháme s kakaem. Můžeme použít i kávu. Na toto těsto PŘED vložením do vyhřáté trouby 180 °C vylijeme horký pudink, který jsme si připravili zároveň s těstem. Po upečení, které trvá asi 45 minut, vyjmeme plech z trouby a ihned placku potíráme zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovými cukry. Nakonec piškot posypeme kakaem či strouhanou čokoládou a skladujeme zásadně v chladu.
Švédské řezy
Odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 prášek do pečiva, máslo Náplň: 3 měkké tvarohy, 3 vejce, 1 hrnek pískového cukru, 1/2 l mléka, rozinky, kandované ovoce, ořechy
Postup přípravy: Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme v míse na sypkou směs. Pekáč silně vymažeme máslem a nasypeme do něj 2 hrnky sypké směsi, na směs vylijeme řídkou tvarohovou náplň, rozetřeme a posypeme zbytkem směsi. Dobře uhladíme, necháme chvíli stát a povrch pokropíme 100-150 g másla. Zvolna upečeme. Po upečení necháme úplně vychladnout, pak krájíme na řezy. Náplň: všechny přísady rozmícháme nebo v robotu ušleháme na tekoucí hmotu.
Mléčný řez Kinder
6 vajec, 9 lžic polohrube mouky, 7 lžic cukru krupice, kakao, 1 smetana ke šlehání, 1 stužovač, 1 tvaroh ve vaničce (polotučný), moučkový cukr na dochucení náplně
Postup přípravy: Vyšleháme žloutky s cukrem a kakaem (tolik kakaka, aby těsto mělo tu správnou barvu), pak přidáváme střídavě sníh z bílků a mouku (nemusíme se tak snažit, aby sníh nespadl). Upečeme v hodně vyhřáté troubě asi za 10 minut. Měla by nám vzniknout ne moc vysoká placka. Vyšleháme šlehačku s cukrem a stužovačem a zašleháme do ní postupně tvaroh. Potom upečenou placku rozřežeme na menší obdélníky (jednotlivé porce) a každý z nich podélně rozřízneme (kdo je škovný, může se pokusit rozříznout nízkou placku celou). Jednotlivé porce slepíme pořádnou vrstvou náplně a dáme vychladit do ledničky
Šalamounovy řezy
1 hrnek vody, 2 hrnky pískového cukru, 1 Hera, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky, 4 vejce, rum, kokos na posypání (vše odměřujeme na 1/4 l hrnky)
Postup přípravy: Vodu s cukrem, tukem a kakaem dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí (nevaříme!!). Pak odebereme 3/4 hrnku směsi, dolijeme rumem a dáme stranou. Do zbylé hmoty přidáme vejce a mouku s práškem do pečiva. Dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme zvolna asi 25 minut. Po upečení ihned poléváme odebranou směsí s rumem a sypeme kokosem. Poleva je řídká dobře se vpije do moučníku. Po vychladnutí krájíme na menší řezy.