Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký kokršpaněl (American Cocker Spaniel)

Americký kokršpaněl je vyrovnaný pes, bez sklonu k bázlivosti. Je schopný značné rychlosti, v kombinaci s ohromnou výdrží. Americký kokršpaněl je poslušný, veselý a laskavý pes, s pevným charakterem.

ANGLICKÝ NÁZEV:
am.: American Cocker Spaniel

PŮVOD:
Americký kokršpaněl je plemenem vyšlechtěným v USA v 19. století z anglického kokršpaněla. Jedna verze tvrdí, že španěl byl zavezen do Spojených států již s prvními anglickými vystěhovalci v roce 1620 po soudu „Mayflower“. Od Anglického kokršpaněla se odlišuje především menším vzrůstem, jeho srst je hustší.
Elegantní „kalhotky“ a dlouhá srst jsou hlavní zvláštnosti Amerického kokršpaněla. Poprvé byl předvedený v Manchesteru (New Hemcher) v roce 1883 a brzy se stal mimořádně populární. Americký kokršpaněl byl jako samostatné plemeno přiznán až v roce 1946.

POPIS:
Americký kokršpaněl je krásný, úměrně rostlý pes, kvadratického formátu, se silnými svaly a pevnými kostmi. Ideální výška v kohoutku je u psa 38 cm, u feny 35,5cm. Hlava má objemnou, avšak přiměřenou. Čumák je široký a kvadratický, s dobře viditelným přechodem od čela. Čenich nosu je velký, s dobře rozvinutými nozdrami, s kontaktními ostrými smysly. Ocas je posazen níž, než linie zad, dříve se kupíroval. Srst je dlouhá a hedvábná, zvláště na uších, krku, hrudi a končetinách. Barva je černá, černo-popelavá, je povolený jakýkoliv celistvý odstín s popelavým odstínem nebo bez něho, a také dvou- i tří barevný. Dvoubarevný odstín je doplněn mnohými skvrnami na základním jasu. Jeho chůze je koordinovaná, hladká a bez námahy.


VÝŠKA:
Pes má v kohoutku ideální výšku 38 cm.
Fena má v kohoutku ideální výšku 35,5 cm.

SRST:
Americký kokršpaněl má dlouhou a hedvábnou srst, zvláště na uších, krku, hrudi a končetinách.

CHARAKTER:
Americký kokršpaněl je vyrovnaný pes, bez sklonu k bázlivosti. Je schopný značné rychlosti, v kombinaci s ohromnou výdrží. Je to poslušný, veselý a laskavý pes, s pevným charakterem. Velice lehce si přivykne k jakémukoliv životnímu stylu. Americký kokršpaněl však často podléhá záludným nemocem, včetně epilepsie. V domě je však všeobecným miláčkem, překrásným druhem a společníkem.
Přestože je Americký kokršpaněl především lovecký a přátelský pes, velice populární je také jako pokojový pes. Libuje si v dlouhých a častých procházkách.

PÉČE:
Srst je nutné pravidelně regulovaně rozčesávat hřebenem nebo kartáčem a zhruba jednou za 8 až 10 neděl koupat a stříhat.

PRŮMĚRNÁ DÉLKA ŽIVOTA:
Americký kokršpaněl se průměrně dožívá 13 až 14 let.

VYUŽITÍ PŮVODNÍ:
Aportér drobné zvěře.


VYUŽITÍ DNES:
Společník.

PLEMENO:
FCI VIII. - Retrívři, slídiči a vodní psi
Sekce 2 – Slídiči.
Bez pracovní zkoušky.

OFICIÁLNÍ ZKRATKA V ČR :
AK

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář