Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sprejeři nám zase zničili fasádu! Já bych je…

Návštěva sprejerů, kteří ozdobili prapodivnými klikyháky vaši novou (a pěkně drahou) fasádu, dokáže pěkně pocuchat nervy. Jak graffiti odstranit a zabránit dalšímu poškození?

6.2.2008 | Stavba | diskuse (10)
Nelíbí se vám sprejerské ozdoby na vaší fasádě?
 
Zatímco nezvaní hosté, kteří zanechali podpis na vaší zdi, jsou na svůj výtvor patřičně hrdí, vy nadšením zrovna neoplýváte; odstranění graffiti totiž není zrovna levnou záležitostí. Záleží vždy na typu povrchu i barvy, která vaši fasádu »zdobí«. V některých případech si můžete od nevítaných malůvek pomoci i sami, pokud ovšem veškeré odstraňovací pokusy selžou, nezbude vám nic jiného, než zavolat specializovanou firmu a nechat likvidaci graffiti na odbornících.
 
V některých případech mohou být graffiti vítaným zpestřením šedé a nevzhledné zdi, většinou se však sprejeři oblibě majitelů domů netěší. 
 
 
Na kolik vás vyjdou profíci?
 
Odborníci při odstraňování kombinují mechanické způsoby čištění – omývání postižené plochy vysokotlakým proudem horké vody s aplikací chemických přípravků. Cena za metr čtvereční vyčištěného zdiva se nejčastěji pohybuje mezi 200–900 korunami, nutno však dodat, že záleží jak na typu omítky a kvalitě barvy, tak na stupni poškození. Roli hraje při cenové kalkulaci i to, zda je po zásahu nutno opravovat štuky či jádrovou omítku. Kromě mechanického a chemického způsobu čištění lze graffiti odstranit i s pomocí laseru. Tento postup se však vzhledem k časové i finanční náročnosti využívá spíše ve výjimečných případech, např. při poškození vzácných nástěnných maleb apod.
 
To, co někdo považuje za umění, může jiný považovat za vandalismus. Zeď panelového domu, jakých jsou na sídlištích stovky.
 
 
Co můžete zkusit sami?
 
- Odstranění graffiti s pomocí vody pod tlakem: silnější proud vody může v některých případech pomoci. Pozor ale na to, aby nepoškodil povrch fasády.  
- Při likvidaci prací sprejerů se osvědčuje epoxidové ředidlo S 6300, které je určené k ředění epoxidových nebo akrylátových nátěrových hmot, nanášených štětcem či právě sprejováním. Využijete ho jak při odstraňování uměleckých výtvorů, tak v případě, že vám na zeď nechtěně vystříkne jakákoliv barva.
- Nejlepší ochranou je prevence. Ochranný antigraffiti nátěr sice nezabrání sprejerům v realizaci, ale umožní jejich dílo bez větších problémů a bez nutnosti obnovy nátěru odstranit. Specializované firmy nabízejí na nátěr až několikaletou záruku, další výhodou může být například první rok odstraňování graffiti zdarma. Jeden metr čtvereční ochranného nátěru vyjde zhruba na 80–400 korun. Cena je vždy individuální a odvíjí se především od savosti podkladu.´
 
Ta samá zeď po zásahu profesionální firmy – po pracích sprejerů ani památky.
 
 
Foto: buytaert.net, www.finall-styl.com

Autor: Anna Menoušková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář