Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bora Bora

Obrazek

 

Kapitán Cook udělil ostrovu Bora Bora přívlastek „Perla Pacifiku“, kvůli přesvědčení, že Bora Bora je nejkrásnější ze všech ostrovů v jižním Pacifiku. Samotné pevnině dominují dva vrcholy – Pahia a Otemanu, který je často zahalený v oparu a v turistech vyvolává přímo tajemné dojmy. Ostrov Bora Bora vznikl sopečnou činností a štědrá příroda obdařila tento ostrov nejkrásnější lagunou světa s průzračnou vodou, plážemi s jemným bílým pískem, bohatým podmořským světem a nepopsatelnou krásou. Ostrov Bora Bora je lemovaný prstencem skládajícím se z velkého množství menších ostrůvků, tzv. motu. Na jednom z nich se nachází i letiště, na většině ostatních jsou luxusní hotely.

 

ObrazekBora Bora uspokojí všechny kategorie klientů. Pro milovníky aktivnější turisty nabízí širokou nabídku vodních sportů jako fantastické potápění, vodní lyže, šnorchlovaní spojené s krmením malých žraloků a velkých mant, výlety katamaránem, kajaky nebo lodě s proskleným dnem. Ti, kteří upřednostňují sladké nicnedělání a lenošení na pláži budou zase uchváceni nádhernými plážemi nebo křišťálově čistou vodou v laguně. Bora Bora si zachovala svůj tradiční způsob života, který se odráží hlavně v polynézské architektuře luxusních hotelů (známé nadvodní bungalovy, které jsou vybudované z přírodních materiálů v souladu s přírodou). Kouzlo Bora Bora jde daleko do minulosti a turisté následují stopy známých malířů a spisovatelů.

 

Bora Bora se vynořila z oceánu před více než třemi tisíci milióny let. Je to magický ostrov, který je druhým nejstarším v Polynésii (po ostrově Raiatea) a v překladu znamená „první vzniknutá“. V minulosti ji místní lidé nazývali také jako „Mai te pora“, což v překladu znamená „stvořená Bohy“.

 

Lokalita:

 

ObrazekBora Bora je od hlavního ostrova Tahiti vzdálena 259 km a přelet letadlem trvá přibližně 50 minut. Mnohým klientům se tento ostrov může zdát jako místo, kde kromě relaxování na pláži s drinkem v ruce není co jiného dělat. Omyl je však pravdou. Není to sice tak rušný ostrov jako Tahiti, avšak během Vašeho pobytu nebudete mít pocit nudy. Bora Bora nabízí skutečně širokou paletu aktivit a zajímavých míst, které se určitě vyplatí navštívit. Na samotné pevnině existují dvě centra, lépe řečeno se jedná o vesničky. Administrativním centrem ostrova Bora Bora je Vaitape na západním pobřeží, které je zároveň i nejživější a nejobydlenější částí celého ostrova. V minulosti bylo útočištěm objevitele Paula Emilie Victora. Za zmínku také stojí návštěva hlavního náměstí Alan Gerbault, které je pojmenováno po slavném světovém objeviteli, který přijal tento ostrov za svůj. Druhým centrem je Matira, též nazývaná jako Matira point, jedná se o nejjižnější cíp ostrova s nádhernými plážemi a skvostnou lagunou vyhledávanou nejen turisty. Západní pobřeží je nejživější částí ostrova a na severu můžete navštívit Farepiti Point a hlubokou zátoku Faanui Bay.

