Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaarchivované novinky z roku 2016

5. 11. 2018

 Silvestrovská procházka do Pekla a na rozhlednu Pastýřka 

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Silvestrovska_vychazka_do_Pekla_a_na_Pastyrku_-_2016/

 

Ron

Virtuálně adoptovaný pejsek z útulku v Lanškrouně

 img_6296.jpg

S Ronym jsem se já a Pavel st. seznámili již na akci "Štěkání a mňoukání na Ježíška"  týden před svátky. Syn Pavel se s ním jel seznámit v úterý 27.12.2016 a poté ho navštívil ještě jednou ve čtvrtek 29.12.2016.

Fotky ze setkání- nasilumpici.rajce.idnes.cz/Psi_utulek_Lanskroun_-_Ron_-_27.12.2016/

                        nasilumpici.rajce.idnes.cz/Psi_utulek_Lanskroun_-_Ron_-_29.12.2016/ 

 

Vánoce  2016

 

Tak máme za sebou zdárně vánoční svátky! Byli jsme asi všichni hodní, protože Ježíšek nás navštívil a hojně podělil dárky. Stranou nezůstali ani naši chlupáči - kočky Mufinka s Čikinkou a černá pudlina Elinka. S chlupáči byla největší legrace ještě před večeří. Jakmile se obývák s dárky zavřel, tak všichni hlídali přede dveřmi a Elinka u toho navíc ještě chvílemi kňučela. Za každou cenu chtěli dovnitř. Ještě, že tyto dveře jdou Čikince těžko otevřít, jinak je tato kočka machr na většinu dveří. Copak u pudlíků jsme na toto vyvádění u dveří zvyklí, ale letos byla velmi aktivní i kočka Čikina. Běda, když tam někdo chtěl něco dát. No dočkali se a pak už byli vcelku ukáznění. To až na Štěpána ráno jsme našli na zemi tři baňky, ale byly celé. Kočky si nanosily pod stromeček nové myšky a tam si s nimi hrály.Speciální dva dárky dostal náš starší syn Pavel. Prvním byl               Průkaz anděla

spolku "Zastavme utrpení z.s." Průkaz vydal Spolek za práva zvířat a etické zacházení s nimi a Azyl pro akutní stavy týraných, handicepovaných, starých a nechtěných psů v Křelově u Olomouce. Uhradili jsem roční příspěvek a tak se stal "Andělem bezbranných zvířat". Více na: oszastavmeutrpeni.g6.cz/

 

andel-prukaz-00041---pavel-klempa.jpg 

 A druhý dárek - adoptovali jsme mu virtuálně pejska z útulku v Lanškrouně. Pejsek se jmenuje Ron a je to dvanáctiletý větší kříženec. Velký mazel a sympaťák, milující lidi a jejich společnost. V útulku je již přes rok a vzhledem ke svému věku těžko hledá rodinu. Syn projevil přání adoptovat virtuálně pejska již dříve, tak jsme mu splnili přání. Ronny má tedy kamaráda, sice na dálku, ale má. Už jsme ho byli třikrát navštívit.

img_6044.jpg 

Vánoční fotky našich chlupáčů: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Vanoce_2016/ 

 

pf-2017.jpg

 

 

Vánoční výstava v Litomyšli

 

img_6117.jpg

 

V neděli 18.12.2016 jsme podnikli výlet do Litomyšle na další tradiční předvánoční akci. Střední škola zahradnická a technická Litomyšl pořádá již od roku 1992 mezinárodní vánoční výstavy. Z učeben zmizí lavice a místo nich se návštěvníci těší z rozmanitých vánočních aranžmá vytvořených žáky školy. Výstava je spojená se dny otevřených dveří pro zájemce o studium na této škole. Zájem návštěvníků o tuto výstavu je každoročně velký. Milým zpestřením je posezení u kávy,punče či čaje se zákuskem v místní improvizované kavárničce. Každý rok si slibuji, jak některý z výtvorů se pokusím příště udělat, ale pak vždy nějak chybí čas... Jinak většina vystavených aranžmá je po výstavě na prodej a také během výstavy je jedna třída plná prodejních kousků. Mně letos ten můj vyhlédnutý někdo vyfoukl před nosem, tak příště se o něj asi opravdu pokusím!

Fotky:   nasilumpici.rajce.idnes.cz/Vanocni_vystava_Litomysl_-_18.12.2016/.

 

Štěkání a mňoukání na Ježíška 

 

img_6031.jpg

 

V sobotu 17.12.2016 jsme se rozjeli do Lanškrouna, kde psí útulek Caniscentrun s.r.o. Lanškroun pořádal  "Štěkání a mňoukání na Ježíška". V tento den mohou lidé nosit dárečky pejskům a kočičkám přímo pod vánoční stromeček. Je to tradiční akce na kterou "slyší" každý rok hodně lidí se srdcem na pravém místě. My jsme navíc vezli "pozdrav" od paní Švecové, majitelky obchodu s potřebami pro zvířata v Mor. Třebové. Paní Švecová je letitým sponzorem útulku v Lanškrouně a jejím prostřednictvím přispívají i její zákazníci. Vezli jsme od ní sedm pytlů krmení a nějaké další věci od jejích zákazníků. Druhá část jejího pozdravu putovala v dalším autě. V útulku jsme vzali na procházku pejska jménem Ron. Je to větší, starší pejsek, který je v útulku již přes rok. Jak jsme se přesvědčili, tak je to obrovský mazel a mazlení pro něj bylo větší potěšení, než sama vycházka. Neustále mně zastupoval cestu, přisedl si ke mně a snažil se co nejvíce přitulit. Slíbili jsme mu, že se za ním zase přijedeme podívat. V útulku je i řada koček - asi sedmnáct větších i menších koťat a pár koček dospělých. No, kdo si tam vybírá koťátko, asi neví které dřív. Jedno hezčí a roztomilejší než druhé. Já bych asi měla jasno - jedno si mně vybralo a přišlo si se mnou hrát. Radost jsme měla ze zpráv, že v pátek odešla do nových domovů dvě koťátka a až do Prahy odcestoval i jeden vlčák. Velké uznání patří všem, kteří se o zvířata v útulku starají!

Fotky jsou na rajčeti.nasilumpici.rajce.idnes.cz/Stekani_a_mnoukani_na_Jeziska_-_Lanskroun_17.12.2016/

 

img_5992.jpg 

 

Elinka na veterině - 12.12.2016

 

Naše černá pudlina Elinka se již nějaký čas drbe a my nacházíme po bytě chumáčky chlupů. Už jsme jednou kvůli tomu šli vyčistit anální žlázy, ale pomohlo to jen nepatrně. Když jsem ji ostříhala, tak jsem navíc zjistila, že se jí znatelně zhoršila kvalita srsti. Hajdy tedy na veterinu. Pan doktor naznal, že by bylo potřeba vyšetření na štítnou žlázu. Milé Elince tedy dost brutálně oholili přední nohu a když už měli krev nabranou, pan doktor naznal, že by vzhledem k jejímu věku bylo rozumné udělat celkový rozbor. Slova pana doktora - "Přišli jste s drbáním a odejdete lehčí o tisícovku". Odvětila jsem, že si tedy nadělila další "dáreček". Netrpělivě jsme potom čekali na výsledky. Zatím dostala Prednison a doporučení hodně mastit krmení. Pan doktor měl pravdu, štítná žláza nepracuje úplně dobře. Zatím ale ještě nemusíme dávat léky. Ta lepší a moc potěšující zpráva je, že ostatní výsledky byly v pořádku.

                img_6047.jpg

 

Na rajčeti je pár nových fotek z měsíce prosince 2016

 

Na rajčeti jsou nové fotky z měsíce listopadu - zvířata a zahrádka 

 

Flora Olomouc

 

Ve čtvrtek 20.10.2016 jsme navštívili podzimní výstavu Flora Olomouc. Počasí nám nepřálo, poprvé za ta léta, co tam jezdíme nám celý den pršelo. A tak jsme se většinou zdržovali ve sklenících a pavilonech.

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Flora_-_podzim_-_20.10.2016/ 

 

Na rajčeti jsou nové fotky zahrady z měsíce října 2016

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_rijen_2016_II/

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_rijen_2016/

 

Výlet do Košumberku

img_5571.jpg 

Ve čtvrtek 13.10.2016 jsem přijala pozvání kamarádek "tábornic" a vypravila se s nimi na krásný výlet do Hamzova parku a arboreta v Luži - Košumberku. Probíhala tam akce - již "13. podzimní zavírání Hamzova parku a arboreta". Velkým lákadlem pro nás byla přítomnost doktora Václava Větvičky. Po úvodním slovu ředitele léčebny Mudr.Václava Volejníka CSc. následovala přednáška pana doktora Větvičky na téma "Třináctero zvláštností Hamzova parku a arboreta". Pan doktor je i ve skutečnosti tak úžasný jak ho známe z televize. Po přednášce následovala procházka parkem jejíž součástí bylo vysazení nového stromu - a sice jírovce pleťového. 

Cestou do Košumberku jsme se zastavili u jelení a dančí obory před Novými Hrady. Pro mne úžasný zážitek - pohladit a nakrmit jelena!

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Podzimni_zavirani_Hamzova_parku_a_arboreta_v_Luzi_-_Kosumberku_-_13.10.2016/

 

Týden ve znamení "srazů"

Uplynulý týden byl ve znamení "srazů". Nejdříve se uskutečnilo setkání bývalých zaměstnanců Státního statku Moravská Třebová. Uskutečnilo se na popud některých kolegů ve čtvrtek 6.10.2016. Já na statku pracovala dlouhých dvacet let!!!!! Vzkaz pro kolegy - obě kroniky skončily u mne!

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Setkani_pracovniku_Statniho_statku_Mor._Trebova_-_6.10.2016/

 

Dva dny na to a sice v sobotu 8.10.2016 se uskutečnilo setkání bývalých spolužáků ze základní školy v Mor.Třebové (škola v parku) po neuvěřitelných 47 letech. Zdravím všechny spolužáky a hlavně Alenku, která se mnou absolvovala oba srazy! 

Fotky:nasilumpici.rajce.idnes.cz/Setkani_ZDS_Mor._Trebova_po_47_letech_-_8.10.2016/

 

Na rajčeti jsou nové fotky květin z měsíce září 

 nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_zari_2016/

 

 

Moravskotřebovský agility cup 

V sobotu 17.9.2016 se uskutečnily v Moravské Třebové neoficiální závody agility. Elinka měla slíbeno, že se po delší době podívá do větší "psí společnosti". No bohužel měla smůlu, začala se hárat, tak zůstala raději doma. 

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Moravskotrebovsky_agility_cup_-_17.9.2016/ 

 

Na rajčeti jsou nové fotky z naší zahrady z měsíce srpna 2016

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Kvetiny_-_srpen_2016_II/ 

 

 Litomyšl - 24.8.2016

 

Další můj neplánovaný pobyt v nemocnici mně připravil o výlet na letní Floru Olomouc. Jako takovou malou náplast jsme si udělali výlet do Litomyšle, kde probíhala letní výstava v Ovocných a okrasných školkách Litomyšl.

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Litomysl_-_24.8.2016_letni_vystava_kvetin/

 

Na rajčeti jsou nové fotky z botanické zahrady v Praze Troji a pár fotek z procházek po Praze.

 nasilumpici.rajce.idnes.cz/Prochazky_Prahou_-_11._a_12.8.2016/

 

Na rajčeti jsou nové fotky z návštěvy krásné zahrady ve Skleném u Svitav. Majitelka paní Jolanka je velmi šikovná!

nasilumpici.rajce.idnes.cz/Sklene_-_4.8.2016/

 

 

Návštěva z Goppingenu

 

V pondělí 1.8.1016 jsem přivítala po dvou letech na své zahradě návštěvu z německého Goppingenu. Konverzace probíhala velmi zajímavě střídavě v němčině, češtině a ruštině. Zdravím Iru a Karin!!!

