Jdi na obsah Jdi na menu
 


Události 2013

 

 

SOBOTA 12.1. 2013  VÝROČNÍ VALNÁ HROMADA

Tak jako každý rok, tak i letos byla první akcí hasičů Výroční valná hromada SDH Vepříkov, která se konala v sobotu 12. ledna. Děti začaly ve 14 hodin a po zhodnocení činnosti v roce 2012 následoval plán a cíle na rok 2013 a navrch si daly hranolky a zmrzlinový pohár. V 18 hodin začala výročka dospělých. Jako hosté přijali pozvání p. Petr Bárta starosta obce Vepříkov a pí. Dagmar Vaňková velitelka okrsku č. 2 a starostka obce Jeřišno. Měli jsme ještě pozvaného pana Josefa Koláře starostu okrsku č. 2 z Uhelné Příbrami, ale ten se musel ze zdravotních důvodů omluvit. Na začátku proběhlo zhodnocení uplynulého roku 2012 se zprávami členů výboru. Poté následoval plán činnosti na rok 2013. Nakonec se podával chutný gulášek a večer pokračoval volnou zábavou. Na závěr bych chtěl všem hasičům za činnost v roce 2012 poděkovat a popřát všem vše nejlepší a hodně zdraví v roce 2013.

PÁTEK 25.1. 2013  HASIČSKÝ BÁL

Pátek 25. ledna ovládla Vepříkov krutá zima. Ale jinak tomu snad na hasičský bál nikdy není. Nicméně to neodradilo přibližně 180 návštěvníků této vyhlášené akce. Z celého okolí se sem sjíždí posluchači dobré muziky a skvělí tanečníci. Vše vypuklo kolem 20 hodiny, kdy hasičská dechová kapela Božejáci udala první takty oblíbené polky. Od té doby se sálem nesla jedna píseň za druhou. Nechyběla ani trocha té moderní muziky. Proto si na své přijde opravdu každý. Větší pauza nastala až o půlnoci. To se vyhlašovala půlnoční tombola. A ceny byly opravdu lákavé. Uzená kýta, konferenční stolek, sladký dort a tak dále. Návštěvníci toho také patřičně využili. Neváhali si koupit dostatečný počet lístků a tím zvýšit svoji šanci na výhru. Na konec domů každý odcházel alespoň s drobností, kterou vyhrál v přímých výhrách. Těch bylo připraveno něco málo přes 300. Čemu se také nedalo odolat byla hospodská kuchyně. Náš hostinský připravil pravou dršťkovou polévku, vepřové výpečky a pravý gulášek. Všichni se rozmýšleli, copak ochutnají. Nakonec si často dávali od všeho trochu. Po půlnoci se málokdo vydal na cestu domů. Kapela hrála až do brzkých ranních hodin. Každý se dostatečně vyřádil. Obrovské dík patří všem sponzorům, kteří nám nemalou měrou přispěli k bohaté tombole a samozřejmě pořadatelům za organizaci celé akce.

SOBOTA 26.1. 2013  DĚTSKÝ KARNEVAL

Následující den, tedy v sobotu 26. ledna se od rána na místním sále pěkně řádilo. Hasiči totiž uklízeli na další akci. Od 14 hodin se zde konal dětský maškarní karneval. Letošní ročník se opět vydařil. Sešlo se přibližně 50 dětí s rodiči a prarodiči. Každý měl připravenou masku a celé odpoledne v ní také vydržel. Tančilo se, zpívalo a samozřejmě také soutěžilo. Nejlepší disciplínou byla jistě známá židličkovaná. Děti za každý splněný úkol dostaly sladkou odměnu. Opět nechybělo ani něco na zub. Langoše voněly až na místní křižovatku. Nakonec se všichni rizešli domů po 17 hodině večer. A tak Vepříkov zažil další náročný víkend. Pořadatelům naštěstí ještě stále stačí síly. Doufejme, že jim vydrží a všechny akce se jim vydaří.

SOBOTA 23.2. 2013  ŠIBŘINKY

V sobotu 23. února Hasiči ve Vepříkově opět po dvou letech uspořádali Maškorní bál ,, Šibřinky". Před 20 hodinou se začaly do místního sálu scházet různé postavy v zajímavých kostýmech. Do sálu dorazily např. Solární panely, Zvířátka, Šmoulové, Mochomůrky, Kočičí ženy, Mafiáni, Pytlíky mouky atd. a nad vším dohlížel Krakonoš. Nakonec dorazil i pan Pávek s Otíkem. Masky byly krásné a bylo vidět, že příprava si vyžádala hodně času. Nakonec se sešlo přes 50 masek a celkem přes 70 lidí. Celý večer hrála skupina Kanystr a je nutno říci, že hrála dobře a navodila tu správnou veselou atmosféru. Všem za přípravu masek, účast a organizaci celé akce patří velký dík. 

SOBOTA 9.3. 2013  MDŽ

Vepříkov v sobotu 9. března zažil další vydařenou akci. Oslavoval se svátek žen. Celou akci zaštiťoval obecní úřad společně s dobrovolnými hasiči. Na sále kulturního domu bylo připraveno přibližně 110 míst a všechna byla obsazena. Jak již je známo, celý večer se o ženy vzorně starali muži, kteří obdarovali zúčastněné krásnou kytičkou a výborným chlebíčkem spolu se sladkou tečkou ke kávě. Večer zpestřila také muzika. Letos se o zábavu postaral pan Kubát s panem Semrádem. Obrovským překvapením bylo také dětské vystoupení. Kromě básniček děti zahrály také pohádku o ,,Boudě, budce trochu jinak." Za to také získaly obdiv a pochvalu. Pozadu samozřejmě nezůstal ani místní ,,ochotnický" soubor Vepřenky. Letos jsme se ocitli na olympijských hrách roku 2013. Celý sál se přenesl do krytého plaveckého bazénu. Po připravení rekvizit - napuštění bazénu v podobě natažení modré plachty, se na sále již procházely aquabely v koupacích čepicích a županech. Po přivítání se pánové v převlečení za ženy svlékli do plavek, osmělili svá vypracovaná těla a šup do ,,vody." Po předvedení celé vodní sestavy se dámy osušily a s obrovským aplausem opouštěly sál. Letošní ročník MDŽ se tedy opět vydařil podle všech představ. Ženy se domů rozcházely až v brzkých ranních hodinách. Nyní již hasiči, zejména muži, přemýšlí, jaké překvapení přichystají na další ročník.

Odkaz na video z MDŽ 2013 - Aqvabely

 http://www.youtube.com/watch?v=5LLtGbU5fjU

SOBOTA 23.3. 2013  VEPŘÍKOVSKÝ MARIÁŠ

V sobotu 23. března se ve Vepříkově v kulturním domě uskutečnil turnaj v mariáši. Po čtrnácté ho pořádal Sbor dobrovolných hasičů Vepříkov. Turnaj má svoji tradici a hraje se na jaře a na podzim. Je oblíbený mezi hráči mariáše. Po rozlosování 72 přihlášených karbaníků začal turnaj v 9.20 prvním kolem z celkových čtyř. Po druhém kole byla delší pauza a mariášníci se posilnili na další hru výborným gulášem. Na účastníky čekaly ceny, jimiž byla například vepřová kýta, porce vepřového masa, jitrničky, jelita, klobásy a tlačenka nebo brambory. Bylo sympatické, že všichni hráči si odnesli domů nějakou cenu. Vítězem jarního turnaje se stal Miloslav Bohuněk, na druhém místě se umístil Josef Holas mladší a třetí skončil Ivan Kidles. Chci poděkovat všem, kteří se postarali o přípravu a zdárný průběh turnaje. Dík patří i štědrým sponzorům, uvedl Jiří Piskač, starosta SDH Vepříkov. Mariáš je podle jeho slov půvabná a nesmírně zajímavá a zábavná hra, která vyžaduje dobrou paměť, taktické i operativní schopnosti, smysl pro kombinaci a únosnou míru rizika. V sobotu 16. listopadu se uskuteční podzimní kolo čtrnáctého ročníku Vepříkovského mariáše, který určí celkového vítěze po sečtení výsledků i z jarního kola.                             autor: Jaroslav Benák

Výsledky turnaje

SOBOTA 13.4. 2013  ČISTÁ VYSOČINA

Na začátku března se Hasiči Vepříkov spolu s Cyklistickým klubem Vepříkov přihlásili do akce ČISTÁ VYSOČINA, kterou vyhlaší Kraj Vysočina a jedná se o sběr odpadků ve škarpách u silnic. My jsme se přihlásily, že vyčistíme úseky, Vepříkov - Najepín, Vepříkov - Jarošov a Vepříkov - Miřátky ( Samota ). V sobotu 13. dubna odpoledne proběhl samotný úklid. Akci si vzaly na starost ženy s mladými hasiči a úsek Vepříkov - Miřátky uklidily. Zbytek tras uklízel Cyklistický klub. Všem, kteří se této akce zúčastnili patří za úklid našeho okolí dík.  

SOBOTA 11.5. 2013  OKRSKOVÁ SOUTĚŽ  NOVÁ VES U CHOTĚBOŘE 

V sobotu 11. května se okrsková soutěž v požárním sportu okrsku č. 2 konala v Nové Vsi u Chotěboře. Bohužel v pátek odpoledne přišla průtrž mračen a dokonce se uvažovalo o přeložení soutěže. V sobotu dopoledne se vyčasilo a vypadalo to, že soutěž proběhne bez deště, ale omyl. Celá soutěž vlastně , kromě nástupu propršela a podmáčený terén ovlivnil i výsledky. Samotná soutěž začala od 13 hodin. Nejprve se na start postavily ženy a po nich muži. Naše ženy obsadily 2. místo. Muži starší svojí kategorii vyhráli a muži mladší skončili na 4. místě. Na trati 100m překážek jednotlivců obsadil náš Jan Adamec 3. místo. Všem, kteří SDH Vepříkov výborně reprezentovaly chci poděkovat.   

 SDH VEPŘÍKOV REPREZENTOVALI:

Rozhodčí: Kvasil František, Stehno Jaroslav, Průša Jaroslav ml.

Ženy starší: Vavřičková Pavlína, Průšová Kateřina, Piskačová Olga, Pleskačová Lucka, Krumlová Markéta, Štěpánková Blanka, Žížalová Jana

Muži mladší: Machka Václav, Průša Jakub, Beránek Vlastimil, Adamec Jan, Adamec Jaroslav, Piskač Martin, Piskač Jiří ml.

Muži starší: Trtík Jiří, Pleskač Michal, Stehno Kamil, Čáp Jakub, Špitálník Jiří, Holub Martin, Piskač Jiří st.

SOBOTA 1.6. 2013  DĚTSKÝ POHÁR

V sobotu 1. června se od 13 hodin ve Vepříkově konal 8. ročník Dětského poháru v požárním útoku dětí. Letos byla tato soutěž zařazena do havlíčkobrodské tour a tak se ve Vepříkově objevilo rekordních 55 družstev a to 33 v kategorii mladších a 22 v kategorii starších. Počasí nám tentokrát vůbec nepřálo. Po dvoudením dešti byla trať pořádně rozmáčená, a tak se připravilo ještě jedno startovní plato, aby se soutěž urychlila. V sobotu dopoledne nepršelo a tak jsme doufaly, že to tak vydrží, ale navydrželo a tak celé sportovní odpoledne propršelo. Po poradě velitelů a nástupu družstev vše začalo. Jako první na start nastoupilo domácí družstvo starších dětí, ale nějak se to nepovedlo a obsadilo až 17. místo. V této kategorii vyhrál Kámen, druhé místo obsadila Libice nad Doubravou A a třetí skončila Libice nad Doubravou B. V kategorii mladších naše družstvo nastupovalo jako poslední a vedlo se jim o poznání lépe a obsadilo krásné 8. místo. V kategorii mladších vyhrál Pohled A, druhá skončila Dolní Krupá A a třetí místo vybojoval Kámen. Soutěž byla vydařená, až na vytrvalý déšť, kvůli kterému ani neproběhlo vyhlášení vítězů. Všichni spěchaly domů a tak se dohodlo, že ceny se předají na další soutěži 15.6. v Kojetíně. Všem soutěžícím a pořadatelům petří poděkování za skvěle zvládnutou soutěž v tak náročných podmínkach. 

Celkové výsledky

SOBOTA 8.6. 2013  POHÁR STAROSTY OBCE A MEMORIÁL M. ZADRAŽILA

V sobotu 8. června se od 19 hodin ve Vepříkově konal 15. ročník Poháru starosty obce a 9. ročník Memoriálu Miloslava Zadražila v požárním útoku mužů a žen, podruhé jako noční soutěž. Tentokrát se sjelo 26 družstev, 21 mužů a 5 žen. Nejdále to mělo družstvo Dalešic, které přijelo až od Liberce. Jako první, po úvodním přivítání starosty obce p. Petra Bárty, startovali muži o pohár starosty obce na 3 B hadice. Na prvním místě skončil domácí tým Vepříkov A a obhájilo loňské vítěztví. Druhý skončil Jitkov a třetí místo obsadily Kynice. Vepříkov B obsadil 8. místo. Po doplnění vody a přestěhování terčů, nastoupily na plato ženy. Vítěztví si odnesly ženy z Jitkova, druhé místo získala Chotěboř a třetí skončila Uhelná Příbram. Vepříkovské ženy obsadily 4. místo. Po přestávce, ve které proběhla pivní štafeta, se už za umělého osvětlení rozběhl memoriál m. Zadražila, kde soutěží muži i ženy a ženám se od výsledného času odečítají 2 vteřiny. Ve dvě hodiny ráno bylo rozhodnuto. První místo a velký putovní pohár vyhráli muži z Petrovic B, druzí skončili muži z Příseky a třetí místo obsadilo domácí družstvo mužů Vepříkov A. Muži Vepříkov B skončili na 8. místě a Vepříkov ženy byly 24. Po vyhlášení výsledků a předání cen se všichni kolem půl třetí ráno rozjely do svých domovů. Počasí nám tentokrát přálo i když terén byl ještě podmočen. Soutěž proběhla bez větších problémů a za to chci, jak soutěžícím, divákům a hlavně pořadatelům poděkovat.    

Celkové výsledky

SOBOTA 22.6. 2013  NOČNÍ TURNAJ V NOJBALU

9. ročník turnaje v nohejbalu, se ve Vepříkově konal v sobotu 22. června na hřišti s umělým povrchem a potřetí jako noční. Základ se povedl a to je počasí, bylo krásně. Od 18 hodin probíhala prezentace a přihlásilo se 12 týmů, která byla rozdělena do dvou šestičlených skupin. Po odehrání základní části, postupovala čtyři družstva z každé skupiny do vyřazovací části, kde se hrálo do úplného rozhodnutí. Kolem druhé hodiny ranní proběhlo vyhlášení vítězů a první skončilo Hlinsko, druhé místo obsadil Komparz a třetí skončil JMJ. Turnaj se vydařil a všem zúčastněným patří dík.

Celkové výsledky: 1. Hlinsko 2. Komparz 3. JMJ 4. Já nevím 5. Bene 6. Ostružno 7. Pobudové 8. Mlejn 9. CCCP Vepříkov 10. Miřátky 11. Hulváti 12. Zabijáci hadů

PÁTEK 5.7. 2013  TOUR DE VEPŘÍKOV

V pátek 5. července uspořádali dobrovolní hasiči Vepříkov a Cyklistický klub Vepříkov pátý ročník cyklistické vyjížďky Tour de Vepříkov. Pro příznivce cyklistiky byly připraveny dvě trasy. První o délce 22 kilometrů odstartovala v 10 hodin, druhá trasa určená pro děti pak ve 13 hodin. Pro děti navíc pořadatelé připravili jízdu zručnosti, která začala po odstartování první trasy. ,, Tour de Vepříkov 2013 se nám vydařila, všichni dojeli do cíle ve zdraví. Chci poděkovat všem, kteří pomohli s přípravou i realizací naší akce. Poděkování patří také sponzorům za ceny do naší tomboly," uvedl Martin Štěpánek, prezident Cyklistického klubu Vepříkov. Návštěvníci mohli využít nabídky bezplatného měření krevního tlaku. Oživením akce byla možnost vyrazit si pamětní minci Vepříkova a malba na obličej od Blanky Štěpánkové. V cíli každý využil občerstvení v podobě párku, vepřové kýty a dobrého moku. Na památku si účastníci odnesli pamětní list. Na závěr cyklistického dne vylosovali pořadatelé tombolu. ,,Letos se účastnilo 122 dospělých a padesát dětí. To je rekordní účast v historii cyklistické vyjížďky. Naše akce se dostala do podvědomí přátel cyklistiky a účastní se jí celé rodiny ze širokého okolí, pozvání přijali také někteří starostové a starostky okolních obcí a také poslankyně parlamentu ČR Jana Fischerová" dodala nám Jitka Špitálníková, která měla na starost prezenci účastníků. Na večer po vyjížďce bylo připraveno letní kino s filmem OKRESNÍ PŘEBOR . Na promítání od půl desáté dorazilo přes 100 diváků, takže to bylo završení krásného dne.                                                                   autor: Jaroslav Benák

22. července se našim členům Pavlu Kubátovi a Olze Beránkové narodil syn Vašík.

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví všem přejí Hasiči Vepříkov.

SOBOTA 17.8. 2013  REBEL HAVLÍČKOBRODSKÁ LIGA

Hřiště Sdružení dobrovolných hasičů (SDH) Vepříkov se stalo v sobotu 17. srpna svědkem 11. kola (ze 14 Rebel Havlíčkobrodské ligy v požárním útoku. Za krásného letního počasí všechny ve 12 hodin přivítal starosta obce p. Petr Bárta a šlo se na to. Soutěže se zúčastnilo v kategorii mužů 19 družstev a v kategorii žen 8 družstev. V lize mužů zvítězilo SDH Květinov, druhá skončila Olešná a třetí místo obsadily Podmoklany. V lize žen zvítězilo SDH Olešná, druhé skončilo Žižkovo Pole a třetí místo obsadily Kejžlice. Do druhého kola postupovalo 7 týmů mužů a 4 družstva žen o pohár starosty a v obou kategoriích zvítězilo SDH Olešná. ,,Chci poděkovat všem družstvům za předvedený výkon v soutěži a také členům našeho SDH za uspořádání soutěže," uvedl starosta SDH Vepříkov Jiří Piskač

                                                                                           autor: Jaroslav Benák 

celkové výsledky:

ÚTERÝ 20.8. 2013  JÁMY- PŘEDÁVÁNÍ CEN VESNICE ROKU VYSOČINY

Zlatou stuhu za vesnici roku kraje Vysočina se letos pyšní Jámy na Žďársku, kde také v úterý 20. srpna proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže. Komise však ocenila i dvě vesnice z Havlíčkobrodska (Libice nad Doubravou a Vepříkov). Obě přitom už v soutěži zabodovaly i v předešlých ročnících. Bílou stuhu za práci s mládeží získala obec Vepříkov u Chotěboře (pro kterou je to velký úspěch). ,,Komisi nejspíš zaujalo to, jak se v naší obci o mládež staráme a jak s ní pracujeme. Dobrým příkladem mohou být třeba naši mladí hasiči," uvedl starosta Vepříkova Petr Bárta s tím, že ocenění jim vyneslo odměnu padesát tisíc korun od Kraje Vysočina a na další poměrně velký finanční příspěvek se mohou těšit i v příštím roce, kdy se chtějí do soutěže zapojit znovu. Obec tak do určité míry navázala na svůj loňský úspěch, kdy pro změnu získala diplom za zachování historických tradic.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE VESNICE ROKU 2013:

Zlatá stuha - krajský vítěz Vesnice roku: Jámy, okres Žďár nad Sázavou

Modrá stuha - za společenský život: Ořechov, okres Žďár nad Sázavou

Bílá stuha - Za činnost mládeže: Vepříkov, okres Havlíčkův Brod

Oranžová stuha - za spolupráci obce a zemědělského subjektu: Dlouhé, okres Žďár nad Sázavou

Zelená stuha - za péči o zeleň a životní prostředí: Čáslavice, okres Třebíč

Cena naděje pro živý venkov - za místní spolkový život: Martínkov, okres třebíč

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova - za příkladné stavby na venkově: Milasín, okres Žďár nad Sázavou

Diplom - za vzorné vedení obecní knihovny: Hodice, okres Jihlava

Diplom - za činnost divadelního souboru: Radostín nad Oslavou, okres Žďár nad Sázavou

Diplom - za podporu využívání volného času: Libice nad Doubravou, okres Havlíčkův Brod

Diplom - za zapojení všech složek obce do veřejného života: Kožichovice, okres Třebíč

Diplom - za příkladný rozvoj obce: Jiřice, okres Pelhřimov

Diplom - za společenský život: Želetava, okres Třebíč

Čestné uznání - za mezinárodní spolupráci: Bory, okres Žďár nad Sázavou

Čestné uznání - za příkladnou péči o kulturní dědictví: Myslibořice, okres Třebíč