 

Aktivity:

 

Aktivity spojené se zájezdem na ostrov Bora Bora lze rozdělit do dvou hlavních skupin – exkurze a aktivity na pevnině a druhou kategorii tvoří vodní aktivity. Se zkušeným místním průvodcem Vám doporučujeme navštívit hory Pahia a Otemanu, které jsou dominantou ostrova. Jedná se o relativně náročné pěší túry. Na horu Pahia vyjdete za přibližně 2 hodiny a následně se Vám naskytne dechberoucí výhled na Windwardovy ostrovy. Cesta dále pokračuje přes nádhernou přírodu, ve které dominují divoké orchideje. Během této exkurze ještě uvidíte jeskyni a ptačí rezervaci. Výstup na horu Otemanu opředenou mnohými legendami trvá trochu přes dvě hodiny a začíná  ve Vairua Bay. Doporučujeme vzít si s sebou pevnou obuv, protože druhá část výstupu je náročná, terén je dost strmý a občas hrozí nebezpečí padání skal. Pokud upřednostňujete před pěšími túrami poznávání ostrova Bora Bora na čtyřech kolech, exkurze v autách 4x4 bude pro Vás jako stvořená. Výlet začíná ve Vairau Bay a pokračuje cestou na horský hřbet, kde je krátká přestávka. Naskytne se Vám úžasný výhed na sousední ostrovy Raiatea, Tahaa a Maupiti. Další cesta vede ze severu ostrova a postupuje od Tahiti Point podél pohoří až k Mt. Popoti, 249 m.

Obrazek

 

 

Z nabídky dalších aktivit stojí za zmínku okružní plavby po okolních ostrovech  katamaránem, plavby ponorkou, kde můžete z hloubky 35 metrů pod mořskou hladinou sledovat úžasný podmořský svět, aqua safari, při kterém se se speciální helmou na hlavě můžete procházet po mořském dně a krmit ryby. Zajímavým zážitkem, který by jste si měli vyzkoušet, je krmení žraloků. V doprovodu zkušeného instruktora si můžete na vlastní kůži zkusit zažít jaké to je, když se ocitnete z očí do očí tomuto predátorovi, který je však neškodný. Mnoho hotelů kromě již zmíněných aktivit navíc nabízí i výlet do lagunária, pikniky na motu nebo scénický let helikoptérou nad ostrovy a lagunami. Pokud si chcete nechat rozmazlovat Vaše tělo i mysl, určitě navštivte koupele, které nabízí širokou paletu procedur včetně masáží se známými monoi oleji, masáže tváře, chodidel, či různé zábaly. V téměř každém hotelu najdete specializované oddělení „Activity desk“, kde Vám zkušení zaměstnanci hotelu ochotně pomohou i se zabezpečením jednotlivých aktivit.

Obrazek

 

 

Sportovní vyžití:

 

Sportovně založení lidé si určitě přijdou na své i na ostrově Bora Bora. Ve většině hotelech najdete opravdu rozmanitou nabídku sportovních aktivit, jako například kajaky, parasailing, vodní lyžování, šlapadla, loď s proskleným dnem, windsurfing, tenisové kurty, bazén, šnorchlování, stolní tenis, plážový volejbal nebo vodní skútry. Pro milovníky většího adrenalinu doporučujeme vyzkoušet potápění, které je nezapomenutelným zážitkem. Pod vodou můžete potkat houfy pestrobarevných ryb, baracudy, rejnoky, manty, murény, želvy a někteří šťastlivci narazí dokonce i na žraloky. Pokud je Vaším koníčkem rybolov, musíte se s posádkou lodě vydat na hlubokomořský rybolov a když bude stát štěstěna na Vaší straně, možná se Vám podaří a ulovíte přinejmenším baracudu anebo jinou rybu z bohaté nabídky Pacifického oceánu. Poznávat krásy a zajímavosti ostrova Bora Bora můžete i v koňském sedle. V každém případě, pokud jste skutečně aktivní turista, nemusíte se obávat, že se na ostrově Bora Bora budete nudit. Nabídka aktivit je skutečně mimořádně bohatá a může se Vám stát, že na některé aktivity Vám dokonce nezůstane ani čas, to ale nevadí, protože budete mít důvod vrátit se na toto jedinečné a nezapomenutelné místo i v budoucnosti.