Domácí tvaroh - jemný sýr
Když se vám podaří nasyslíkovat litr kysaného mlíčka, pusťte se do výroby domácího jemného žervé.
Potřebujeme:
litr kefíru
plastový cedník
utěrku
vařečku
plastovou lžičku
hrnec
- na hrnec dáme cedník, vysteleme utěrkou a nalijeme mlíčko
- necháme vykapávat
- za hodinku nám směs krásně zhoustne, že v ní stojí lžička
- dole v hrnci je čirá syrovátka
- občas promícháme od odhrnujeme husté od krajů
- když už syrovátka nekape, zakroutíme utěrku a přivážeme k vařečce
- dáme přes noc do ledničky
- ráno vyklopíme krásnou hrudku jemného sýra
- můžeme osolit, smíchat s pažitkou, nebo na sladko použít do palačinek či buchet
- chceme-li úplně tvrdý tvarůžek, tak kroucánek v utěrce zatížíme hrnkem s vodou - na sítku - a přes noc nám krásně vytuhne, že je vhodný na strouhání na knedlíky.
Hodně štěstí v domácích "hokus pokusech"
přeje Evča
Komentáře
Přehled komentářů
Kolik by stála ta houbička? Četla jsem o ní a vypadá super, kefíry a podobné máme moc rádi a není nad to udělat si čerstvý kefír sama
mám kefírovou houbičku.
(Kollman milan, 3. 1. 2011 11:23)Mám kefírovou houbiču dostatečné množství- vyráběl jsem sýr už se mi tak rozmnožila že bych ji mohl prodat.Já ji koupil za 150Kč.na půl litru mleka nejlepší je plnotučné ale stačí i polotučné ale je to slabší.Budete li mít zájem napište mi svoji adresu.
Re: mám kefírovou houbičku.
(Jana Herderová, 28. 8. 2011 15:46)
Dobrý den, pokud je to ještě aktuální, měla bych zájem o kefírovou houbičku, nemohu ji nikde sehnat, jsem z Liberce.
jana.herderov@seznam.cz
Re: mám kefírovou houbičku.
(Vlasta, 27. 1. 2013 9:38)Teda prodávat kefírovou houbičku za 150.kč. je docela sprostý,Milane Kollmane, většinou se cena pohybuje max. do 80.kč. nebo zadarmo. Roste rychle, tak proč jí předražovat?????
A co tak vyrobit si doma tavený sýr?
(dobreazdrave.cz, 3. 11. 2012 10:24)
Neobsahuje fosforečnany a je zdravý:
http://dobreazdrave.cz/domaci-taveny-syr/
Žervé
(Lucka-admin, 3. 2. 2010 18:49)
Milá Mirko,
Zrovna ho vyrábím a do mísy už mi odkapává syrovátka :-) Přirovnala bych to spíš ke kyselejšímu žervé - něco mezi žervéčkem a tvarohem.
Lucka
Sýr z mléka
(Miroslava Říhová , 1. 2. 2010 18:21)Dobrý den zaujal mě váš domácí sýr neboli tvaroh ,dnes jsem jsi koupila v automatu plavé plnotučné mléko tak to hned skusím chtěla jsem se zeptat jakou má sýr chut a jesli není jako bíla niva bez plísně děkujiMirka.Ř
Hrudka nebo vaničkovej :-)
(Evča-admin, 3. 6. 2009 9:17)
S tím tvarohem je to tak.
Záleží jen a jen na době a síle lisování.
Když to festovně vyždímete - pak ještě na utěrce prohrnout, aby se prostředek dostal na kraj a znovu zakrouti- tak poté bude tvarůžek pevnější.
Výsledná hmota má konzistenci pevnější Lučiny.
tvaroh
(Lucka (admin), 3. 6. 2009 8:40)
k tvarohu, který vzniká mě:
taky mám spíš vaničkovej než hrudku...
ale je fakt, že já jen "odkapávám" na sítu přes utěrku a pak už nevážu na vařečku.
a zjistila jsem, že to nesmím nechávat odkapávat na kuchyňské lince ale hezky v ledničce - protože na lince zkysne a není pak dobrej. Takže ještě minirada - odkapávat hned od začátku radši do ledničky.
L
syrovátka
(Lucka (admin), 3. 6. 2009 8:37)
Ahoj holky, tak o syrovátce jsem se dočetla toto:
Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. Takto se získává obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin a snižování hmotnosti. Je tomu tak proto, že ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes 60 % sacharidů.
Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných vlastností, které stojí za to využít.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Bohužel také obsahuje laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.
Účinky syrovátky na organismus. Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.
tvaroh
(Martina, 1. 6. 2009 19:37)Ahojik Evi,mam prosbu...s houbickou kefiruju skvele,jen se me nedari ten tvaroh...jak pises,ze rano vyklopis hrudku,tak ja mam uz potreti spise vanickovy tvaroh:-))nevim,kde delam chybu,ale nejak netuhne.prosim o radu.dekuji Martina
syrovátka
(Hanka, 4. 11. 2008 18:09)Evčo,jdu to zkusit, dá se nějak zužitkovat ta syrovátka???
Co jde z mléka?
(Jana, 31. 10. 2008 15:51)
Hledala jsem co vše vyrobit z mléka a Vaše nápady si mi moc zamlouvají.
Je dost receptů ma tvaroh,jaká je Vaše zkušenost s opravdu čestvým mlékem?Váhám jestli nechat volně kysnou,nebo tomu pomáhat,uvádějí se chlebová kůrka,pár kapek citronu nebo syřidlo.
Ráda by jsem vyzkoušela i fefírování s houbičkou. :-)
Evi jak píšete, že se Vám docela množí, bylo by možné ji od Vás nějak získat?
díky
janka30@seznam.cz
Krabicáče nebrat :-)
(Evča-admin, 28. 5. 2008 12:11)
Ahojky,
kyselé krabicové, pokud není cítit něčím, čím nemá a není hooodně moc prošlé, tak jde použít třeba do palačinek nebo jím zadělat koláč. Na tvaroh vhodné není. Lepší je z čerstvého v lahvi nebo pytlíku. Ono to trvanlivé krabicové je "moc uvařené" a nedělá to dobrotu.
Kdybys měla zájem o houbičku, docela se mi přemnožuje :-)
kyselé mléko
(Jitka, 28. 5. 2008 11:35)Chtěla bych se zeptat, dá se dělat místo kefíru i z krabicového mléka, které nám zkyslo? Děkuji
houbička
(Jitka (aktijam@centrum.cz), 29. 5. 2008 14:50)