SOBOTA 7.9. 2013  TURNAJ V MALÉ KOPANÉ

V sobotu 7. září hasiči ve Vepříkově, na hřišti s umělým povrchem, pořádali 12. ročník turnaje v malé kopané. Za krásného letního počasí, se uvažovalo, zda turnaj vůbec uspořádat, ale nakonec se přihlásily 4 družstva a tak se hrálo, systémem každý s každým a nakonec zápasy o 3 místo a finále. Před třetí hodinou odpoledne bylo hotovo. První místo obsadilo Dynamo Chotěboř, druhý skončil Rankov, třetí bylo družstvo SK Dubina Pardubice a na čtvrtém místě, po bojovém výkonu skončil Vepříkov. Děkujeme všem hráčům, samozřejmě korektním rozhodčím p. Sobotkovi a p. Dobrému a samozřejmě divákům a pořadatelům. Zda se další ročník uskuteční a v jakém termínu, je zatím ve hvězdách.  

SOBOTA 21.9. 2013  POSVÍCENSKÝ TRAKAŘ

V sobotu 21. září se od 17 hodin konal 3. ročník Posvícenského trakaře. Trať byla stejná, od hasičárny ke Stehnum a zpět a běhalo se před velmi pěknou diváckou kulisou. Počasí vyšlo i když před závodem přešla přes Vepříkov pěkná přeháňka. V kategorii mužů se zúčastnilo 13 závodníků, kteří měli na trakaři naložen plný sud piva. Na prvním místě skončil Zdeněk Krpálek, druhé místo obsadil Jiří Špitálník a třetí byl Jan Slovák. Mezi ženamy, které měly na trakaři naložen prázdný sud piva, vyhrála Tereza Šrámková, druhá skončila Lucie Eisová a třetí místo obsadila Blanka Štěpánková. Jako poslední běžely děti, s prázdným sudem a stejnou tratí jako ženy. První místo obsadil Slavomír Kadleček, druhý skončil Jan Piskač a třetí byl Daniel Šrámek. Ten kdo se umístil na stupních vítězů si odnesl nějaké ceny a pak už program pokračoval na sále hospody, kde hostinský p. Málek pořádal Posvícenské posezení s grilovaným prasátkem, pitím piva na čas, (kde každý účastník obdržel hodnotnou cenu) a volnou zábavou. Posvícenské odpoledne se vydařilo a všem za to patří velký dík. Na závěr už jen stačí říct ,, čí je posvícení" - NAŠE.  

Celkové výsledky III. ročníku Posvícenského trakaře - muži

Pořadí Jméno a Příjmení Celkový čas
1. Zdeněk Krpálek 33,71 s
2. Jiří Špitálník 36,06 s
3. Jan Slovák 36,12 s
4. Vít Piskač 36,98 s
5. Zdeněk Špitálník ml. 37,08 s
6. Pavel Pětioký 38,26 s
7. Jiří Pospíšil 40,14 s
8. Zdeněk Špitálník st.

41,89 s

9. Michal Pleskač 43,29 s
10. Jiří Piskač 44,13 s
11. Milan Seifert 44,47 s
12. Petr Linhart 47,97 s
13. Mirek Málek 50,06 s

Celkové výsledky III. ročníku Posvícenského trakaře - ženy

Pořadí Jméno a Příjmení Celkový čas
1. Tereza Šrámková 36,94 s
2. Lucie Eisová 37,36 s
3. Blanka Štěpánková 41,43 s
4. Markéta Krumlová 43,94 s

Celkové výsledky III. ročníku Posvícenského trakaře - děti

Pořadí Jméno a Příjmení Celkový čas
1. Slavomír Kadleček 30,21 s
2. Jan Piskač 30,86 s
3. Daniel Šrámek 36,91 s
4. Jindřich Nádvorník 49,40 s

24. září se naší člence Magdě Nádvorníkové narodila dcera Taťána.

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví oboum přejí Hasiči Vepříkov.

NEDĚLE 27.10. 2013  LAMPIONOVÝ PRŮVOD

V neděli 27. října, se po roční pauze zaviněné špatným počasím, konal lampionový průvod obcí Vepříkov. Počasí nám tentokrát přálo a tak zhruba padesátka účastníků mohla po 18 hodině vyrazit od místní hospody na průvod obcí. V čele byl nesen věnec, který byl položen u pomníku padlých v 1. světové válce. Průvod vedly pochodovým krokem místní mažoretky a za nimi už děti s lampiony a dospělým doprovodem. Po projití celé vsi byl průvod před hospodou , kolem 19 hodiny ukončen. Hasiči Vepříkov všem účastníkům průvodu děkují. 

