Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 3. 2014

Co dělají Vlci v zimě

 

Zimní období jsme začali velkým piškvorkovým turnajem. V přírodovědné části poznáváme stromy ve Velkých Pavlovicích teď už bez listů. Z těch listů, které najdeme na zemi u kmenů, vyrábíme modrotiskové otisky. Pracujeme na herbáři suchých travin. A když se venku ochladilo, vyrábíme krmítka pro ptáky. Některá z PET láhví, jiná ze sítěk naplněných lojem a semínky prosa, slunečnic a různých travin. Taky jsme si vyrobili modely foukacích autíček a pak s nimi zažili spoustu velkých závodů.

 

V tábornické části si pro nás Vlk připravil padesát mapových značek. Učíme se je poznávat a hlavně si je pamatovat díky vlkově verzi hry Člověče nezlob se. Zaujaly nás přednášky o tom jak zacházet s mapou a busolou, o vybavení na výpravách v zimních měsících. Taky jsme se dozvěděli, jak má vypadat kvalitní dobře udržovaný nůž, jak s ním zacházet a jak jej používat. Jednu celou schůzku jsme věnovali šifrám a šifrování. Šijeme kožené obaly na své deníky. Tím jsme se naučili zacházet s jehlou na kůži a šídlem, takže teď si někteří z nás šijí z kůže vlastní peněženky a pouzdra na nože.

 

Na Ekocentru Trkmanka jsme se zúčastnili i dvou zajímavých výstav. Napřed, ještě v prosinci, pěkné výstavy na téma Vánoce. Bezvadně ozdobené stromečky s různými typy ozdob se líbily, ale lepší byla štědrovečerní tabule a popis co všechno na ni patří a co na ní naopak naše prababičky neměly. V únoru zase byla bezvadná výstava o spisovateli Ondřeji Sekorovi, autorovi knížek o Ferdovi mravencovi a zároveň velkém přírodovědci. Na výstavě jsme obdivovali nejen obrázky a modely. Třeba vývoj žáby. Ale viděli i několik živých exponátů. Třeba víc než metr dlouhého hada.

 

Nové znalosti z tábornictví jsme si hned vyzkoušeli na jednom výletu a taky na zimním táboření na kmenovém tábořišti u Boskovic. Kdo si myslí, že se v lednu nedá spát v lese, dost se plete. Na louce během hodiny stály čtyři indiánské stany týpí a v nich si v teple u ohňů tábořilo třicet odvážlivců z řad Vlků z Velkých Pavlovic a Brna a taky našich dlouholetých kamarádů ze Zeměpisné společnosti PCV z Brna. V nedaleké obci Okrouhlá pak ještě pohostinství v teple místního kulturního domu využily další tři desítky zéeesáků. Na programu táboření bylo nejen shánění dřeva a přikládání do ohně, ale hlavně spousta her a sportů jako třeba talířovky, fotbálku, shini, lakrosu a dalších her. Učili jsme se indiánské písničky, rozdělávání ohně křesadlem i pečení ryby v popelu.

 

Na konci ledna jsme ještě podnikli jeden výlet. Vlakem jsme jeli do Kobylí a odtud jsme na mírném poprašku sněhu podnikli pěkný výlet po zelené turistické značce přes bořetickou Kraví horu do Velkých Pavlovic. Cestou jsme pozorovali stopy zvěře v čerstvém sněhu. V Kravihorských sklepech se na chvilku podívali na kopání sklepa i na stavbu kvelbu. V poledne nás už v Pavlovicích čekal, co by odměna za podaný výkon, velký hrnec zelňačky.

 

Po vydatném obědu jsme se přesunuli do ulice Údolí, kde jsme v lisovně  jednoho starobylého sklepa zasedli k Zimnímu sněmu kmene Vlků. Sešlo se, nás tady letos třicet tři. Na sněmu si někteří Vlci přiznali Orlí pera za činy, které vykonali během podzimu a zimy. Byl udělen jeden lesní titul. A do řad kmene byli přijati dva pavlovčáci Viktor Bednařík a Matyáš Fůkal. Sněm byl ale hlavně o tom, co všechno podnikneme na jaře a v létě a také o tom kdy proběhne letní táboření. Už XXV. Letní expedice Vlků se uskuteční od 19. července do 3. srpna 2014. Zúčastnit se jí bude moct každý aktivní člen kmene, který chodí na schůzky a zúčastní se do prázdnin alespoň jedné výpravy.

 

Tady to máte. Ani v zimně se nenudíme, i když už netrpělivě vyhlížíme jaro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Část velkopavlovických Vlků před stanem na zimním táboření leden 2014

 

 

Výroba krmítek na schůzce v Ekocentru Trkmanka

Zimní sněm kmene Vlků za účasti rodů Jelení hora (JH), Severní Georgie (SG), Brod (B) a Červenočerní (ČČ). Nepřítomni byli zástupci Vlků z Ostrůvku (O)