Jdi na obsah Jdi na menu
 



OpenBSD, NetBSD a FreeBSD jsou vysoce spolehlivé svobodné operační systémy na bázi Unixu, podobné Linuxu, trochu připomínající DOS a zcela nepodobné Windows. Právě proto fungují rychle, spolehlivě a skvěle a mají nízké nároky na Váš počítač.

Proč je tedy již dávno nepoužívá každý? Především proto, že mají určité nároky na uživatele. Instalace pro začátečníka není snadná (u OpenBSD snad ani možná). Po instalaci to chce vybrat dodatečné programy a případně přidat uživatele, což neprobíhá klikáním myši v barevných okýnkách. Pokud Vás ale máte základy například z Linuxu, anebo se nebojíte trochu si zagooglit a přečíst jednu krátkou knížku o unixu, pak Vás čeká velká odměna. Počítač vám nikdy neukáže maloměkou (překlad slov 'mikro' a 'soft') modrou smrt a začne sloužit s nečekanou spolehlivostí.

Co Vás s BSD rozhodně nepotká:
- viry
- podvodný software, který rozesílá po internetu info o Vašem PC
-neustále se zpomalující chod stroje, který každého půlroku vyústí v reinstalaci
- zákrok softwarové policie proti nelegálnímu software
- úspěšný útok nezkušeného piráta (hackera)
- rostoucí kvanta oken, která vám po startu stroje vyplivávají info o všem, co nešlo spustit
- noci s hrami pro windows

Co Vás s BSD rozhodně čeká:
- perfektně fungující PC
- překvapení ze skvělého DOS emulátoru (ocení např. účetní)
- bezpečí
- googlení jak nainstalovat Skype
- ponoconvání u černé řádky s blikajícím kurzorem
- vysvětlování ostatním, že BSD není druh BSE

Neodradil jsem Vás? Výborně, tak hurá na to! V levé části si Vyberte dle svých požadavků stránky s informacemi a užívejte veškeré e-moudrosti, kterou jsem nagooglil, vyfóřil a vyIRCoval. (právě to připravuji, vydržte, případně mi zašlete Vaše nápady a odkazy na kolaloka zavinatch netbsd.sk)