SOBOTA 16.11. 2013  VEPŘÍKOVSKÝ MARIÁŠ

V sobotu 16. listopadu hasiči ve Vepříkově, pořádali v místním kulturním domě 2. kolo 14. ročníku Vepříkovského mariáše. Od 8 hodin probíhala prezentace, kde se přihlásilo 76 hráčů. Po 9 hodině se začalo hrát první, z celkově čtyř hodinových kol. Bohužel, už v tu dobu přestal jít v celé obci elektrický prouda tak jsme měli problémy u počítačů, ohřívání jídel, ve výčepu atd. Nakonec to dobře dopadlo a po odehrání všech kol a sečtení výsledků, jsme mohli přejít k vyhlášení výsledků. Na 1. místě skončil Karel Viták, který si odnesl i hlavní cenu, vepřovou kýtu. Druhý skončil Ladislav Háva a třetí místo obsadil Jindřich Med. Nejlepší z Vepříkováků byl František Pleskač na 10. místě. Poté následovalo vyhlášení celkových výsledků 14. ročníku, kde se sčítají výsledky z jarního a podzimního kola. Na prvním místě byl Karel Viták, druhý skončil František Kohout a třetí místo obsadil Jan Zmek starší. Každý z účastníků dostal cenu, buď maso, a nebo něco ze zabíjačky od řezníka Jirky Trtíka. Po celou dobu mariáše si každý mohl dát prdelačku kdo co snesl a k obědu výborný guláš od hostinského Mirka Málka. Na závěr chci všem, za přípravu a účast na turnaji poděkovat a při 1. kole 15. ročníku, které se konná 22.3. 2014 nashledanou. 

Mariáš kolo :

Mariáš celkem :

SOBOTA 30.11. 2013  VEPŘÍKOVSKÝ FESTIVAL ŘÍZKŮ

Ve Vepříkově zaplnili jeden z posledních víkendů v tomto roce. Tentokrát u pořadatelů zvítězily chuťové pohárky. Pořádal se zde totiž 1. VEPŘÍKOVSKÝ FESTIVAL ŘÍZKŮ a to v sobotu 30. listopadu 2013. Celý festival odstartoval okolo 18 hodiny, kdy byly přijímány vzorky řízků. Hospoda v tu chvíli zavoněla čerstvým masem. Každý soutěžící musel přinést 2 kusy řízků jednoho druhu a povoleno bylo i více druhů - jeden dostala porota a druhý mohli ochutnat přítomní zvědavci. Proto se v kuchyni sešly řízky z vepřové panenky, srnčí, ale také různé speciality jako řízky z brambor, chleba či různě okořeněné. Po registraci vzorků přišla nejhezčí část večera - začalo se ochutnávat. Prioritní právo získala porota složena z 5ti členů. Předsedou poroty nemohl být nikdo jiný, než starosta obce Vepříkov pan Bárta. V porotě dále usedly dvě dámy a dva pánové. Porota se na začátku zavázala k spravedlivému hodnocení každého vzorku a svůj slib také dodržela. Celkem se hodnotilo 18 vzorků. Porota pečlivě ochutnala a ohodnotila body každý kousek. S největším počtem bodů (47) zvítězil řízek, který přinesla Hospůdka Vepříkov. Vítězný řízek vyhrál jako ,,poctivý'', tedy přesně takový, jaký má vepřový řízek být - okomentovala svoje rozhodnutí porota. Hostinský se jménem hospodské kuchyně vzdal hlavní výhry a přenechal cenu - stylovou pánvičku dalším soutěžícím. Druhé místo obsadil tzv. Lupínkový řízek, který dodala Markéta Krumlová. Třetí místo na pomyslné bedně vítězů obsadila Marie Beránková se svým Česnekovým řízkem, který porota přejmenovala na poflámový. Malou pozornost si odnesl každý soutěžící. Nakonec se ochutnávalo, až nezbyl ani kousek. Nenasytné jedince ovšem zachránil hosinský Míra, který připravil speciální řízek ve tvaru České republiky, na kterém nechyběl pevně označený bod - Vepříkov. Po rozdání cen se ještě chvíli hrálo a nakonec se všchni pěkně najezení rozešli k domovu. Příští rok se těšíme na ochutnávku dalších druhů chutných řízků. 

