Potřebujeme k tomu několik starších rohlíků ponechaných nejlépe v mikrotenovém sáčku.
Nejprve dáme rohlíky napařit a vytvoříme nám všem dobře známou pařenou housku, ze které pomocí kleští naděláme kuličky těch průměrů které požadujeme.
Jedna rada předem: pokud chcete dipovat boilie různými příchutěmi, udělejte to, až jako poslední operace s vyjímkou příchutě MAGI. V tomto případě je dobré housku napařovat nad párou z vývaru. Rohlík do sebe natáhne aroma magi již v prvopočátku a nádherně ho absorbuje.
Výroba kuliček trvá okamžik, ovšem horší je to s vázáním bavlnky. Proto se mi nejvíce osvědčilo to, že si připravené kuličky navleču na bavlnku, asi tak po 10 až 15 kusech pomocí obyčejné šicí jehly. Nit si nechám patřičně dlouhou tak, aby mi vystačila na všechny navlečené kuličky. Postupně pak posunuji kuličky směrem ke konci nitě, uchopím rádoby oba konce bavlnky tak, abych měl kuličku uprostřed a snažím se vyrobit uzlík ve své podstatě stejný jako u vázání háčku s očkem s tím rozdíle, že konec bavlnky protahuji vzniklou smyčkou pomocí háčku na boilie nebo háčkování. Protahovat ho rukou jde taky, ale jelikož je bavlnka velmi houževnatá je to pomocí háčku mnohem rychlejší.
Tím jsou vlastně kuličky připravené k dipování a následně k sušení. Nyní si zvolíme jakou příchuť chceme vyrobit a kuličky na malinkou chvíli namočíme do roztoku s požadovaným aroma. V případě MAGI kuličky opět namočíme do vývaru nad kterým jsme pařily housku.
Ve chvíli, kdy máme kuličky nadipované a připravené k sušení nasypeme je do nádobky, vložíme do mikrovlnné trouby a necháme je pár vteřin sušit, Záměrně tu neuvádím časy, protože máme každý jinou troubu s různým výkonem. Jde o to, že si musíme najít ten správný čas v poměru s výkonem trouby, abychom to nespálili. Sice to nějaký čas zabere, ale kdo vydrží ten určitě neprohloupí. Po vysušení je boilie tvrdé jako kámen a k nerozpoznání od originálu.
porad
(maros, 20. 8. 2007 18:05)