Fotky: nasilumpici.rajce.idnes.cz/Ira_a_Karin_-_Navsteva_z_nemeckeho_Goppingenu_1.8.2016/

 

Pudlina Elinka

 

Naše černá pudlina oslavila již deváté narozeniny. Nadělila si k nim pěkný dárek - účet od veterinářů. Vůbec nevím co dělala, ale jednoho rána několik dnů před svými narozeninami opět naříkala, pohybovala se velm opatrně a tak zvláštně ohnutá nalevo do oblouku. Opět si pohnula krční páteří. Dali jsme jí kapky a nic. Tak odpoledne na veterinu - no ouvej, pan doktor měl dovolenou a byl odjetý v zahraničí. Je teď v ordinaci sám. Vypadalo to že nám pomůže jeho žena. Prodala nám prášky, které jednou Ele pomohly. No bohužel nic, naříkala dál. Tak jsme sháněli dalšího pana doktora, který byl ještě nedávno v naší ordinaci. Byl moc hodný a večer přijel k nám. Vyšetřil jí, píchl injekci a řekl co dál. Až téměř o půlnoci se Ela uklidnila a poprvé usnula. Další léčení už probíhalo v klidu, už nenaříkala. Vlastní narozeniny už oslavila vyléčená. Oslavily jsme je společně - já svátek a ona narozeniny. K pobavení jednu historku. Naši pánové šli do města a nejdříve koupili pro mne kytku a s ní šli do Chovenky. Prodavačka se ptala, co si přejí. Pavel jí odpověděl, že nějaký dárek psovi k narozeninám Kytku že už mají, tak ještě dárek. No co si pomyslela prodavačka, to bych chtěla vědět!

 

 

Nové fotky jsou přidány v "květinách - červenec 2016" a "Elinka - 9. roků"

 

 Na rajčeti jsou fotky květin z měsíce července 2016 - dvě alba. 

 

 

Elinka  - 9 roků

 

V pondělí 25.7.2016 oslavila naše černá pudlina Elinka již své deváté narozeniny. Eli všechno nejlepší!

img_4761.jpg 

PS: Náš pudlík vypadá momentálně jako malý medvídek. Panička má bolavý palec, tak to tak dopadá. 

Fotky Elinky - nasilumpici.rajce.idnes.cz/Pudlina_Elinka_-_9_roku/ 

 

Arboretum Borotín

 

V úterý 5.7.2016 jsme vyrazili do arboreta v Borotíně, kde probíhala letní výstava květin. Počasí nám přálo, bylo příjemné teplo. Tentokrát jsem se v přilehlé prodejně ani moc "nerozšoupla". Dala jsem si předsevzetí, že musím sortiment mé malé "botanické zahrady" trochu omezit. Po mém návratu z nemocnice totiž zahrádka vypadala jako naprostá džungle. A tak si kamarádka Dana, která dělá zahradnici v Domově důchodců v Mor. Třebové odvezla již několik vozíků květin. A tak se i s novými přírustky musím držet zpátky. Z Borotína jsem si přivezla jen dva kousky - jednu malou trávu Paličkovec šedavý a sytě červený rozchodník. Fotky:

 nasilumpici.rajce.idnes.cz/Borotin_-_vystava_kvetin_5.7.2016/

 

Výstava květin - Litomyšl

 

V pátek 10.6.2016 jsme se vypravili do Litomyšle, kde v místních okrasných školkách probíhala výstava květin. Byl to můj první výlet po dni "D"  a tak jsem byla z výletu i dost unavená. Ale užila jsem si kytiček! Fotky jsou na rajčeti.

 

 

Na rajčeti jsou nové fotografie květin z první poloviny měsíce června 2016. Zatím jsou všechny květiny bez popisek, časem doplním.

 

 

Smutná Elinka .......

