Jdi na obsah Jdi na menu

Socha sv. Jana mezi Sušicí a Hrádkem

NA JÁNĚ

 

Mezi Sušicí  a Hrádkem nedaleko státní silnice již 286 let  shlíží do údolí Pstružné socha sv. Jana Nepomuckého. Lípa je pravděpodobně vysazena v době instalace sochy. Místní neřeknou tomuto místu jinak než Na Jáně, a  nezapomenou to á pořáádně protáhnout.

 

Toto místo je hned z několika důvodů velmi zajímavé a i vznik této sochy je zahalen tajemstvím.

 

Na podstavci sochy můžete nalézt dataci 1726. Pod tímto datem je erb rodu Desfours. Sochu nechal zhotovit Jan Nepomuk Ferdinand Desfours du Mont et Athienville  ještě před svatořečením Jana Nepomuckého. Byl jedním ze šlechticů, kteří sv. Jana v tehdejší době prosazovali.

 

Jan Nepomucký (1340-1393)  - jeho beatifikační proces byl zahájen v roce 1715 a Jan byl blahořečen 1721 a svatořečen 1729. Svatořečení Janovo mělo zakrýt živou úctu k osobě mistra Jana Husa.

 

Socha Na Jáně je tedy zajímavá tím, že vznikla ještě před svatořečením, v době kdy původem francouzký šlechtic teprve zamýšlel koupit hrádecké panství. To koupil v roce 1731, před tím koupil Lažany v roce 1723. V roce 1743 přikoupil panství Velhartice.

 

Většina z 30.000 soch  je umístěna na mostech, nebo v blízkosti řek. Jen málo soch je na jiných místech tak jako ta „naše“.

 

Na kamenné desce před sochou můžete při troše štěstí spatřit tajemné nápisy a znaky, které se mi nepodařilo rozluštit.

 

Z místa „Na Jáně“ můžete vidět celý masiv Svatoboru, kapli Anděla Strážce nad Sušicí, v dálce hrad Kašperk. Na druhé straně údolí je kostel sv. Vavřince, poslední svědek zmizelé osady Vzduny a kostel Panny Marie ve Zbynicích uvidíte, když ujdete malý kousek po silnici ve směru na Hrádek.

 

 

V historii sochy se zobrazuje historie našeho národa. Začátkem 20. století se po vzniku samostatného státu začaly projevovat „protijanovské“ nálady. V roce 1925 byl zrušen svátek sv. Jana jako den pracovního klidu, rok před tím  (1924) neznámí vandalové  urazili soše hlavu poprvé.

 

V roce 1950 byl svátek sv. Jana vymazán z občanského kalendáře a byl nahrazen jménem Přemysl.

 

V roce 1965 byla podruhé v historii uražena hlava našeho světce. Hlavu nechal zhotovit až na konci roku 1969 zbynický farář u kameníka Pokorného ze Sušice. Doba na kterou se asi nedalo dívat?

 

Až do 70. let byla na podstavci sochy lampička, kde se zapalovala svíce.

 

I okolí sochy má svou historii. Za sochou se nachází památná lípa, pocházející pravděpodobně z doby výstavby sochy.

 

Po revoluci v roce 1989 bylo okolí sochy upraveno neznámým člověkem, byly osazeny obrubníky a v záhonu vysázeny květiny.

 

V roce 1995 byla socha odborně zrestaurována.

 

Do roku 2008 zde rostl ještě kaštan, který byl vysazen dodatečně, poměrně blízko lípy. Z důvodu špatného zdravotního stavu musel být pokácen.

 

V nedávné době byla socha několikrát napadena vandaly, byla opakovaně zničena a ukradena svatozář s pěti hvězdami, byla odcizena také palmová ratolest, atribut sv. Jana.

 

Celá lokalita je v současné době majetkem obce Hrádek, která v místě opakovaně umisťuje lavičky (zatím vždy byla lavička ukradena nebo zničena)  provádí zde údržbu zeleně.

 

Místo je dnes známé, tím že se zde hlavně po setmění scházejí drogově závislí mladí lidé z okolí.

Sv Ján si zahrál i ve filmu Vrásky z lásky, který má premiéru v roce 2012.

Mám sen, zeptat se sv. Jana co všechno musel shlédnout za mnohá desetiletí na tomto místě, kolik musel vytrpět pošpinění a vandalismu. Původně byl určitě přizván na toto místo jako ochránce hrádecka a sušicka. Až pojedete někdy okolo, zastavte se na chvíli na tomto místě, a chvilku přemýšlejte o životě pod Svatoborem. Sv. Jene Nepomucký buď naším ochráncem.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Socha sv. Jána