Ingredience
Bazalka pochází z Indie a Íránu, odkud se rozšířila do Evropy již v 16. století. Pěstuje se ve všech státech jižní Evropy, severním Kavkazu a ve střední Asii. Listy a výhonky bazalky sklizené na počátku kvetení se používají čerstvé i sušené, přičemž vůně se správným sušením posiluje. Suší se ve stínu a ukládá se ve tmavé, vzduchotěsně uzavřené nádobě, protože snadno přijímá vlhkost. Čerstvou bazalkou můžeme ochutit saláty, polévky a studená jídla. Při přípravě masa se používá sušená bazalka rozdrcená na prášek a k nakládání a kvašení zeleniny celé suché stonky. Bazalka se hodně používá také v kuchyni francouzské a řecké. Ve Franii je bazalka součástí většiny omáček a polévek, zejména zeleninových, je nezbytnou složkou takových lahůdek, jako je například želví polévka nebo polévka z hovězí oháňky. V anglii se přidává do jídel obsahujících sýry a rajčata, k dušenému masu a do játrových paštik. Bazalka je vhodná do zelených, vaječných, drůbežích salátů a salátů z krabů, nehodí se však například do bramborového salátu. Bazalka je nejenom koření, má také příznivý vliv na lidský organismusm. Podporuje trávení a působí proti nadýmání.