 

V pondělí 30.5.2016 jsem nečekaně skončila v nemocnici. Bylo to tak rychlé, že jsem nemohla nic "vysvětlit" mé černé pudlině Elince a ta prý pořádně vyváděla. Když přišla na zahradu, prošmejdila zahradu, když přišla domů projela celý byt a když mne nenašla začala výt. Jak mi bylo řečeno v Pardubicích na katetrizačním sále, zachránila mi moje praktická lékařka svým rozhodnutím život a tak jsem se Elince vrátila domů. Ale "bohatší" o stent na tepně a fůru léků. Když jsem se objevila doma, tak jsem měla strach, aby místo mně neranilo Elu jak vyváděla. No je to můj miláček!

 

 

Vořiškiáda Lanškroun 2016

img_4103.jpg 

V neděli 29.6.2016 jsme se s naší černou pudlinou zúčastnili již 16. ročníku Vořiškiády v Lanškrouně. Výstavu pořádá Canis centrum s.r.o. Lanškroun a celý výtěžek akce jde útulku. Elinka se představila poprvé ve třídě veteránů. Den před výstavou u ní ale vypukla falešná březost a tak jsem jen trnula jak to dopadne. No samozřejmě ji to poznamenalo! V kruhu si štěkala, párkrát vyskočila a výstavní postoj??? To chtěla raději sedět. Rozhodčím se ale líbila (jeden z nich ji řekl, že je krásná) a tak jsme obsadili krásné třetí místo!Úspěšní byli i naši známí z Mor. Třebové. Jimmy od Hojgrů obsadil druhé místo a můj miláček Dantík M.Sýkorové se stal vítězem své kategorie.

Fotky jsou na rajčeti   a další fotky od M.Sýkorové na:

seltiedante.rajce.idnes.cz/XVI._Voriskiada_Lanskroun_2016/

 

 

40 LET HOROLEZECKÉHO ODDÍLU Moravská Třebová

 

V sobotu 21.5.2016 oslavil horolezecký oddíl v Moravské Třebové 40 let svého trvání. Vzhledem k tomu, že Pavel patřil k zakládajícím členům, tak jsme nemohli na této akci chybět. Členem oddílu byl svého času i syn Pavel a na skálu jsme si někdy "šáhli" i já a mladší syn Petr. Setkání se zůčastnili jak stávající členové, tak i "pamětníci". Vzpomínku jsme věnovali i těm, kteří už bohužel nejsou s námi. Zpestřením akce byla tombola a dražba zajímavých kousků, které už něco "pamatovaly". Fotky z akce jsou na rajčeti.

 

Felix

Tak ve středu 18.5.2016 konečně dorazil balíček pro kočeny s Felixem! Byla to odměna za fotku našich koček v lednovém číslo časopisu "Haf a mňau". Felix asi čekal aby kočenám přilepšil ještě dodatečně k jejich narozeninám, které oslavily obě v květnu - Mufinka 8.5.2016 -7 roků a Čikinka 9.5.2016 - 5 roků. Fotky s Felixem jsou na rajčeti.

 

 

 Doplněny fotky - květiny květen 2016

 

Floria Kroměříž

V sobotu 7.5.2016 jsem se zúžastnila zájezdu na Florii Kroměříž. Zájezd pořádali zahrádkáři z Moravské Třebové. Při zpáteční cestě jsme navštívili muzeum kočárů, které se nachází v obci Čechy pod Kosířem. I z tohoto výletu jsem si přivezla řadu přírustků na svoji zahádku. Fotky z výletu jsou na rajčeti.

 

Na rajčeti jsou fotky z Flory Olomouc, z Borotína a květiny z měsíce května

 

 

Borotín - jarní výstava květin

 

V sobotu 30.4.2016 bylo naším cílem arboretum v Borotíně. Jezdíme tam v tuto dobu pravidelně. Tentokrát to tam bylo takové trochu smutnější. Dost věcí jim pomrzlo - třeba krásná velká magnolie a na některých věcech se podepsaly srnky, které se dostaly na pozemek. Z Borotína jsme pokračovali do blízkých Drválovic, kam nás pozvala moje jmenovkyně, se kterou jsme se seznámili v Borotíně před dvěma lety.Má tam krásnou zahradu a tři pejsky.  Počasí nám moc přálo, byl to krásný den.

