Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Maledivy

Obrazek

Rozloha: 300 km       Časové Pásmo: GMT + 5 h


Administrativní dělení: 20 atolů a distrikt hl. města
Nezávislost od:
26. července 1965
Měna:
maledivská rufie (Rf) =100 lárí
Úřední jazyk: divéhština

Délka pobřeží: 644 km
Průměrný věk muže:
17
Průměrný věk ženy:
17
Relativní podíl městského obyvatelstva:
26
Hrubý domácí produkt na osobu:
1460$
Průmyslová odvětví:
montáž elektroniky, konzervárny, cestovní ruch
Zemědělství:
pěst. prosa, kukuřice, batátů, taro, kokosových ořech, chov drůbeže, koz, rybolov
Přírodní zdroje:
ryby
Nejvyšší hora:
2, 4 m n. m
Nejnižší bod:
Indický oceán - 0 m n. m
Největší město:
Malé (65.000 obyvatel)
Přírodní nebezpečí:
nízká nadmořská výška všech ostrovů
Náboženská příslušnost: muslimové 100%Obrazek

 

Souostroví Maledivy je roztroušeno kolem rovníku v Indickém oceánu a představuje tak sny o tropickém ráji. Ostrovy jsou lemovány nádhernými písčitými plážemi, které zpevňují palmové háje. Všechny ostrovy jsou obklopeny korálovými útesy, ve kterých žijí nejrůznější druhy okouzlujících, někdy až magicky krásných mořských živočichů.
Maledivské souostroví se skládá z
1190 ostrovů
, které zabírají dohromady 90 000 čtverečních kilometrů. Nejbližší sousedé jsou Indie a Srí Lanka. Populace činí 220 000 obyvatel, jedna čtvrtina obyvatel žije v hlavním městě Malediv Male.
Žádný z ostrovů nevyčnívá nad mořskou hladinu více než 9 metrů. Pokud hladina moře stoupne, hrozí, že všechny atoly zmizí pod mořskou hladinou. Maledivské souostroví tvoří jednotlivé atoly, které dosahují v průměru až několik kilometrů.

Každý atol je tvořen skupinou ostrůvků a korálovým útesem ve tvaru prstence. Uprostřed atolu je laguna s korálovým útesem ve kterém žijí tisíce zajímavých podmořských živočichů. To vytváří ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. Maledivy svou krásou podmořského života musí okouzlit snad každého. Stačí jednou se ponořit pod mořskou hladinu a chvíli pozorovat podmořské království. Díky tomu, že v laguně je klidnáničím nezkalená voda, je tu výborná viditelnost. Místo si tu najdou i zkušení i amatérští potápěči. Pozorovat tu turisté mohou želvy, rejnoky, chobotnice, malé druhy žraloků, velké okouny, murény, barracudy a tisíce další druhů ryb a živočichů.Obrazek

Na Maledivách je okolo 100 hotelů a stále se budují nové a nové. Každý hotelový rezort zabírá jeden ostrov, to znamená, že když se mluví o ostrovu, zároveň to znamená jeden hotelový rezort. Ostrovy se liší ve velikosti, to znamená, že každý si tu může vybrat podle své nálady a podle svého gusta. Ten, kdo má rád klidný odpočinek, může si vybrat spíše malý ostrov, ten kdo se rád baví, měl by si vybrat raději ostrov větší. Tam najde veškeré dění a ruch.
Všechny rezorty zapůjčují jachty, katamarány, kánoe, windsurfingy, šnorchlovací pomůcky a další a další sportovní potřeby. Pokud se rozhodnete pro nocleh na jachtě, můžete tak strávit každý den na jiném ostrově. Podniknout se dá výlet do rybářské domorodé vesnice nebo na některý z ostrovů, které jsou obydleny jen domorodci.
Nakupovat můžete v obchodním centru a v hlavním městě Male, které se rozkládá na území o rozloze necelé dva kilometry čtvereční.
Pro turisty, toužící jen po odpočinku a po slunění tu čekají nádherné pláže a bazény. Romantické páry tu mohou prožít překrásné chvilky třeba při večeři přímo na pláži při západu slunce.

 

 


Kdy na Maledivy jet?
Jestliže vyhledáváte počasí s krásnými slunečnými dny, měli by jste jet v období mezi prosincem a dubnem, kdy je sezóna sucha s minimálními srážkami a nižší vlhkostí.
Únor až duben je nejteplejším a zároveň nejpopulárnějším obdobím, kdy jsou turisticky vyhledávaná místa plná a ceny logicky vyšší.
Období od poloviny prosince do začátku ledna patří mezi nejrušnější z rušných a ceny jsou ještě vyšší.
Období od května do listopadu je čas bouřek a deště se vyskytují mnohem častěji. Je sice stále teplo, ale obloha je zamračená a vzdušná vlhkost vysoká. Je to nejklidnější období co se týče turismu a ceny jsou také nižší. Přesto může být srpen rušným měsícem, protože většina Evropanů má prázdniny.Obrazek

Maledivy - hotely

Na Maledivách je okolo 100 hotelů a nové se stále otevírají. Z tohoto velkého množství představuji pro české turisty nejvhodnější , především doporučuji hotely, které jsou zařazeny do skupiny "Villa Hotels " mající zavedenou a dlouhodobě stabilní úroveň standartu nabízených služeb. Každý hotel na Maledivách zabírá většinou jeden ostrov, takže, když se hovoří o ostrovu, znamená to i o jednom hotelu. Island znamená anglicky ostrov a vyskytuje se v názvu mnoha hotelů. Dá se říci, že u každého hotelu je pěkná pláž, kde se dá šnorchlovat nebo potápět u útesu. Někde je však útes 15m od břehu někde 500 m. Další rozdíly jsou především ve velikosti ostrova. Komu nevadí, že stráví pobyt v malém okruhu lidí a bude se věnovat koupání,odpočinku a potápění, tomu může vyhovovat malý ostrov, kdo však má rád večer zábavu, nebo se rád projde, nebo projede na kole doporučuji vybrat si větší ostrov s větší paletou zábavy. Až na vyjímky jsou všechny pokoje a to ve většině případů znamená bungalovy, klimatizovány (u 4 - 5* hotelů samozřejmostí). Většinou jsou všechny bungalovy po obvodu ostrova a jsou tak přímou pláže, mezi kterou bývá zastíněný prostor palmami .

Maledivy - Transfery

Maledivy mají letiště umístěné na ostrově Hulhule a důležitou věcí jsou transfery z hotelu na letiště - které zajišťují skoro výhradně hotely. To proto, že odlety letadel bývají někdy po půlnoci, a vzdálenější hotely - cca 80 a více km zařizují transfery kvůli bezpečnosti plavby mezi útesy pouze za denního světla a tak je nutno počítat s tím, že strávíte před odletem na maledivském letišti i 5 hodin. Totéž se týká i leteckých transferů. Čas lze většinou naplnit prohlídkou hlavního města Malediv - Male, které se nachází na vedlejším ostrově vedle letiště Hulhule. Prohlídka ale netrvá tak dlouho - cca 2 hod. Vzdálenější ostrovy na Maledivách působí méně dotčeny civilizací. Ostrovy do 35 - 50 km zajišťují transfery i v noci, takže na pokoji, nebo v hotelu můžete být až do večerního transferu přímo k odletu. Některé hotely, aby vynahradily klientům nižšší nabízený standart, nabízejí v ceně některé služby zdarma jako : výlety lodí na útesy se šnorchlováním nebo windsurfing. Obrazek

Maledivy - rady

Maledivy mají takové moře, že jeho barva a čistota vás nezklame na žádném ostrově - pokud již nemáte srovnání z jiného ostrova. Když nám však řeknete vaše přednostní požadavky, doporučíme Vám hotel dle cenových možností. Maledivy jsou muslimským státem a proto jedna rada závěrem: pokud hodně konzumujete alkohol , volte hotel all inclusiv, protože alkohol je na Maledivách pouze v hotelích a je relativně drahý a to i proto, že na Maledivách nelze danit benzín a tak se daní alkohol. Alkohol se na Maledivy pod přísnými tresty nesmí dovážet.