Festival řízků celkové výsledky:  

SOBOTA 7.12. 2013  MIKULÁŠSKÁ VESELICE   

Jak již bývá ve Vepříkově zvykem, i letos sem před druhou adventní nedělí dorazil Mikuláš, anděl i čert. Okolo 40ti dětí se sešlo již kolem 14 hodiny na sále a pochutnávaly si na různých dobrotách. Hlavním lákadlem lákadlem byly langoše, pendreky, lízátka a další chutné sladkosti. Na sále to vypadalo jako v mraveništi, děti tančily, soutěžily a sbíraly odvahu na návštěvu známé trojice. Chvíli po 16 hodině se na sále objevil Mikuláš, anděl a hodná čertice. Děti byly velmi statečné a všechny ochotně přednesly hezké básničky. Ty nejodvážnější rozpravovaly také s čertem. Všechny děti obdržely za básničky hasičský adventní kalendář. Pak už se jen hrálo, zpívalo a tančilo. Popřáli jsme si krásné svátky, hodně dárečků a domů jsme se rozešli kolem 18té  hodiny. S dětmi se opět uvidíme ne již tradičním Vánočním zpívání u kapličky, proto se neloučíme na dlouho. 

PONDĚLÍ 23.12. 2013  VÁNOČNÍ ZPÍVÁNÍ U KAPLIČKY 

Tak jako každý rok, tak i letošní předvánoční čas zpříjemnilo ve Vepříkově vystoupení mladých hasičů u nasvícené kapličky. Těsně před štědrým dnem sváteční slovo pronesl starosta obce a okolo 17 hodiny se již rozezněly koledy. Celkem se před vánočním stromem sešloasi na 70 lidí. Poslouchali koledy, pozpěvovali a nasávali atmosféru Vánoc. Každý, kdo si přišel zpříjemnit tento krásný čas podpořil hasiče drobným příspěvkem a za to ochutnal vánoční punč s křupavou vánočku. Děti zpívaly ty nejznámější koledy, recitovaly básničky a nakonec také všem popřály klidné a pohodové Vánoce. Všichni známí si také vzájemně popřáli ty nejkrásnější svátky a hlavně pevné zdraví do nadcházejícího roku. Věříme, že letošní program se návštěvníkům líbil a příští Vánoce se kaplička opět rozsvítí.

SOBOTA 28.12. 2013  ZÁJEZD NA HOKEJ DO PARDUBIC

ÚTERÝ 31.12. 2013  SILVESTR

Již několik týdnů dopředu se známí a přátelé domlouvali na silvestrovském posezení ve vesničce Vepříkov. Poslední den roku 2013 přišlo do kulturního domu oslavit na 80 příznivců dobré nálady. A o tu tady rozhodně nebyla nouze. Od 18 hodin vypukly oslavy. Všichni zúčastnění si s sebou přinesli něco malého k zakousnutí a lahvinku sektu k půlnočnímu přípitku. Není žádným tajemstvím, že si někteří dali opravdu záležet a přiměli ostatní ochutnat nějakou tu specialitku. Tak po sále putovaly různé druhy chlebíčků, slaných kousků a všichni také mohli ochutnat pravý domácí bramboráček. Do půlnoci se tančilo, zpívalo a popíjelo dobré vínko, či pivečko. O půlnoci byl slyšet jen šum bublinek a střílení uzávěrů lahví šampaňského. Přípitek si užili všichni společně a pak došlo také na vzájemná přání všeho dobrého v roce 2014. Poté následoval ohňostroj. Oslavovalo se ještě dlouho po půlnoci a  mnozí se možná domů  rozcházeli i za denního světla. Věřím, že nikdo nelitoval a poslední den v roce oslavil, jak se patří. Snad nám rok 2014 přinese pevné zdraví, spokojenost a splní se všechna naše tajné přání.  

V letošním roce svá jubilea oslavili:

60 let  Jaroslav Holub

65 let  Marie Vetešníková

70 let  Eva Ošťádalová

75 let  Josef Pavlas a František Pleskač

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví přejí Hasiči Vepříkov.

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví Všem do Nového roku přejí Hasiči Vepříkov.