 

Flora Olomouc  

Ve čtvrtek 21.4.2016 jsme vyrazili s Pavlem na jarní Floru do Olomouce. Tento výlet byl poznamenán velkými problémy s parkováním. I když jsme vyrazili brzy ráno, nestačilo to. Tentokrát naše oblíbené parkoviště zrušili pro návštěvníky výstavy úplně. Tak jsme se motali po městě jako vítr v bedně a chvílemi postávali v kolonách zřejmě stejně zmatených návštěvníků. Později jsme se setkali se stejně otrávenými známými, kteří říkali, že napíší pořadatelům stížnost. K pohodě nepřispělo ani následné prodírání davy lidí, všudypřítomné fronty atd. I nabídka rostlin mne vcelku zklamala. Výběr menší než jindy, ceny naopak vyšší. No a tak po letech, kdy jsme pravidelně jezdili na všechny tři výstavy v roce, budeme další návštěvy hodně a hodně zvažovat.

 

 

 

 Na rajčeti jsou nové fotky z jarní zahrádky - duben 2016

 

 

Vítání jara v Litomyšli

 

V pátek 1.4.2016 jsme se rozjeli do Litomyšle. Ovocné a okrasné školky Litomyšl tam pořádaly první letošní výstavu - "Vítání jara". Výstava s jarní tématikou byla spojená s prodejem okrasných a ovocných rostlin. Otevřeno bylo také přilehlé ukázkové arboretum "Sluneční zahrada". Cestou do Litomyšle jsme se stavili ještě v dalším zahradnictví ve Strakově u Litomyšle. Výlet nám bohužel zkazilo počasí, byla hnusná zima. I přesto jsem si přivezla na svoji zahrádku osm nových přírustků.

Fotky z výletu jsou na rajčeti.

 

 

Na rajčeti jsou nové fotky z jarní zahrádky - měsíc březen 2016

 

Výstava kamélií

img_2654.jpg

V úterý 8.3.2016 jsem přijala pozvání Jany Trantírkové a vyrazila s ní na výstavu kamélií, která probíhá tradičně na zámku Rájec Jestřebí. Výlet nám ovšem kazilo počasí, které připomínalo spíš vánoce a ne blížící se velikonoce. Cestou z Rájce jsme se zastavili ještě v zahradnictví v Doubravici (pštrosi a nádherné petrklíče) a pak ještě ve Lhotě Rapotín (úžasný výběr macešek). Nějaké fotky z výletu jsou na rajčeti, ale vzhledem k tomu, že bylo zakázáno fotit s bleskem, tak se nezadařilo.

 

Květiny 

 První květy na zahrádce vykvetly již v polovině února. Jak vysvitlo sluníčko už kvetly talovíny, sněženky a čemeřice. Už jsme se těšili na jaro. No ale pak přišel sníh a déšť a uvědomili jsme si, že na jaro si ještě chvíli počkáme. Další fotky z února jsou na rajčeti.

  

img_2636.jpgUž 

 

HAF  A  MŇAU

 

Znáte časopis "Haf a Mňau"? Na vánoce jsem dostala několik časopisů o psech a kočkách. A právě ve zmíněném časopise byla vyhlášena fotosoutěž na téma "Můj NEJ dárek". Pro vítěze byly určeny pamlsky Felix na kterých si naše kočeny zrovna pochutnávaly. Stačí zašustit pytlíkem a už jsou v pozoru. Tak jsem nelenila a jednu fotku s přiloženým textem  do redakce poslala. Když jsem ji pak v příštím čísle našla otištěnou, tak jsem měla radost jak malé dítě. Byl to můj první počin tohoto druhu. Teď ještě čekáme na slíbené pamlsky.

 

 img_2530.jpg

 "Tenhle modrý pelíšek byl letošní nejlepší dárek! Je stahovací, heboučký, no prostě ňuchňací". A Felixe máme také rádi! Mňau, zdraví vás všechny Mufinka a Čikinka."

--------------------------------------------------------------------------------------------------